La Quadriennale d’Art contemporani de Düsseldorf

In orbit de Tomás Saraceno

Quan vam visitar Düsseldorf per Setmana Santa, la idea era visitar una ciutat petita, on no hi haguessin moltes coses “obligades” per veure i així poder passejar i perdre el temps badant pels carrers al ritme que ens agrada. Va ser un cop ja teníem els bitllets que ens vam adonar que a Düsseldorf, cada quatre anys, s’hi celebra una Quadriennale d’Art Contemporani i (ja és casualitat!) coincidia amb la nostra visita. Així que, sense saber-ho, els tres dies que teníem previst ser-hi se’ns van fer curts perquè realment hi havia moltes coses i molt interessants a veure!

La Quadriennale són quatre mesos d’exposicions i activitats culturals que impliquen tots els museus, galeries d’art i institucions de la ciutat. La majoria de les mostres i instal·lacions són d’artistes germànics o que tenen alguna vinculació amb Alemanya, ja sigui perquè hi han fet els estudis o perquè hi han desenvolupat part de la seva carrera professional. La Quadriennale és, doncs, una excel·lent oportunitat per fer un bon tast del panorama artístic contemporani alemany.

De totes les instal·lacions i exposicions que vam visitar, potser la que més ens va sorprendre va ser la del K21, un dels dos museus d’art contemporani de Düsseldorf. El K21 està especialitzat en art del segle XXI i ocupa l’antiga seu del Parlament del land de Renania del Nord-Westfalia. Contrasta la modernitat de les obres que s’hi presenten amb el classicisme de l’edifici, molt ben rehabilitat i amb molta llum natural.

"In orbit" al sostre del K21

“In orbit” al sostre del K21

Caminant amb dificultats per la teranyina

Caminant amb dificultats per la teranyina de “In orbit”

Durant la Quadriennale, el sostre del K21 està ocupat per In orbit la impressionant instal·lació de l’artista argentí Tomás Saraceno, tot un descobriment. Es tracta d’una xarxa metàl·lica, suspesa a 25 metres d’altura i amb tres nivells diferents. Els visitants poden passejar per dins la xarxa, després de signar un consentiment i col·locar-se una granota de mecànic i unes botes de muntanya. Realment impressiona quan arribes al mig de la xarxa i veus els 25 metres sota els teus peus! Mai abans havíem caminat pel sostre d’un museu!!!

Tomás Saraceno es va inspirar en les teranyines de les aranyes per crear aquesta instal·lació, unes teranyines que podem veure al K21, col·locades dins de vitrines de museu i il·luminades en una sala a les fosques. Si una meitat de Viatges amb cartabó va haver de superar el seu vertigen per caminar pel sostre del museu, l’altra meitat va haver de superar la fòbia a les aranyes per entrar dins de la sala! Però realment valien la pena les dues experiències!

Un altre bon lloc per començar el recorregut és el K20, l’altre museu d’art contemporani de la ciutat, especialitzat en art del segle XX.  Durant la Quadriennale acull una exposició impressionant de Mondrian, Kandinski i Malevich i la concepció d’aquests artists del color blanc. Les obres exposades són de primer nivell i és una mostra que encara ens hauria agradat més si no fos perquè tota la informació estava en alemany. De fet, aquest és un problema que ens vam trobar a tota la Quadriennale, perquè molts pocs fulletons, tríptics i textos de sala estavan traduïts a l’anglès.

En canvi, no feien falta gaires explicacions per quedar fascinat per l’altra instal·lació de la Quadriennale que podem trobar al K20. És un projecte d’un dels artistes que més ens agrada, el danès d’origen islandès, Olafur Eliasson. El vam descobrir fa molts anys pel seu The Weather Project a la Turbine Hall de la Tate Modern de Londres i vam quedar impressionats per el seu joc de llums a la façana de l’edifici Harpa de Reijkavik.

K20 Düsseldorf

K20 Düsseldorf

A Düsseldorf, Olafur Eliasson proposa una senzilla però efectiva instal·lació amb un canó de llum i una espècie de cristall ovalat que va creant tot un calidoscopi d’imatges. Ens hauríem quedat hores mirant com anaven canviant de formes i colors, les projeccions. La instal·lació va acompanyada de tot un seguit de reflexions de l’artista que ens vol convidar a apropar-nos d’una manera diferent a les obres d’art, posant en pràctica una sèrie de fàcils exercicis que ens proposa. És una llàstima que no es poguessin fer fotografies perquè ens va agradar tant i ho vam trobar tant hipnòtic que hi vam acabar tornant l’endemà!

Un altre dels espais que no us podeu perdre a Düsseldorf, tant si hi aneu per la Quadriennale com si no, és el Kunst im Tunnel. Segur que no heu estat mai en una sala d’exposicions que sigui un túnel al costat d’un riu! Quan es va soterrar l’autopista per crear un passeig al costat del Rin, es va aprofitar el túnel de serveis de les obres per crear un espai únic per fer-hi exposicions d’art.

Kunst im Tunnel exterior

El KIT, Kunst im Tunnel, una sala d’exposicions soterrada al costat del Rin

Un tunel convertit en sala d'exposicions

Un tunel convertit en sala d’exposicions

Val molt la pena la visita, és un lloc impressionant! Des de fora només es veu un cub de vidre amb un cafè i una terrassa que està sempre plena amb el bon temps. Un cop a dins, es baixes unes escales i ja s’està sota el nivell de l’aigua. Durant la Quadriennale, el Kunst im Tunnel acull l’exposició The tangible border de l’artista Pauline M’barek, una reflexió sobre com rebem les experiències a través del cos i dels diferents sentits que ens va agradar molt.

MÉS INFORMACIÓ:

  • Quadriennale de Düssseldorf: fins al 10 d’agost de 2014
  • Horaris: consultar el de cada museu, però la majoria obren d’11h a 18h i tanquen els dilluns
  • Preu: Entrada d’1 dia 20€ (15€ preu reduït) / Entrada de 2 dies 30€ (20€ preu reduït)

6 thoughts on “La Quadriennale d’Art contemporani de Düsseldorf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s