L’Oslo més creatiu: Vulkan, Mathallen i DogA

Oslo té la fama injusta de ser la menys atractiva de les capitals nòrdiques. I ens atrevim a dir injusta perquè qualsevol que faci més de cinc anys que hagi visitat la ciutat, té un record que no té res a veure amb l’actual. La capital noruega ha fet aquests últims anys un gran esforç per modernitzar-se, guanyar nous espais i obrir-se al fiord i ho ha fet amb una aposta per una arquitectura respectuosa i sostenible que ha canviat el perfil de bona part de la ciutat sense desfigurar-la.

De tots els projectes, un dels més atractius i interesssants és el de Vulkan. Aquesta zona al costat del riu Akerselva, entre els barris de St. Hanshaugen i Grünnerløkka, era un antic barri industrial. Aquí hi havia les fàbriques on treballaven els obrers que vivien a Damstredet, just al costat. Des de fa uns ans, i amb el lema “una forma diferent de pensar exigeix un lloc diferent”, el barri s’està transformant sense perdre el seu caràcter. (Podeu clicar al damunt de les fotografies per obrir la galeria i llegir els peus de foto)

Fantàstics grafitis a les parets

Les antigues fàbriques tenen ara les parets cobertes de grafitis i allotgen tallers d’artistes, galeries d’art, productores de cinema, sales de concert, restaurants, botigues i centres culturals. El projecte també inclou dos hotels, una escola de comunicació i publicitat, la casa de la dansa i apartaments. Tot i que havia d’estar acabat el 2013, encara queden edificis per completar però el barri ja comença a estar ple de vida i respira creativitat a cada cantonada.

Carrer principal de Vulkan

Mathallen, el mercat gastronòmic d’Oslo

Dins de Vulkan, un edifici de visita obligada és el Mathallen, un mercat gastronòmic que ocupa una antiga foneria rehabilitada. Més que parades per comprar, que també es pot, aquí hi ha parades per menjar. Els impulsors s’han inspirat en el mercat de Copenhagen, en el Borough Market de Londres o en el de San Miguel de Madrid, i volen ser la referència gastronòmica d’Oslo.

Mathallen, el mercat gastronòmic d'Oslo

Mathallen, el mercat gastronòmic d’Oslo

Mathallen obre de dimarts a diumenge, del matí a la nit, i és un dels llocs més recomenables per menjar a Oslo, una ciutat on dinar o sopar fora és molt car. Entre les 33 parades que hi ha, trobareu gastronomia típica de Noruega però també d’altres països. Nosaltres vam optar per Vulkanfisk, una peixateria amb una barra-restaurant on vam menjar la millor de sopa de peix que hem provat mai. Ens van explicar que el peix els hi porta sempre un mateix pescador del nord de Noruega. El cambrer que ens va atendre era molt simpàtic, havia viscut un temps a Vilafranca del Penedès, i va ser ell qui ens va recomenar que visitéssim el trampolí de Holmenkollen, on vam descobrir una natura impressionant a un quart d’hora amb metro del centre.

DogA, el centre noruec de disseny i arquitectura

El DogA, el centre del disseny i l'arquitectura d'Oslo

El DogA, el centre del disseny i l’arquitectura d’Oslo

A pocs metres del Mathallen, en un agradable passeig per la riba del riu Akerselva, trobarem el DogA, el centre noruec del disseny i l’arquitectura. El centre, inaugurat el 2005, és una altra mostra de l’arquitectura que aposta per la recuperació i la rehabilitació d’espais, més que per crear-ne de nous. El DogA ocupa una antiga central transformadora construïda a finals del segle XIX. La rehabilitació va anar a càrrec del despatx d’arquitectura Jensen og Skodvin Arkitekter AS i ha guanyat diversos premis i reconeixements.

El DogA acull exposicions relacionades amb l’arquitectura i el disseny però sobretot amb projectes que aposten pel respecte a l’entorn i l’ús de materials verds i sostenibles. El centre vol ser la referència d’aquest tipus d’arquitectura en què els països nòrdics estan destacant amb força. El DogA està obert tots els dies i les exposicions són gratuïtes. També hi ha una botiga on tots els objectes a la venda són de disseny nòrdic i un bar-restaurant amb una terrassa molt agradable.

Però el que us recomanem sobretot en aquest barri és que us hi perdeu. A cada cantonada descobrireu un grafiti, una galeria d’art amb una exposició sorprenent, un bar en una antiga fàbrica rehabilitada o una instal·lació artística en algun dels canals interiors que subministraven l’aigua a les fàbriques. Vulkan és art urbà, arquitectura i creativitat en estat pur.

Un taller de disseny amb materials reciclats a l'exterior del DogA

Un taller de disseny amb materials reciclats a l’exterior del DogA

Passeig al costat del riu Akerselva al costat del DogA

Passeig al costat del riu Akerselva al costat del DogA

6 thoughts on “L’Oslo més creatiu: Vulkan, Mathallen i DogA

  • Va ser una sorpresa molt agradable… Uns joves noruecs ens van recomenar que visitéssim el barri i ens va encantar. Llàstima que la ciutat sigui tan cara perquè sinó hi tornaríem sovint, segur!
   I si us animeu a anar-hi, ja ens ho direu… Us donarem alguns consells per no arruinar-vos! 😉

 1. Això sí que és Street Art i la resta tonteries! Ja ho tenim clichat per quan anem, no sabem si serà aviat, però segur que ho veiem. Ara estem ocupats en Chicago, quants deures! Per cert, dir-vos que els que us escriuen més a dalt són uns malalts dels viatges, anem en el mateix avió cap a Nova York, no us diem més… 😉

  • Uns malalts dels viatges i uns cracks amb la recerca de bitllets baratos! Quina enveja que feu!
   A Chicago, grafitis pocs, però molta escultura al carrer. Una altra mena d’art urbà, ja ho veureu…

 2. Un cambre noruec que havia viscut a Vilafranca??? Quines coincidències acostumen a passar quan som de viatge!! Deixar-se aconsellar per aquests “personatges” acostuma a ser el millor de visitar les ciutats. S’acostumen a visitar racons que potser amb una guia no trepitjaríem mai.
  I que passa amb els bloguers??? Que tothom marxa cap als Estats Units???

  • Doncs es veu que vosaltres i nosaltres devem ser els únics que no ens vam assabentar d’aquesta superoferta… En fi…
   Nosaltres ja sabeu que som molt obedients i fem cas de totes les recomenacions “locals”. De vegades acabes en llocs molt freakis, però ja ens està bé!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s