La vinya dels artistes a la Pobla de Cérvoles

Hi ha conceptes que combinen molt bé, com són els d’art, arquitectura, vi i paisatge. És el gran secret de l’enoturisme. I acabem de visitar un projecte que ha sabut “maridar” aquests quatre ingredients a la perfecció: La vinya dels artistes del Celler Mas Blanch i Jové a la Pobla de Cérvoles. Com gairebé totes les bones iniciatives, el projecte va néixer per casualitat l’any 2006, gràcies a l’amistat entre els propietaris del celler i el pintor Josep Guinovart. I d’aquesta passió pel vi, per l’art i per un territori, Les Garrigues, es va crear el celler i un projecte artístic molt interessant en un entorn rural inesperat. Després de la mort del pintor, el projecte ha continuat creixent, empès per la voluntat dels propietaris del celler i dels amics de Guinovart que han continuat col·laborant-hi desinteresssadament.

El celler es va construir seguint les indicacions del mateix Guinovart. Queda perfectament integrat a la muntanya, tant en estructura com en color, en tons ocres, i on només destaca la impressionant porta de ferro, feta pel propietari. Ell mateix ens rep a la porta, ens expliquen els orígens del celler i les característiques de les vinyes i ens conviden a què passegem sols tranquil·lament per La vinya dels artistes. És una passejada agradable de poc més de mitja hora.

La primera obra que ens trobem és “L’Orgue del Camp” de Josep Guinovart, col·locada en un dels racons de la finca que més li agradava al pintor. Una mica més endavant, gairebé per sorpresa, enmig de les oliveres apareix impressionant el “Cap de bou” de Joan Brossa. És una obra que anirem redescobrint durant tot el recorregut des de diferents perspectives però sempre aixecant-se majestuosa entre el paisatge de les Garrigues.

A la dreta del camí, comencen les vinyes d’on surt el raïm amb què s’elabora el vi del celler. Aquí hi trobem dues altres obres. Destaca per la seva alçada i contundència “La llum planant damunt la terra” d’Esteve Casanovas. Ens recorda a una espècie d’insecte gegant que custodia o amenaça els ceps. En un dels marges de la vinya, amb vistes privilegiades a la Pobla de Cérvoles, hi ha “La finestra de Papillon” de Gregorio Iglesias. És un fragment de l’immens mural que Iglesias va pintar en aquest mateix espai a l’aire lliure i que després veurem sencer a la sala de les bótes.

El recorregut acaba, de moment, a la Cabana d’en Guino, una construcció al final del turonet. És l’espai que va triar l’artista Carles Santos, un altre dels amics d’en Guinovart, per col·locar “La Sargantaneta”, la barca que utilitzava per anar a pescar. Sorprèn en un entorn tant d’interior com la Pobla de Cérvoles, trobar de cop i volta aquesta barca dalt d’un arbre. Ben aviat, la Vinya dels artistes continuarà amb una nova obra i la passejada s’allargarà uns metres més.

De tornada al celler, ara toca visitar-ne l’interior, on el projecte artístic té continuïtat. Ja a l’entrada podem veure diverses obres de petit format de Guinovart. Els propietaris ens expliquen el procés d’elaboració del vi, molt artesanal i gens mecanitzat, que dóna una producció petita però molt cuidada. No hi entenem gaire de vi però la passió amb què ens ho expliquen ja ens convenç. A la sala dels dipòsits d’inox on el raïm comença el seu procés per convertir-se en vi, trobem la primera obra de gran format, les “Primeres notes del cant de l’hortolà” d’Esteve Casanoves i Josepe Gil que fan un curiós joc de llums i ombres. Però el que realment ens impressiona és el gegantí mural “Entre el cel i la terra” de Gregorio Iglesias que ocupa les quatre parets de la sala de bótes. Està previst que el mural es pugui exposar en altres llocs, però creiem que val la pena visitar-lo en el lloc per on va ser pensat.

El recorregut acaba a la sala de tastos, al primer pis del celler. Aquí hi ha l’última obra que va fer Josep Guinovart “In vino veritas”. De fet, l’artista va morir sense donar-la per acabada. Aquí fem el tast dels vins acompanyats d’una mica de pa i de l’oli que s’elabora a la mateixa finca. La degustació és d’un vi blanc i dos negres però al final els acabem tastant tots perquè la conversa i la companyia és molt agradable. Tant que gairbé ni ens adonem que el temps passa i que si no marxem, no dinarem enlloc! Ens acomiadem dels propietaris com si ja fossin de la família i ens en anem satisfets d’haver passat un diumenge diferent i d’haver descobert un racó que val molt la pena de recomenar!

  • Com arribar-hi: La Pobla de Cérvoles, només entrar a la població ja hi ha cartells indicant com arribar al celler
  • Web: http://www.masblanchijove.com
  • Preu: 10€ (que no us cobraran si compreu alguna ampolla de vi en acabar el tast)
  • Visites a la Vinya dels artistes amb tast: s’ha de trucar per reservar dia i hora als telèfons  973 050018  / 34 973 391151
    627 559830 / 627 559832

One thought on “La vinya dels artistes a la Pobla de Cérvoles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s