L’Oslo històric: el cementiri i el carrer de Damstredet

L’estrena de l’obra “Un enemic del poble” de Henrik Ibsen al Teatre Lliure ens ha fet recordar que fa només quatre mesos vam visitar la tomba del genial dramaturg norueg durant la nostra visita de tardor a Oslo. El vell cementiri on està enterrat Ibsen i els carrers del voltant, amb antigues cases de fusta dels segles XVIII i XIX, van ser un dels racons d’Oslo que més ens van agradar. Per això, no volíem perdre la oportunitat de recomenar-los.

Vår Frelsers gravlund

Cementiri buscant les tombes

“Cementiri del Nostre Salvador”, aquest és el nom d’aquest cementiri situat al centre històric d’Oslo. Es va fundar el 1808 quan la ciutat encara portava el nom de Christiania i aquí hi ha enterrats els noms més destacats de la jove història noruega. Pintors, escultors, compositors, escriptors, científics i també polítics, tenen la seva tomba en aquest cementiri de petites dimensions i que està protegit com a monument nacional. Els noms més coneguts per a nosaltres són els del dramaturg Henrik Ibsen i els del pintor Edvard Munch.

Però més enllà de la celebritat dels personatges enterrats, val la pena visitar el cementiri perquè és un racó de pau enmig d’Oslo. No hi trobarem les tombes romàntiques i recarregades d’altres cementiris europeus del segle XIX, com poden ser els de París o els d’Anglaterra. Aquí tot és més petit i mesurat, amb més espai entre les tombes. Tant és així que fins i tot amb el mapa ens va costar localitzar les tombes més cèlebres pel tamany reduït i la manca d’ornamentació que feia que hi passessis per davant sense ni adonar-te’n. El cemenentiri és, sobretot, un lloc on passejar i descansar com fan molts habitants d’Oslo enmig d’una natura que a la tardor era una paleta inacabable de colors rogencs.

Cementiri tomba Edvard Munch

Tomba del pintor Edvard Munch

Tomba del dramaturg Henrik Ibsen

Tomba del dramaturg Henrik Ibsen

Els carrers de Damstredet i Telthusbakken

Damstredet bicicleta

Sortint per l’extrem oriental del cementiri podem visitar dos dels carrers amb més història d’Oslo: Damstredet i Telthusbakken. Són dos carrers peatonals i empedrats que conserven les cases de fusta dels segles XVIII i XIX. La primera casa la va construir el 1756 l’escultor noruec Ole Meyer. Altres il·lustres habitants del barri van ser l’escriptor i poeta Henrik Wergeland i l’arquitecte Henrich Ernst Schirmer. Però Damstredet va ser sobretot un barri humil habitat pels obrers vinguts d’altres zones de Noruega per treballar a les fàbriques que s’instal·laven al costat del riu Akerselva.

Passejant per aquest petit turonet per entremig de les cases ens oblidem que estem en una capital europea i en ple segle XXI. Aquí el temps s’ha aturat. I sembla increïble pensar que durant molts anys aquest barri va estar condemnat a desaparèixer, afectat per diversos projectes urbanístics. Sortosament se n’han conservat dos carrers, Damstredet i Telthusbakken i actualment és un barri molt popular entre els artistes. I ho entenem perquè ens imaginem fàcilment vivint aquí! D’acord, a l’hivern amb la neu i el gel, pujar i baixar aquests carrers no deu ser tan divertit però ja faríem l’esforç!

Damstredet Pujant escales

8 thoughts on “L’Oslo històric: el cementiri i el carrer de Damstredet

  1. Així que un altre lloc on us agradaria anar a viure, eh nois? Perquè serà que hi ha tantes destinacions on no ens importaria gaudir una bona temporadeta?
    I és veritat, per les fotos, sembla que el temps s’hagi aturat en aquests carrers d’Oslo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s