Akureyri, la capital del nord d’Islàndia

Quan es tracta d’Islàndia, el concepte “ciutat” sempre és relatiu. Però després de més d’una setmana voltant per l’illa, Akureyri, la segona ciutat d’Islàndia amb 17 mil habitants, ens va semblar una autèntica metròpoli. A Islàndia no s’hi va a fer turisme urbà, tot i que Reykjavik és una de les capitals més interessants i creatives d’Europa, però a mitges vacances una mica d’asfalt ja ens va venir de gust. I tot i que només vam passar unes hores a Akureyri ens vam endur una molt bona impressió de l’anomenada capital del nord.

Per arribar a Akureyri, haurem de travessar el fiord a través d’un enorme pont que ens donarà unes molt bones vistes de la ciutat i ens permetrà ubicar la nostra primera parada: el nou Centre Cultural Hof, on també hi ha l’Oficina de Turisme. El Centre està just al costat del port i compta amb pàrquing gratuït on deixar el cotxe. Recomanem que aparqueu allà i recorregueu la ciutat a peu.

El Hof és un edifici nou, inaugurat el 2010, força impressionant. És un projecte de la firma danesa Arkitema, un edifici circular amb la façana exterior recoberta d’unes espectaculars columnes basàltiques. Un exterior contundent que amaga un interior molt més lleuger i que, gràcies als materials escollits, transmet una agradable sensació d’equilibri. Un passadís amb sostre de vidre divideix l’edifici en dues meitats. A la banda dreta hi ha els serveis de l’edifici, l’oficina de turisme, una botiga de productes de disseny nòrdic i el cafè-restaurant. A l’altra banda hi ha un espai per a exposicions i dos auditoris, el principal amb capacitat per a 500 seients, i un altre més petit que pot acollir 200 persones. Més tard, un veí d’Akureyri ens comentarà que tot i que l’edifici és molt bonic i un orgull per a la ciutat, està sobredimensionat per a la població que hi ha.

Deixem el cotxe, agafem un mapa d’Akureyri a l’oficina de turisme i ens dediquem a recórrer la ciutat a peu. És una ciutat agradable per passejar-hi. El centre és molt petit, quatre o cinc carrers, alguns d’ells peatonals, plens d’agradables cafès i botigues d’artesania. Presidint Akureyri i visible des de tots els racons hi ha una espectacular església. Els que ja hagint estat a Reykjavik reconeixeran l’estil de Gudjon Samuelsson, l’arquitecte de la peculiar església de la capital i que també és l’autor de la d’Akureyri. Cal pujar unes quantes escales fins a arribar-hi, però val la pena l’esforç per les vistes que tindrem de la ciutat.

Un cop visitada l’església d’Akureyri us recomanem que contineu passejant a través d’un tranquil barri residencial fins a arribar al Jardí Botànic. Aquesta va ser una de les sorpreses agradables del viatge a Islàndia. Tot el trajecte fins a Akureyri el vam fer plovent i amb molta boira però quan vam arribar al Jardí Botànic va sortir el sol i va ser com si de cop i volta s’omplís de vida. Tot i estar al nord de la illa, Akureyri té un clima més benigne que Reykjavik i això fa que moltes espècies s’hagin pogut adaptar a viure en aquesta latitud. El Jardi Botànic d ‘Akureyri està obert de l’1 de juny al 30 de setembre.

Per commemorar el centenari del Jardí Botànic d’Akureyri, l’Ajuntament va encarregar a un despatx local d’arquitectura, Kollagatta, que dissenyés un cafè-restaurant per al jardí. I el resultat el vam trobar impecable i molt ben integrat en l’entorn. El cafè és una petita caseta al més pur estil nòrdic, amb dos vessants i els laterals ocupats per uns enormes finestrals amb marcs assimètrics que simulen branques. A l’exterior, l’edifici està recobert de xapa negra mentre que a l’interior predominen els llistons de fusta i una càlida il·luminació que el fa molt acollidor.

Pel que vam poder comprovar, la terrassa exterior del cafè és un dels llocs preferits dels habitants d’Akureyri per aprofitar les hores de sol de l’estiu. La cafeteria, que també obre només a l’estiu, serveix menjars senzills al migdia a un preu força ajustat: una sopa del dia que nosaltres vam trobar boníssima, i sandvitxos. Potser no és el menjar més sofisticat d’Islàndia però sí que és un dels restaurants més bonics i tranquils que trobareu i us recomanem que no us el perdeu si hi aneu.

Altres entrades que hem publicat sobre Islàndia i que us poden interessar:

2 thoughts on “Akureyri, la capital del nord d’Islàndia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s