Banksy a Nova York, 5 anys després de “The Village Petstore”

Banksy ha tornat a l’acció. Aquest cop a Nova York on durant tot aquest mes d’octubre estarà fent el que ell mateix ha anomenat una “residència” artística. I com tot el que envolta sempre Banksy, aquesta residència va acompanyada de tanta expectació com misteri. El genial artista, de qui es desconeix la identitat real, és el millor generant expectatives. Ell mateix ha proposat un joc: farà una intervenció diària als carrers de Nova York i en penjarà la foto tant a la web del projecte, “Better Out Than In”, com a Instagram, on el compte Banksyny ja té gairebé 200 mil seguidors.

La majoria de les intervencions són grafits amb l’estil i la barreja de crítica social i política que l’ha fet tant famòs. El joc consisteix en endevinar on està el grafit veient la foto o escoltant l’arxiu d’àudio amb més pistes que acompanya la imatge. Un cop localitzat, com si fos una mena de gimcana, ja es pot anar a veure l’obra sobre el terreny si és que, i aquest és el risc de l’art urbà, encara es manté intacte. Però el projecte de Banksy també inclou performances com la que va fer el dia 13 a Central Park quan va posar a la venda teles originals amb els seus grafits signats per 60$!! Només tres afortunats en van comprar! O la que ha aixecat més reaccions a la xarxa i que ens ha fet recordar a nosaltres la immensa sort que vam tenir de ser a Nova York fa 5 anys coincidint amb el seu projecte The Village Petsore and Charcoal Grill.  És aquest genial vídeo que porta per títol “Sirens of the lambs”, i on es veu el camió que el dia 11 va recórrer els carrers del districte de Meatpacking, l’antic barri dels escorxadors de Nova York.

No és el primer cop que Banksy denuncia els excessos de la indústria de l’alimentació i el maltractament dels animals. Fa 5 anys, també durant el mes d’octubre, vam tenir la sort de ser a Nova York coincidint amb una intervenció seva. Banksy va transformar un petit local del barri de Greenwich Village en el que, aparentment, era una botiga de venda de mascotes. La botiga, com si fos una pop-up store, només estaria oberta un mes. Però els animals que ocupaven les vitrines i les gàbies no eren precisament mascotes.

Hi vam trobar un mono amb uns auriculars veient vídeos protagonitzats per altres monos. Un abric de pell simulant ser un gat. Sticks de peix congelat nedant dins de peixeres. Nuggets de pollastre sortint de l’ou i picotejant salsa barbacoa, Una mena de Piolín sense pèl dins d’una gàbia. Un conill maquillant-se davant d’un tocador. O unes salsitxes tipus frankfurt que simulaven ser hamsters. Tot era molt realista i, gràcies a la tècnica de l’animatronic, els animals es movien i arribaven a fer força angúnia, sobretot les salsitxes. (Podeu clicar qualsevol de les imatges per fer grans les fotografies i llegir els peus de foto)

La intervenció de Banksy ens va impactar i agradar moltíssim. Ens considerem molt afortunats de ser dels pocs que la van poder visitar. La veritat és que se’t treien les ganes de menjar carn per una bona estona. Pot ser que la identitat de Banksy continuï sent un misteri però, després d’haver visitat aquest projecte i de veure el camió amb les ovelles, ens jugaríem el coll que és vegetarià. I vosaltres, què en penseu? Us agrada Banksy?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s