La Kirche am Steinhof d’Otto Wagner, a Viena

La Kirche am Steinhof d’OttoWagner està considerada una de les deu construccions religioses més importants del segle XX. Malgrat aquest presitigi arquitectònic és probablement un dels edificis menys coneguts de Viena per als turistes, potser perquè està allunyada del centre i amagada enmig d’un complex hospitalari. Però realment val la pena fer el trajecte de mitja hora en autobús per visitar aquesta joia del modernisme austríac, el Jugendstil, i refermar-nos en la idea que Viena és molt més que els Palaus Imperials i l’explotació d’una versió kitsch de Sissí Emperadriu.

Otto Wagner va guanyar el concurs per construir un complex hospitalari als afores de Viena, que havia de constar d’un sanatori, una clínica mental i una església. Finalment, però, Wagner només es va encarregar de construir l’església, que es va inaugurar el 1907. Per arribar-hi s’ha d’agafar l’autobús 47A o el 48A gairebé fins al final de la línia. S’ha d’entrar als jardins del complex hospitalari per l’accés principal i anar segint les indicacions que ens porten a pujar per entremig dels arbres i dels mòduls del centre fins a la Kirche am Steinhof.


Potser perquè feia poc que havíem vist la pel·lícula d’“Un mètode perillós” però, mentre caminàvem, vam tenir la sensació de traslladar-nos a l’època de Freud. I és que l’entorn es manté gairebé inalterat a com era a principis del segle XX i és un dels espais preferits dels vienesos per anar a passejar quan fa bon temps. Per això hi ha una forta oposició a la ciutat als plans que permetrien urbanitzar aquesta zona en un futur.

Quan arribem a dalt de tot de la pujada, la visió de la Kirche am Steinhof, restaurada fa pocs anys, és impressionant. Les teules de coure, els detalls decoratius daurats, les escultures de bronze i els vitralls perfilen la base coberta de plaques de marbre que defineix la planta de creu grega de l’església. Originàriament, l’accés central es reservava per ocasions especials i els pacients i feligressos ho feien pels laterals de l’església separats per sexe: el homes entraven per la dreta i les dones per l’esquerra. Un cop a dins, homes i dones també se seien separats a dreta i esquerra.

Per fer tots els elements decoratius de la Kirche am Steinhof, Otto Wagner va treballar estretament amb altres artistes com Richard Luksch, Othmar Shimkowitz, Reymus Geyling i, el més conegut de tots, Kolo Moser, un dels fundadors de la Secession, l’origen del Jugendstil a Viena, que es va encarregar de l’elaboració dels impressionants vitralls. Totes aquestes col·laboracions van permetre a Otto Wagner crear a la Kirche am Steinhof, una Gesamtkunstwek, és a dir, una obra d’art total, un dels principis bàsics del modernisme vienès.

I com ens va passar amb la Postparkasse d’Otto Wagner, l’interior de la Kirche am Steinhof encara ens va impressionar més que l’exterior. Un espai diàfan, amb capelles laterals poc profundes, i molt lluminós gràcies als enormes vitralls de Kolo Moser. Tots els detalls van ser curosament dissenyats abans de la construcció de l’església. Els llums, les senefes de les rajoles del terra, els poms de les portes, els mosaics, l’altar, el púlpit i fins i tot les piques per l’aigua beneita segueixen els principis del Jugendstil. I més de 100 anys després continuen lluint amb el mateix esplendor.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 • Com arribar-hi: Autobús línies 47A o 48A (parada Psychiatrisches Zentrum)
 • Horari: Dissabte de 16h a 17h i Diumenge de 12h a 16h
 • Preu: 2€
 • Visites guiades: Dissabte a les 15h i Diumenge a les 16h (8€)

Altres entrades que us poden interessar de Viena:

I si teniu pensat fer una visita a la capital austríaca coincident amb l’època nadalenca us recomanem que visiteu aquesta entrada de Madaboutravel sobre els Mercats de Nadal a Viena.

4 thoughts on “La Kirche am Steinhof d’Otto Wagner, a Viena

  • La veritat és que des del centre és una excursioneta (i més si la fas en hivern com nosaltres que fins i tot ens va nevar una mica). Però, val molt la pena!
   Aprofita la propera vegada que vagis a Viena i posa-la a la llista de MUST-SEE!

 1. Un edifici que val molt la pena visitar, vistes les fotos que heu penjat i el que heu escrit! Vam anar a Viena però aquest no el vam veure! Potser veure que era lluny i no ens ho vam plantejar, però a vegades aquests són els millors, com és el cas!

  • Entre que està allunyada del centre i que obre molt poques hores és difícil de fer coincidir en una visita a Viena. A més, hi ha tantes coses a veure! Però ens l’havien recomenat molt i hi vam anar. Realment val la pena l’esforç!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s