Sis visites imprescindibles a Chicago per als amants de l’art i l’arquitectura

Chicago és una ciutat immensa i tret del centre, més al voltant del Loop, les distàncies entre els diferents llocs a visitar acostumen a ser força grans. A tot arreu s’hi pot arribar amb el metro, que funciona força bé i no és car, però ens hem de preparar per trajectes llargs. A més, Chicago no acostuma a ser un destí principal per als turistes europeus, en tot cas, s’inclou dins d’altres itineraris als Estats Units. Per això, per als que vagin amb pressa i no puguin dedicar-li tot el temps que la ciutat es mereix (per a nosaltres, l’ideal seria una setmana), us fem una selecció de sis visites que considerem imprescindibles.

1. El Millenium Park

Chicago The Bean d'Anish Kapoor

Situat al costat del Loop, el Millenium Park és des de fa 10 anys el nou pulmó verd de Chicago. S’havia d’inaugurar l’any 2000 però el projecte es va retardar diverses vegades i no va estar completat fins al 2004. És com una galeria d’art contemporani a l’aire lliure i, durant el bon temps, s’hi fan tota mena d’activitats culturals i esportives.

El Millenium Park acull dos dels símbols del nou Chicago. Un és el Pritzker Pavillion de Frank Gehry, un auditori a l’aire lliure que pot acollir una orquestra sencera i un cor de 150 membres. L’estructura metàl·lica dóna cobertura a unes grades amb 4000 seients però se’n poden habilitar 7000 d’addicionals a la gespa sota un espectacular sistema d’altaveus. L’àudio es retarda per fer-lo coincidir exactament amb el que arriba a través de l’aire, de manera que no es produeixi cap efecte d’eco i el concert es pugui escoltar amb la màxima qualitat des de qualsevol racó o distància.

L’altre gran símbol és “The bean”, l’escultura de l’artista Anish Kapoor. El nom original de l’obra és “Cloud Gate”, però és fàcil d’imaginar per què se la coneix com “la mongeta”. D’entrada no va agradar gaire a la gent de Chicago però ara és un dels racons més fotogènics i més fotografiats de la ciutat. Just al costat hi ha “The Crown Fountain” de l’artista català Jaume Plensa, dues grans estructures on es projecten les cares d’habitants de Chicago i d’on surten raigs d’aigua com si fossin gàrgoles.

2. L’Art Institute of Chicago

Chicago Art Institute

L’Art Institute of Chicago és un dels millors museus dels Estats Units. Té la segona col·lecció de pintura impressionista i postimpressionista més important del món i és una visita més que obligada per als amants de l’art. El museu és immens, així que fareu bé en seleccionar quines obres voleu visitar i assegurar-vos a la web que no hi han sales tancades el dia que hi voleu anar. És bastant habitual que algunes ales del museu es tanquin a partir d’una certa hora per a actes privats.

Nosaltres us recomanem que a més de l’impressionisme europeu, no us perdeu la pintura americana, amb algun quadre d’Edward Hopper i sobretot una de les icones de la cultura dels Estats Units: el quadre “American Gothic” de Grant Wood. L’entrada no és barata (23$).

3. El barri d’Oak Park i les Prairie Houses

Home and Studio de Frank Lloyd Wright Vista lateral

Chicago és la ciutat on va començar la seva carrera l’arquitecte Frank Lloyd Wright. Amb 22 anys, el 1889, compra una casa al barri d’Oak Park, als afores de la ciutat, i s’hi instal·la amb la seva dona i sis fills. Aquí hi tendrà el seu despatx i consolidarà l’estil de les “Prairie Houses”, un concepte d’arquitectura total en què té en compte tant l’exterior com l’interior de les cases, el mobiliari, la decoració i fins i tot el vestuari dels que hi viuran!

Només a Oak Park hi ha 27 cases construïdes per Frank Lloyd Wright amb els seus característics vidres emplomats. Es fan visites guiades tant a la seva casa-estudi com al barri, però només es pot entrar a casa seva; la resta són residències privades.

4. La Robie House

The Robie House

Construïda per Frank Lloyd Wright entre 1908 i 1910, la Robie House és un dels millors exemples de les “Prairie Houses”: sostres en voladís, màxima expansió horitzontal i terrasses amb els accessos ocults, igual que l’entrada principal, ben amagada. El genial arquitecte també en va dissenyar les finestres emplomades, els mobles i fins i tot la roba de la llar. Nosaltres no la vam poder visitar per dins perquè just l’acabaven de tancar per fer-ne una rehabilitació integral però ara ja torna a estar oberta.

La Robie House està situada a Hyde Park, un dels barris més exclusius de Chicago, on té la casa la família Obama, i ben a prop del campus de la Universitat de Chicago. Si no es té temps de desplaçar-se fins a Oak Park, la visita a la Robie House és encara més imprescindible perquè és una de les grans obres mestres de Frank Lloyd Wright.

5. L’Illinois Insitute of Tecnhology

S.R. Crown Hall-1956 Front Facade by Mies van der Rohe

IIT Campus – S.R. Crown Hall de Mies van der Rohe

L’IIT és una de les universitats politècniques de més renom dels Estats Units. Però a més del prestiti acadèmic, l’Illinois Institute of Technology és conegut per ser el projecte més ambiciós de l’arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe. Entre 1938 i 1959, Mies van der Rohe va construir tot el nucli del complex: les diferents facultats, una capella, les aules, els despatxos dels professors, el mobiliari i també els complements. L’edifici més emblemàtic és el S.R. Crown Hall (1956), seu del IIT College of Architecture, un “universal space” on s’imparteixen classes de diverses disciplines en un mateix espai i alhora, sense separacions entre aules. És l’herència del concepte d’aprenentatge global que s’imparteix des dels inicis i que vam poder comprovar sobre el terreny.

Després de la mort de Mies van der Rohe, el campus es va anar completant seguint la línia iniciada per l’arquitecte alemany. No és fins al 2003 que s’encarreguen edificis nous a altres arquitectes. Destaquen el McCormick Tribune Campus Center, dissenyat per l’arquitecte holandès Rem Koolhaas. És el centre cívic del campus amb restaurants, sales d’ordinadors i llibreries i d’on surten també les visites guiades. El metro hi passa per sobre través d’un espectacular túnel dissenyat també per Koolhaas. També val la pena una visita a la residència d’estudiants construïda per l’arquitecte Helmut Jahn.

6. La Union Station

Chicago Union Station

No és tan coneguda com la Central Station de Nova York però també ha estat immortalitzada un munt de vegades al cinema. Es va construir el 1925 seguint el disseny original de l’arquitecte Daniel Burnham. Té un magnífic atri central d’estil Beaux Arts amb columnes corínties i terra de marbre. Però segurament el més conegut són les escales que porten del vestíbul principal a la sortida de Canal Street on es va rodar l’escena final de “Los intocables de Elliot Ness” de Brian de Palma amb Kevin Costner, Sean Connery i Robert De Niro.

I una propina… Si podeu dedicar un dia sencer a sortir de la ciutat, agafeu el tren a la Union Station i no us perdeu la casa Farnsworth de Mies van der Rohe. És una obra mestra dins de la història de l’arquitectura i val molt la pena el desplaçament. Aquesta és la nostra tria. Si heu estat a Chicago, què hi afegirieu vosaltres?

Altres entrades que us poden interessar:

8 thoughts on “Sis visites imprescindibles a Chicago per als amants de l’art i l’arquitectura

  1. Una entrada completísssima! Jo em vaig quedar amb les ganes d’anar a Oak Park i ho tinc molt pendent. Però el cert és que Chicago és un luxe per als amants de l’arquitectura i l’art!

  2. És veritat que Chicago segurament no és el destí principal dels turistes europeus, però la ciutat mereix una visita segur!
    Les vostres indicacions són una boníssima guia per recórrer la ciutat.
    Això sí, cal tenir en compte la meteorologia. A Chicago se la coneix com a Windy City, i amb raó. L’hivern pot arribar a ser molt i molt fred, i el bonic Millenium Park (ple de gent a l’estiu), pot semblar l’escenari d’una peli post-apocalíptica (sense un ànima).

    • Teniu tota la raó. Nosaltres hi vam anar al novembre i vam tenir molta sort perquè ens va fer molt bon temps però s’ha d’estar preparat per a tot. Però que això no desanimi a ningú! Chicago val molt la pena!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s