La Sireneta de Copenhagen està d’aniversari

Aquí on la veieu, i encara que sembla que els porti molt bé, la Sireneta de Copenhagen acaba de celebrar aquest cap de setmana el seu centenari. Sí, sí, probablement el monument més conegut de la capital danesa ha fet 100 anys. Va ser un 23 d’agost de 1913 quan es va instal·lar al costat del port de Copenhagen aquesta petita escultura de bronze de poc més d’un metre de l’escultor Edvard Eriksen. La peça va ser una donació a la ciutat de l’empresari cerveser Carl Jacobsen i homenatja un dels contes de l’escriptor danès Hans Christian Andersen.

Molt popular, continua sent un dels monuments més visitats de Copenhagen. Tothom atravessa el parc Langelinie per arribar fins a la Sireneta i fer-s’hi una foto. Són d’aquelles imatges que no poden faltar a l’àlbum com la de la Torre Eiffel, el Maneken Pis o el Coliseum. I això que l’excursioneta si cau una nevada com la que ens vam trobar nosaltres demana força voluntat. I encara que el primer comentari és que ens l’imaginàvem més gran, veure el port glaçat i el parc tot nevat va fer que la caminada valgués la pena. (Podeu clicar qualsevol imatge per fer gran la galeria i llegir els peus de foto)


Però el port de Copenhagen ha canviat molt des que s’hi va instal·lar la Sireneta. Per això quan hi anem val la pena que ens fixem en els dos edificis impressionants que ens trobarem a l’altra banda de la badia: són la Copenhagen Opera House i la Royal Danish Playhouse.

Les línies de la Opera House destaquen pel sostre de grans dimensions, en voladís, que cobreix tot l’edifici i la façana principal, vidriada i arrodonida. Va ser dissenyada pel despatx de l’arquitecte danès Henning Larsen, el mateix que es va encarregar de l’Harpa Concert Hall de Reykjavik, però amb el finançament i els suggeriments estètics del magnat navilier Maersk Mc-Kinney Møller. Una relació que va ser força controvertida i polèmica. Malgrat tot, i un cop inaugurada el 2005, la Copenhagen Opera House està considerada una de les millors i més modernes òperes del món.

Al costat hi ha la Royal Danish Playhouse, dissenyada pels danesos Lundgaard & Trandberg. Ha rebut els premis RIBA el 2008, del Royal Institute of British Architects, i el Red Hot Design Award, del Centre de Disseny de Nordrhein Westfalen d’Essen. Destaca pels maons foscos fets expressament per a aquest projecte i per tot el treball amb vidre amb vistes a la badia que inclouen els despatxos, els camerinos i el foyer.

A més de poder assistir a una representació, també es fan visites guiades en danès i en anglès als dos edificis. Els horaris varien segons les necessitats de les obres que s’hi representen, per això és millor consultar-ho a la web i reservar online. El preu de les visites és de 100 corones daneses per persona, uns 13 euros.

Royal Danish Playhouse de Lundgaard&Trandberg

Royal Danish Playhouse de Lundgaard&Trandberg

I si després de visitar el més modern i contemporani de l’arquitectura danesa voleu fer un retorn als clàssics, us recomanem que us allotgeu al Radisson Blu Royal Hotel Copenhagen d’Arne Jacobsen. Si el pressupost no us ho permet, sempre podeu fer una copa al seu impressionant lobby, asseguts en un clàssic del disseny danès i demanar que us ensenyin l’habitació que encara manté la decoració original.

2 thoughts on “La Sireneta de Copenhagen està d’aniversari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s