El Lloyd’s Building i la Gherkin Tower, passat i present de la City de Londres

Willis Building by Foster+Partners vs. Lloyd's by Richard Rogers

Quan un és un apassionat de l’arquitectura és impossible fer dues passes a la City de Londres sense aturar-se i mirar amunt. A cada cantonada hi ha un edifici més impressionant que l’anterior i el boom constructiu no s’atura. Per això quan vam fer l’itinerari arquitectònic “Desings of the time” ens vam allargar més del compte i vam decidir deixar dos dels edificis més importants de la City per un altre dia. Són el Lloyd’s Building i la Gherkin Tower.

El Lloyd’s Building és obra de l’arquitecte britànic Sir Richard Rogers. Les obres per construir-lo van durar 8 anys i l’edifici, de 14 plantes, es va acabar el 1986. El que el va fer més novedós és que el Lloyd’s té tots els serveis del gratacels col·locats a l’exterior, les conduccions de ventilació i d’aigua, les escales d’emergència i els ascensors, i deixa tot l’espai interior per a les oficines. Totes aquestes estructures exteriors són visibles a la façana com si fossin la seva decoració. És el mateix estil arquitectònic que Rogers ja havia utilitzat al Centre Pompidou de París en un projecte conjunt amb un altre gran arquitecte, Renzo Piano.  Tota aquesta aparença i la superfície de metall cromat de la façana li donen al Lloyd’s Building un aire futurista que continua vigent més de 25 anys després de la seva construcció. El Lloyd’s ha rebut moltíssims premis i és l’edifici més nou que forma part del patrimoni arquitectònic nacional al Regne Unit. (Podeu clicar qualsevol imatge per fer gran la galeria i llegir els peus de foto)

Disset anys separen el Lloyd’s Building de la Gherkin Tower dissenyada per l’altre gran arquitecte britànic, Sir Norman Foster, i inaugurada l’any 2003. El nom oficial de l’edifici és 30 St. Mary Axe, però se la coneix com la Gherkin (cogombret) Tower per la seva forma inconfusible i que recorda molt un edifici pràcticament coetani, la Torre Agbar de Barcelona de Jean Nouvel. Originàriament, Foster volia construir en aquest solar la Torre del Mil·leni que, amb 80 plantes, havia de ser l’edifici més alt de Londres. El projecte es va tirar enrera per raons de seguretat aèries i es va substituir per l’edifici actual de 40 plantes.

El dibuix helicoidal de la Gherkin Tower insinua part del disseny de l’estructura interior que facilita la circulació i ventilació de tot el gratacels. Està considerat un dels primers edificis “sostenibles” perquè consumeix força menys del que se suposaria per a un edifici d’aquest tamany. A la planta superior hi ha un bar amb vistes a tota la ciutat però que només està obert per als llogaters.

Encara abans de marxar vam poder veure un altre edifici de Sir Norman Foster, el Willis Building (2008) que procura inspirar-se en la closca d’un crustaci. Però, el que ens va soprendre va ser el contrast entre aquests gratacels immensos i futuristes i les restes del Londres més antic. A la City es troben, costat per costat, alguna de les esglésies més antigues de Londres, restes diminutes i encaixonades entre aquests enormes blocs d’acer i vidre.

  • Com arribar-hi: Lloyd’s Building, 1 Lime Street ; Gherkin Tower, 30 St. Mary Axe. Metro Aldgate
  • Per saber-ne més: La Royal Academy of London dedica una exposició a Richard Rogers fins al 13 d’octubre

2 thoughts on “El Lloyd’s Building i la Gherkin Tower, passat i present de la City de Londres

  1. Os entiendo perfectamente. Tuve la misma sensación cuando por fin estuve en La City y no podía dejar de mirar hacia arriba maravillado. El poder ver Lloyd’s y el Gherkin en persona, después de tanto tiempo fue una gran sensación. Que pena no poder haber entrado, y eso que lo intente!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s