De Mojitos amb Gaudí a la Torre de Bellesguard de Barcelona

Després del viatge a Islàndia i abans d’una tardor que volem que sigui mogudeta en viatges, aquest agost ens toca fer de turistes a la nostra ciutat, a Barcelona. Per sort, no hi falten propostes i alguna tant interessant com la que acabem de descobrir: les Gaudí Nights a la Torre de Bellesguard. Reconeixem que desconeixíem totalment l’existència d’aquest edifici de Gaudí amagat a tocar de la Ronda de Dalt, segurament perquè sempre ha estat una residència privada. Per això quan ens va arribar la invitació de la família propietària per assistir a una de les vetllades que organitzen aquest estiu no ens ho vam pensar dues vegades!

L’edifici i els entorns respiren història a cada cantonada. Els orígens de la Torre de Bellesguard es remunten molt abans de la construcció de Gaudí. En aquest indret, amb vistes privilegiades sobre Barcelona i als peus de Collserola, Martí l’Humà, l’últim rei del Casal de Barcelona, va establir al segle XV la seva residència d’estiu. Però no va ser el primer, Bellesguard va estar habitada molt abans perquè en diverses excavacions s’han trobat restes de construccions de l’època romana a la finca. Després de Martí l’Humà, el palau va caure en desús i es va anar deteriorant fins que, el 1900, Gaudí va rebre l’encàrrec de Maria Sagués, vídua de Jaume Figueras, de construir-hi una casa. (Podeu clicar qualsevol imatge per fer gran la galeria i llegir els peus de foto)

  Els orígens medievals de Bellesguard es poden observar només entrar a la finca a mà esquerra on, una torre construïda al damunt de les restes de l’antiga muralla ens donarà la millor vista del conjunt de la casa construïda per Gaudí i els jardins que l’envolten. Aquest passat medieval va influir molt en el disseny del genial arquitecte català que va projectar l’edifici amb moltes reminiscències als antics castells com la torre, coronada per la característica creu de quatre braços gaudiniana, restaurada el 2008, i els merlets de la planta superior.

La Torre de Bellesguard és un dels projectes més personals de Gaudí. L’amistat amb la família Figueras que li va encarregar el projecte, li va donar via lliure a la seva creativitat i això li va permetre assajar alguna de les solucions arquitectòniques que més tard aplicaria a la Casa Batlló o a la Pedrera.

Tota la façana està plena de simbologia amb al·lusions a Martí l’Humà, els comtes de Barcelona i la senyera. Val la pena donar la volta a l’edifici per admirar-ne tots els detalls. Els treballs amb forja, tant presents no només en les obres de Gaudí sinó en tot el modernisme català són de gran bellesa, sobretot els de la porta principal de la casa. També destaquen les vidrieres amb els emplomats i els mosaics exteriors, que són obra de Domènec Sugranyes qui, a partir de 1909, es faria càrrec d’acabar el projecte.

De moment ens hem de conformar amb aquesta visita a l’exterior de la casa i els jardins. Però a partir de setembre, la família propietària de la Torre de Bellesguard organitzarà visites guiades a l’interior. Serà llavors quan coneixerem encara més coses de la interessant història d’aquesta casa que, en poc més d’un segle, ha estat residència particular, orfenat i hospital per tornar finalment a ser la residència privada de la família Guilera que l’ha conservat i estudiat i que ara vol compartir aquest tresor amb els afortunats visitants. El mobiliari interior original es va perdre durant la Guerra Civil però ens han assegurat que la visita interior amaga tants secrets, històries i detalls arquitectònics que no ens decebran.

Mentrestant i per no fer l’espera tan llarga, la Torre de Bellesguard acull aquest mes d’agost les Gaudí Nights, una doble proposta setmanal als jardins de la finca. Els dimarts la proposta és una visita guiada als jardins amenitzada amb una copa de cava i música clàssica. Els dijous podem relaxar-nos prenent un mojito amb música electrònica de fons i entretenir-nos veient com la posta de sol va canviant el color de la magnífica façana de la Torre de Bellesguard. I, si a més us fa un dia de sol i pluja com a nosaltres podeu arribar a tenir la sort de veure un arc de Sant Martí acariciant aquesta obra de Gaudí. Molt i molt recomenable!

 • Com arribar-hi:  carrer de Bellesguard 16, Barcelona (sortida 6 de la Ronda de Dalt)
 • Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 15h (d’abril a octubre fins a les 19h)
 • Preu:  visita amb audioguia 7€ (5,70€ menors i jubilats) / visita guiada 16€ (12,80€ menors i jubilats)
 • Web: www.bellesguardgaudi.com
 • Contacte: +34 93 250 40 93 / reserva@bellesguardgaudi.com

5 thoughts on “De Mojitos amb Gaudí a la Torre de Bellesguard de Barcelona

 1. Un lloc per passar una tarda, nit o el que sigui, ens va encantar! i també coincidir amb vosaltres en aquest lloc tan singular!
  Teniu unes fotos amb tot detall i amb molt més sol que les nostres! Una abraçada 🙂

  • El sol és perquè vam arribar ben d’hora, ben d’hora… I no us vam deixar fer gaires fotos perquè de seguida ens vam posar a xerrar! A nosaltres també ens va agradar molt trobar-vos!
   Que us vagin molt bé les vacances!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s