La Casa Rietveld Schröder a Utrecht

Com és habitual en les nostres escapades europees, en la nostra última visita a Amsterdam vam decidir dedicar un matí per allunyar-nos de les atraccions turístiques més típiques i visitar un edifici molt particular. En aquest cas, ens vam desplaçar fins a la ciutat propera d’Utrecht, per visitar la casa Rietveld Schröder de Gerrit Rietveld, patrimoni mundial de la Unesco, i única obra arquitectònica del corrent De Stijl, un moviment artístic constituït a Holanda a principis del segle XX  i que promovia la integració total de les arts.

Per arribar-hi vam fer mitja horeta amb un tren de rodalies a Amsterdam i després un quart d’hora més amb un autobús urbà a Utrecht. El viatge bé val la pena perquè la casa és una joia en tres dimensions, la plasmació física de qualsevol quadre neoplàstic de Piet Mondrian. Gerrit Rietveld la va construir el 1924 per encàrrec de la senyora Schröder i, malgrat les desavinences inicials en la concepció, finalment va agradar tant als dos que van acabar vivint-hi junts.

Rietveld House fent estiraments

La casa es troba als afores d’Utrecht, al final del carrer d’un barri residencial. En un origen al costat de la casa ja només hi havien camps, que ara han estat substituïts per un petit parc i el lleig pont d’una autopista propera. Malgrat aquest canvi, el que veiem de l’exterior de la casa ja és tota una declaració de principis. Els diferents colors identifiquen els elements constructius i les seves funcions i aquesta mateixa claredat es reflecteix també a l’interior.

La visita a la Casa Rietveld Schröder s’ha de concertar i s’hi accedeix en petits grups. Hi ha un guia que t’acompanya, et resol els dubtes i, malauradament, t’impedeix fer fotografies de l’interior. Per això no us podem mostrar la gran particularitat d’aquesta casa: un primer pis en què totes les parets es mouen, es munten i es desmunten per canviar la distribució i la utilització durant el dia i la nit. La planta baixa, que es pot fotografiar des de l’exterior, encara manté una distribució tradicional, amb un rebedor, un despatx per a Rietveld i la cuina.

Rietveld House cuina

 

Rietveld House despatx

El primer pis, en canvi, amb tres habitacions, un lavabo i un menjador es converteix, gràcies a les parets que es poden desplaçar en tots sentits a través d’unes guies, en un espai diàfan i totalment obert, i l’escala per accedir-hi, en un celobert que ho il·lumina tot. Les finestres també s’obren de manera que desapareixen els límits de l’estructura, i en l’origen, permetria al paisatge dels camps exteriors, entrar dins la casa. De fet, gairebé tot a la Casa Rietveld Schröder es mou, es plega, es desmunta o desapareix. Una fita arquitectònica única al món que us recomanem molt que visiteu.

Rietveld House lateral

 

MÉS INFORMACIÓ:

  • Com arribar-hi: La casa està en un barri residencial a l’est d’Utrecht al costat de Wilhelmina Park. S’hi pot arribar des de l’estació central d’Utrecht amb l’autobús urbà número 8 i després caminar uns 10 minuts.
  • Horari: de dimarts a diumenge d’11.00 a 17.00h
  • Preu: 14€
  • Reserves: al correu electrònic rhreserveringen@centraalmuseum.nl

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s