L’exposició “Tàpies des de l’interior” a Barcelona

Hi ha una cosa que ens passa que ens fa molta ràbia i que volem compartir al blog per saber si li passa a més gent. Som uns apassionats de l’art i acabem decidint el destí de moltes de les nostres escapades de cap de setmana en funció d’alguna exposició que no ens volem perdre. L’exposició acaba sent l’excusa, perquè hi dediquem un matí o una tarda, però ens serveix per descobrir una ciutat que no coneixíem o tornar a una altra que ja hem visitat. En l’últim any hem anat fins a Viena per veure les grans exposicions de l’any Klimt, a Londres per visitar l’expo de Roy Lichtenstein a la Tate Modern, i a Madrid per no perdre’ns la mostra de Dalí al Museo Reina Sofia. Aquesta setmana marxem a Perpinyà per anar al Visa pour l’Image i estem mirant si ens escapem a Oslo abans que s’acabi l’any Munch.

En canvi, ens acabem perdent moltes exposicions boníssimes que fan a Barcelona. Pensem que ja hi anirem un dia d’aquests i quan ens n’adonem ja s’ha acabat… Ens fa molta ràbia. Per això aquest mes d’agost ens vam marcar un compromís ineludible: visitar la magnífica exposició “Tàpies des de l’interior” que han fet en col·laboració la Fundació Tàpies i el MNAC.

L’exposició, comissariada per Vicenç Todolí, recorre la trajectòria d’Antòni Tàpies a través exclusivament de les obres que l’artista va conservar a casa seva, al taller, a casa de familiars o la Fundació. Són les obres més personals, les que l’artista no va vendre o va decidir quedar-se. A la seu de la Fundació Antoni Tàpies, en un magnífic edifici modernista de l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner, s’hi exposen les obres que expliquen la predilecció de l’artista pels materials més pobres i els objectes quotidians: botes velles, trossos de fusta, cordills, pèls, mantes… Tota mena d’objectes que semblen recollits de les escombraries es converteixen en una obra d’art.

Us recomanem que agafeu l’audioguia per no perdre cap detall i que a més de l’exposició pugeu fins a la terrassa per veure el cèlebre i polèmic mitjó de Tàpies. Dins de l’audioguia també trobareu explicacions sobre l’edifici que va ser la seu de l’antiga Editiorial Montaner i Simon i que ha estat rehabilitat en dues ocasions per adaptar-lo a l’activitat com a museu.

La mateixa entrada de l’exposició a la Fundació Tàpies us servirà per entrar a veure l’altra part al MNAC. No hi ha un ordre pensat per visitar primer una o l’altra, són independents i alhora, complementàries. Al MNAC s’hi exposen les composicions murals, ordenades cronològicament, des de mitjans dels anys 40 fins al 2011. S’hi pot veure tota l’evolució d’Antòni Tàpies, els esforços per diferenciar-se de les corrents artístiques del moment i per experimentar amb materials nous en la pintura com el làtex i el vernís.

Una aproximació molt completa per un artista tan proper a nosaltres que potser no havíem valorat prou fins ara. La mostra, tot i que exhaustiva, no és gaire llarga i es pot visitar en un parell d’hores. Sí que vam trobar a faltar més informació complementària. Sobretot perquè al MNAC hi van molts turistes i els vam veure deambular per les sales amb cara de no entendre res. En aquest sentit, és un oportunitat perduda per donar a conèixer als visitants de fora un artista de casa de la talla d’Antoni Tàpies.

Si sou de fora de Barcelona, aquesta és d’aquelles exposicions que us poden servir com a excusa per visitar la ciutat. Teniu de temps fins al 3 de novembre, així que podeu aprofitar algun dels ponts o caps de setmana d’aquesta tardor. Per trobar un allotjament bé de preu a Barcelona podeu visitar la web de Trivago, on trobareu opcions per a totes les butxaques.

  • Exposició: “Tàpies des de l’interior” fins al 3 de novembre de 2013
  • Com arribar-hi: Fundació Antoni Tàpies (carrer Aragó 255, metro Passeig de Gràcia) / MNAC (Metro Plaça Espanya, autobusos 150, 13 i 55)
  • Horari: Fundació Antoni Tàpies (de dimarts a diumenge, de 10h a 19h) / MNAC (de dimarts a disssabte, de 10h a 20h; diumenges i festius, de 10h a 15h)
  • Preu: 7€

2 thoughts on “L’exposició “Tàpies des de l’interior” a Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s