El renovat Rijksmuseum a Amsterdam

Un dels motius per escollir Amsterdam per l’escapada que vam fer durant el pont de desembre era visitar la remodelació del Rijksmuseum, que havia tornat a obrir les portes el mes d’abril passat, després de 8 anys d’obres. És una de les reformes més ambicioses que ha fet un gran museu i teníem molta curiositat per veure com els despatx dels arquitectes sevillans Cruz & Ortiz havien resolt el repte en un projecte que es va allargar més anys dels previstos i que va acabar disparant el pressupost acordat.

Des de l’exterior, s’intueix poca cosa de la remodelació, a banda que el palau d’inspiració gòtica que l’arquitecte holandès Pierre Cuypers va construir entre 1876 i 1885 llueix més brillant que mai. La popular galeria que permet creuar el museu pel mig a peu o amb bicicleta s’ha mantingut després de molta polèmica perquè el projecte original preveia tancar-la. El motiu era evitar el laberíntic disseny interior que impedia creuar de l’ala dreta a l’esquerra del museu. Un problema que s’ha resolt en part amb un ampli atri de 3 mil metres quadrats soterrat però sorprenentment lluminós que inclou les taquilles, els serveis, la cafeteria (molt recomenable) i la botiga del museu. Dues espectaculars estructures metàl·liques pengen del sostre de cada una de les ales del pati interior en un espectaular sistema d’il·luminació que és alhora en ell mateix una obra d’art i un signe d’indentitat del renovat Rijksmuseum.

Rijksmuseum sostre

El Rijksmuseum és immens i malgrat l’esforç dels arquitectes continua sent un punt laberíntic i caòtic a l’hora de visitar-lo. Té un fons d’1 milió d’objectes però “només” se n’exposen 8 mil que repassen 800 anys de la història dels Països Baixos. Una aplicació gratuïta que es pot descarregar al mòbil permet seguir algun dels itineraris proposats o fer-ne un a la nostra mida escollint les obres que volem veure. Només necessitarem el telèfon i uns auriculars i no ens caldrà agafar l’audioguia. A més, davant de les principals obres trobarem cartells en holandès i anglès amb molta més informació.

Nosaltres us recomanem que no us perdeu la planta dedicada al segle XVII, als mestres de la pintura holandesa Rembrandt i Vermeer, l’orgull del Rijksmuseum. I si podeu, uniu-vos a la visita guiada que es fa en anglès dos cops al dia. A través de les obres exposades ens explicaran per què aquest està considerat el Segle d’Or dels Països Baixos. Molt breument us expliquem que després d’independitzar-se d’Espanya, els Països Baixos passen a ser una república protestant controlada per la burgesia que s’enriqueix ràpidament gràcies al comerç. Sense corona ni església catòlica, els burgesos passen a ser els mecenes i encarreguen obres centrades en la vida quotidiana, sense temes religiosos ni nobles en les pintures, un fet diferencial de la pintura holandesa.

Són les obres de Rembrandt i Vermeer i d’altres pintors menys coneguts que trobarem a la Galeria d’Honor del Rijksmuseum. Una meravella amb obres plenes de detalls com La lletera o Dona vestida de blau de Vermeer o Els síndics dels drapers de Rembrandt. Però la joia del Rijksmuseum és la famosíssima Ronda de nit de Rembrandt que ocupa el lloc d’honor que Pierre Cuypers li va reservar.

Rijksmuseum galeria principalRijksmuseum "La ronda de nit"

S’explica que Cuypers va pensar la Galeria d’Honor com si fos una gran catedral catòlica amb capelles laterals i un gran absis on va col·locar la Ronda de nit. La remodelació de Cruz & Ortiz ha respectat aquest disseny i ha recuperat l’ornamentació original i els colors foscos de les parets de la galeria. I la veritat és que impressiona veure aparèixer la Ronda de Nit al fons de la Galeria d’Honor. Tot i que l’espai és prou ampli, intenteu anar-hi a primera hora o a última per poder admirar-ne fins a l’últim detall amb el mínim públic possible.

No podeu marxar d’aquesta planta del Rijksmuseum sense admirar una de les mostres de l’extrema riquesa de la burgesia holandesa de l’època: les famoses cases de nines. Són encàrrecs que feien dones acomodades i que reproduïen fins al més mínim detall la casa que l’encarregava. Servien per presumir davant de les visites i són realment impressionants. A més, han permès saber com eren les cases de l’època amb total precisió. Tampoc us podeu perdre la llibreria del Rijksmuseum, el més important fons d’art del país.

MÉS INFORMACIÓ:

  • Com arribar-hi: tramvies 2 i 5 (parada Hobbemastraat) i 12 (parada Museumplein)
  • Horari: de 9 a 17h cada dia
  • Preu: 15€ entrada general (5€ les visites guiades)

2 thoughts on “El renovat Rijksmuseum a Amsterdam

    • Sí, és molt gran però no ha d’espantar. La part important de la col·lecció ocupa una planta i es pot veure en un parell d’horetes.
      I sobretot és un museu del segle XXI, amb una aplicació mòbil fantàstica i gratuïta, i no només et deixen fer fotos sinó que t’animen a compartir-les a les xarxes socials!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s