Castellnou dels Aspres, un dels 100 pobles més bonics de França

Cada vegada que hem anat al Visa pour l’Image de Perpinyà hem anat canviant l’allotjament. Primer a Perpinyà mateix, i després en altres pobles aprofitant l’escapada de cap de setmana per conèixer millor la regió. Aquest és el primer any que repetim perquè l’estiu passat ens vam quedar enamorats del nostre descobriment: un petit poble medieval, Castellnou dels Aspres, inclòs a la llista dels 100 pobles més bonics de França.

Castellnou està a 20 minuts de Perpinyà direcció Tuïr. Està al final d’una carretereta que va fent revolts fins que et descobreix un dels secrets més ben guardats del Rosselló. Castellnou està construït dalt d’un turonet, als peus d’un castell que dóna nom al poble. Les primeres referències històriques de l’indret es remunten a finals del segle X i els seus habitants els vescomtes de Castellnou van ser durant bona part de l’Edat Mitjana una de les famílies més importants de la regió. Avui, a Castellnou amb prou feines hi viuen unes 400 persones però el poble no ha perdut bona part del seu encant medieval i passejar pels seus carrers, estrets i empedrats, plens d’escales, és com fer un petit viatge en el temps. Els cotxes no hi poden circular i cal aparcar-lo en un pàquing gratuït a l’entrada del poble. Les cases estan restaurades amb gust i algunes d’elles acullen artistes i artesans que han trobat a Castellnou el seu indret de tranquil·litat i inspiració. (Podeu clicar qualsevol de les fotografies per fer grans les imatges i llegir els peus de foto)

Al capdamunt del poble hi ha el Castell de Castellnou. Va ser durant anys la capital administrativa i militar del comtat del Vallespir, una fortificació impressionant, avui força restaurada però que manté les dimensions i l’encant d’un passat gloriós. De fet, el castell va quedar deshabitat al segle XVIII i moltes de les pedres de l’edifici i les muralles es van fer servir per construir les cases de Castellnou. El 1981 un incendi causar greus desperfectes a les restes del castell i es va començar un treball per rehabilitar-lo i obrir-lo al públic que va culminar el 1990.

El castell està obert cada dia de 11.00h a 17.00h a l’hivern i de 10.00h a 19.00h a l’estiu. Només tanca el mes de gener. Es pot visitar per lliure el castell restaurat i passejar pels jardins o apuntar-se a una de les visites guiades. Durant l’estiu també s’hi fan espectacles per acostar l’època medieval als més petits. A l’entrada també hi ha una petita caseta on es poden comprar els vins que s’elaboren amb els raïms de les vinyes del castell.

Però més que visitar Castellnou, us recomenem que us hi allotgeu. Perquè és a primera hora del matí i al vespre quan Castellnou es queda buit i el silenci és absolut. Ens temem que al migdia el poble es deu veure envait per autobusos de turistes i deu perdre tot l’encant. Nosaltres hem repetit a La Figuera, una maison d’hôtes, que ocupa una casa al final del poble. Les vistes sobre la regió dels Aspres són immillorables. Els propietaris són encantadors i et fan sentir com a casa. Els esmorzars que preparen són espectaculars: mermelades, pastissos casolans i crêpes dolces acabades de fer. La casa funciona com a creperia durant el dia i si ho demanes amb temps també hi pots sopar i degustar alguna de les “galêtes” salades que fan.  Sortireu rodolant de tant menjar!

MÉS INFORMACIÓ:

  • Horari del castell: de 11.00h a 17.00h a l’hivern i de 10.00h a 19.00h a l’estiu
  • Preu: 5’50€ els adults, 3,50€ els nens a partir de 10 anys
  • Visites guiades: 6€, només durant els mesos de juliol i agost

5 thoughts on “Castellnou dels Aspres, un dels 100 pobles més bonics de França

  1. Practicament sempre és buid, excepte quan organitzen fires d’alimentació on hi van molts rossellonesos a passar el dia i a l’estiu. Val molt la pena passar una nit allà, on volgueu, hotel o d’acampada darrera l’església. Recomano entrar a xerrar amb la senyora de la primera botiga que hi ha un cop passat el porxo de l’entrada de poble a ma esquerra. De les poques que encara parlen català. És una senyora entranyable. Gaudiu d’aquesta maravella de poble.

    • Hola Artur, benvingut al blog!
      Realment és una meravella de poble. Ens apuntem aquesta recomenació de parlar amb la senyora de la primera botiga perquè de ben segur que hi tornarem! És un dels racons del país que més ens agrada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s