Stykkishólmur i la biblioteca d’aigua de Roni Horn

Fa tot just un any de la nostra ruta de 15 dies per Islàndia, un país que ens va enamorar i un viatge que hem anat explicant a trossets en el nostre blog. Ara, quan estem tot just planificant les nostres vacances pel setembre, una exposició a Barcelona ens ha fet recordar un dels racons que més ens va agradar: Stykkishólmur, a la península de Snaefellsnes, el territori on Juli Verne va situar el Viatge al centre de la terra.

Durant tot aquest estiu, la Fundació Miró acull una exposició de l’artista nordamericana Roni Horn, premi Joan Miró 2013. Roni Horn està molt vinculada a Islàndia, país on ha viatjat sovint i ha passat llargues temporades. El paisatge islandès ha influït molt en la seva obra i potser com a agraïment i perquè es va enamorar d’aquest petit poble al nord de Reykjavik, Stykkishólmur acull una de les instal·lacions més destacades de l’artista: la biblioteca d’aigua.

Aquest petit edifici blanc, una antiga biblioteca, destaca al capdamunt d’un turonet de Stykkishólmur vigilant l’oceà i el poble. La instal·lació de Roni Horn són 24 columnes de vidre que contenen aigua de diferents glaceres d’Islàndia. Els visitants poden passejar per dins de la sala, entremig de les columnes, i veure com l’aigua de les glaceres és de colors diferents segons d’on prové i encara canvia més de tonalitat segons la llum i els rajos del sol que entren per les finestres. No deien que l’aigua era incolora?

La biblioteca també compta amb una sala per jugar als escacs. Islàndia és un país amb una gran afició als escacs, una activitat ideal per a les llargues, fosques i fredes tardes d’hivern. També acull cada any un escriptor en residència que pot trobar en aquest edifici i en el poble sencer d’Stykisshólmur, la pau i la inspiració ideal per escriure un llibre.

Stykkishólmur casetes al costat del port

Stykkishólmur vista general església

Segur que es pot trobar la inspiració a Stikkishólmur perquè la biblioteca d’aigua no és l’únic atractiu d’aquesta petita població. Passejant pel voltant del port trobarem algunes de les cases més antigues que veurem a Islàndia. Tenen al voltant de cent anys i totes han estat restaurades. Una d’elles és la Norwegian House, un museu local on podem aprendre una mica més de la vida a Islàndia.

I a Stykkishólmur és impossible no fixar-se en l’església, perquè es veu des de tot arreu. De veritat que Islàndia és el país on pots trobar-te les esglésies més rares. Està oberta cada dia de 10h a 17h i durant l’estiu s’hi programen molts concerts. No ho vam poder comprovar però diuen que l’acústica és excel·lent.

I el que tampoc us podeu perdre a Stykkishólmur és una excursió en vaixell per entremig del centenar de petites illes i illots que hi ha davant la seva costa. Les formes de les roques de basalt fruit d’erupcions volcàniques són espectaculars i a més acullen moltíssimes espècies d’aus marines. Si hi aneu els mesos de juny i juliol podreu trobar-vos molts frarets, aquest simpàtic ocell que recorda a un pingüí i que ja havíem vist a les Orkney Islands a Escòcia.

Aquesta és una excursió que no havíem previst fer i que vam decidir a última hora per compensar una altra activitat que havíem hagut d’anul·lar perquè les carreteres estaven tancades per neu. I va acabar sent una de les experiències més divertides del viatge a Islàndia. Vam agafar la The Vikingsushi adventure amb la companyia Seatours. I a més de visitar les illes i de fer mil fotos de frarets i corbs marins, en el trajecte de tornada vam llançar la xarxa del vaixell i vam pescar vieires i eriçons de mar. La tripulació ens els va obrir allà mateix i ens els vam poder menjar acompanyats de wasabi i vi blanc. Mai havíem menjat un sushi tan fresc i tan bo! Ens vam haver de frenar perquè ens hauria fet mal i tot!

Stykkishólmur penyasegats

Stykkishólmur illes

MÉS INFORMACIÓ:

LLIBRERIA D’AIGUA DE STYKKISHÓLMUR

 • Horaris: de juny a agost de 13:00h a 18:00h / de setembre a maig, només amb cita prèvia
 • Preu: 500 corones islandeses (uns 3€)

EXPOSICIÓ RONI HORN A LA FUNDACIÓ MIRÓ

 • Horaris: de dimarts a dissabte de 10:00h a 20:00h, diumenges i festius de 10:00h a 14:30h fins al 28 de setembre
 • Preu: entrada a l’exposició temporal 7€

4 thoughts on “Stykkishólmur i la biblioteca d’aigua de Roni Horn

 1. Frarets,vieires, eriçons???? Ooooh! Quina excursió més xula! Vale, també hem llegit la informació sobre l’exposició, eh? però ja sabeu que a nosaltres ens atreuen molt més els animalons!
  Però deu ser maco veure aigua de diferents glaceres. I teniu tota la raó. Les esglésies islandeses són ben estranyes.
  Ah! I ja hem vist que teniu nou look al blog. Queda molt bé. Sobretot les fotos llueixen molt més. Enhorabona!

  • Els ocellets haurien quedat molt millor amb el vostre equip fotogràfic… Ens va faltar una mica de potència. Però, de vegades, les improvisacions són els millors records d’un viatge.
   Gràcies pel comentari del nou look! Ho volíem fer més endavant, però ens hem vist forçats… Encara ens queda polir forces coses! Però, a poc a poc…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s