La Nòrdic House d’Alvar Aalto a Reykjavik

Molt orgullosos de la seva identitat, els islandesos s’han mantingut volgudament “aïllats” de les corrents artístiques i arquitectòniques internacionals. Això dóna a aquest país un caràcter i una particularitat que el fa realment molt especial i que sorprèn al visitant. Es nota en les seves esglésies, algunes de força extravagants, en les seves cases discretes o fins i tot en l’edifici que ha rebut el màxim prestigi internacional, l’Harpa Concert Hall, que resumeix en una construcció tots els encants d’Islàndia. Però la capital compta amb una excepció, amb l’únic edifici de tot Islàndia que ha estat construït per un arquitecte mundialment famós: la Nòrdic House (Norraena Husid en islandès) del finlandès Alvar Aalto, el pare de l’arquitectura moderna a Escandinàvia.

El projecte, que va trigar 8 anys a materialitzarse, va sorgir amb l’objectiu de crear una institució que enfortís la relació entre Islàndia i els països escandinaus. Havia de ser un centre d’intercanvi cultural, laboral i social que no tenia precedents enlloc i que va comptar amb la implicació de tots els països. Un projecte així, que havia de ser la insígnia de la cooperació nòrdica, es va encarregar dirèctament a Alvar Aalto, que va acceptar encantat. Avui tots els països nòrdics tenen la seva Nòrdic House però la de Reykjavik, inaugurada el 1968, va ser la primera. (Podeu clicar qualsevol de les imatges per obrir la galeria i llegir els peus de foto)L’edifici consta d’un auditori, una biblioteca, un cafè-restaurant que diuen que és dels millors de Reykjavik (nosaltres no el vam provar perquè ja érem al final del viatge i anàvem curts de pressupost), oficines, espais d’exposició i magatzems. A l’estiu també munten una petita cafeteria a l’hivernacle del jardí, un espai preciós per berenar una tarda de sol. La planta és essencialment rectangular amb l’auditori i la biblioteca al cor de l’edifici mentre que la resta de dependències són al perímetre. I és que la funcionalitat i l’organització espacial són dos pilars bàsics de l’arquitectura d’Alvar Aalto.

Una altra de les característiques de l’arquitectura d’Alvar Aalto és que la llum rep un tractament gairebé escultural. A la Nòrdic House d’Islàndia la llum, tant la natural com l’artificial, juga un paper molt important, amb obertures a tot el perímetre, ulls de bou i el disseny de tots els elements d’il·luminació. Fins al més mínim detall és obra de l’arquitecte finlandès: les làmpares, els poms de les portes, els endolls, els penjadors… I tot està perfectament conservat. Un petit viatge en el temps a un dels clàssics del disseny nòrdic.

Però a la Nòrdic House destaca sobretot la Biblioteca, amb el sostre i les finestres altes, i el que s’ha anomenat el “pou de llibres”, un espai un nivell per sota, amb racons de lectura i prestatges per llibres, característic de les biblioteques d’Aalto. L’auditori, l’altre element singular de l’edifici, també té el sostre alt i cobert amb llistons de fusta corbats i sense finestres. Dos elements que destaquen des de l’exterior pel volum de rajoles blau marí que constrasta amb la base de maons blancs del cos principal.

Per dissenyar la forma exterior de l’edifici, Alvar Aalto es va inspirar en la serralada de muntanyes volcàniques de Reynisfjara que fan de teló de fons a la construcció. De fet, l’entorn, dins d’un enorme parc urbà, a tocar del llac Tjörnin, li dóna a la Nòrdic House una ubicació immillorable. Recomanem fer el passeig que hi porta des del centre i gaudir d’aquest edifici considerat el més celebrat de la carrera d’Alvar Aalto. El personal és molt amable i ens van deixar visitar fins i tot alguns espais que no estan oberts normalment al públic. La Nòrdic House programa durant tot l’any diverses exposicions interessants d’artistes nòrdics i també té una petita botiga amb productes de disseny nòrdic. Un bon lloc per comprar un record per endur a casa!

  • Com arribar-hi: Sturlugata 5, al costat de la Universitat. El millor és anar-hi a peu des del centre en un bonic passeig de 15 minuts a través del parc que envolta el llac Tjörnin
  • Horari: La biblioteca està oberta de dilluns a divendres de 10.00 a 17.00h i caps de setmana de 12.00 a 17.00h. Les exposicions estan obertes de dimarts a diumenge de 12.00 a 17.00h
  • Preu: Gratis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s