El Matadero de Madrid, un centre de creació contemporània

Ara fa just un any que vam passar un cap de setmana llarg a Madrid. Ja hi havíem estat altres vegades i, en aquesta ocasió, teníem moltes ganes de visitar el projecte del Matadero, el centre de creació contemporània instal·lat a les antigues instal·lacions del Matadero Muncipal de Legazpi. Aquest enorme complex es va començar a construir a principis del segle XX per acollir un nou escorxador que satisfés les necessitats d’una capital que creixia, i va estar en funcionament fins a mitjans dels anys 90. És un gran exemple d’arquitectura neomudéjar industrial i també de com recuperar un espai com aquest per a la creació contemporània i les activitats culturals.

Val la pena agafar el metro i baixar a la parada de Legazpi i passar una tarda al Matadero. Tant per als amants de l’art com per als de l’arquitectura que vulguin visitar un treball de rehabilitació premiat i reconegut. L’espai a l’aire lliure entre les naus està obert tot el dia, però les activitats i les exposicions es concentren a la tarda i els caps de setmana que és quan hi ha més vida al Matadero. Podreu assistir als tallers, xerrades i conferències que fan a la Casa del Lector o a la Central del Diseño, o a una de les obres de teatre que es programen a la Nave del Español.


També a les tardes i els caps de setmana és quan estan obertes les exposicions. Les trobarem a les naus que estan més a prop del Paseo de la Chopera. És un espai diàfan que ocupa dues naus, més de 2700 metres quadrats, que permeten organitzar mostres amb obres i instal·lacions de gran format.

Un altre espai dedicat a les exposicions és “Abierto por obras”, l’antigua càmera refrigerada del Matadero. És un espai realment curiós per fer exposicions. És una sala tancada, de parets negres i fosca que dóna peu a mostrar-hi projectes d’artistes nacionals i internacionals que juguen amb la llum. És un espai que ens va sorprendre i ens va agradar molt.

Diferents arquitectes s’han encarregat de rehabilitar les naus i transformar-les d’un espai on escorxar animals a centres de creació contemporània. Tot el projecte va guanyar el premi FAD d’arquitectura l’any 2012. També la rehabilitació d’algunes de les naus han guanyat premis en solitari. És el cas de les naus dedicades a les exposicions, reconvertides pels arquitectes Arturo Franco i Fabrice van Teslaar, que es van endur un premi a la rehabilitació d’edificis de l’Ajuntament de Madrid.

Però la nau que ha aconseguit el major reconeixement és la Nave de Música que ja us vam explicar en aquest blog. És un centre de creació musical amb estudis i locals d’assaig i també l’espai on es programen les actuacions musicals del Matadero. El projecte de rehabilitació del despatx Langarita Navarro, amb una aposta pels materials reciclats, va merèixer la menció especial d’Arquitecte emergent al Premi Europeu d’Arquitectura Mies van der Rohe 2013.

Nave de música general interior

El dia al Matadero de Madrid es pot acabar arrodonint amb una visita a la Cineteca, una sala dedicada principalment a la projecció de cinema de no-ficció. O prenent una copa o sopant a la Cantina, el bar-restaurant de la Cineteca. És un espai molt agradable que ocupa l’antiga caldera del Matadero. El menjar té un toc sa i ecològic i són molt curiosos els taburets per seure: unes caixes de cartró que s’obren i tenen l’espai a dins per guardar-hi la jaqueta i el bolso. La millor solució anti-carteristes que hem vist mai en un restaurant!

La visita al Matadero de Madrid és ideal també per als visitants amb pressupost ajustat perquè totes les exposicions i la majoria d’activitas són gratuïtes. Aquesta vegada, la nostra escapada va ser totalment “low cost” perquè ens vam poder allotjar a casa d’un amic. Però altres vegades que hem buscat hotels a Madrid ho hem fet a través de la web Venere. De fet, ja estem tornant a buscar ofertes perquè tenim un parell d’exposicions a la vista aquest estiu que no ens volem perdre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s