El Born Centre Cultural: història, arquitectura i urbanisme

Després de tants anys de veure’l en obres, teníem moltes ganes de visitar el Born Centre Cultural. Així que, tant bon punt van obrir al setembre ja vam fer una primera visita per veure com havia quedat l’espai, visitar les exposicions i satisfer la curiositat abans d’apuntar-nos a una de les visites guiades a l’edifici i al jaciment. I la primera impressió va ser bona tot i que vam trobar que la plaça que hi dóna accés, un gran espai cimentat, ha quedat una mica buit i desangelat sense grans elements arquitectònics ni artístics. Caldrà veure ara quin ús s’hi acaba donant i si el Born sap aprofitar aquest espai per obrir-lo al barri i omplir-lo de vida.

Un cop a dins del Born Centre Cultural, la rehabilitació, feta pels arquitectes Enric Sòria i Rafael Cáceres, manté l’estructura del mercat, de 8.000 metres quadrats, i permet el pas dels vianants sense posar en risc la conservació de les restes. Però sobretot recupera un edifici singular de Barcelona: el primer mercat de ferro de la ciutat. Es va inaugurar el 1876 i, l’autor del projecte, Josep Fontserè i Mestre, el va dissenyar seguint una tendència que s’estava imposant a Europa, sobretot a França, l’arquitectura del ferro. Després del Mercat del Born, es construirien set mercats més a Barcelona seguint aquest estil. La rehabilitació ha mantingut la coberta original amb l’espectacular cimbori al bell centre i les obertures que li donen moltíssima llum.


Però la joia del Born, i també el que més maldecaps va generar durant les obres, són les restes arqueològiques de la Barcelona del 1700. És un jaciment únic a Europa per les seves dimensions, 8.000 metres quadrats, per l’estat de conservació i perquè la nombrosa documentació de l’època ha permès a arqueòlegs i historiadors reconstruir el nom i la història de cada casa i carrer. És d’agrair que un patrimoni d’aquesta dimensió i  importància estigui obert a tothom.

Tot i que tenim moltes ganes de participar en una de les visites guiades, els cartells amb les explicacions que acompanyen les restes i que es poden llegir tant des de la passarel·la central com des dels laterals ja permeten que el visitant es faci una primera idea del contingut i el context del jaciment. Textos que ens expliquen la vida quotidiana de la Vilanova del Mar i que ens permeten reconèixer carrers i infraestructures com les del Rec Comtal que atravessa el Mercat del Born pràcticament pel mig.

Però el Born Centre Cultural no vol ser només un espai històric. Neix amb la voluntat, i així s’ha dissenyat arquitectònicament, d’estar obert al barri i a la ciutat. Compta amb tota mena d’activitats programades, dirigides tant a un públic familiar com també a professionals més especialitzats. L’edifici compta amb quatre grans sales per organitzar-hi actes i exposicions. De moment, dues d’aquestes ja acullen les primeres mostres. A la Sala Villarroel trobem l’exposició permanent amb els objectes recuperats de les excavacions arqueològiques. I a la Sala Casanova, l’exposició temporal “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714” inclosa dins dels actes del Tricentenari.

Però un altre dels grans atractius del Born Centre Cultural serà gastronòmic. En un dels laterals del Mercat s’hi ha instal·lat el nou bar-restaurant de Moritz. Hi vam menjar molt i molt bé! Només la carta, impresa en els individuals de paper, ja és una lliçó d’història. Hi trobareu molts plats de la cuina tradicional catalana però adaptats als gustos actuals i una cervesa, la 1714, que només podreu degustar aquí i que ens va agradar molt. Difícilment trobareu un restaurant de museu/centre cultural amb una oferta gastronòmica tan divertida i ajustada en qualitat-preu.

  • Com arribar-hi: Metro Línia 4 Parada Jaume I o línia 1 parada Arc de Triomf. Autobusos 14, 17, 19, 39, 40, 45, 51 i 120
  • Horari: de dimarts a diumenges de 10h a 20h
  • Preu: entrada a les exposicions, 6€
  • Visites guiades: dimarts i dijous a la tarda i caps de setmana

One thought on “El Born Centre Cultural: història, arquitectura i urbanisme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s