L’Harpa Concert Hall, l’orgull d’Islàndia

Harpa exterior general

Cada vegada que algú ens preguntava on anàvem de vacances aquest any i dèiem que a Islàndia ens feien el mateix comentari: “Però si allà no hi trobareu res d’arquitectura!”. Doncs sí que en vam trobar! Perquè –tot i que es va saber després que haguéssim planificat el viatge– el guanyador del Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe 2013, que distingeix el millor edifici construït a Europa en els últims 2 anys, va ser un edifici de Reykjavik: l’Harpa Concert Hall.

La història d’aquest magnífic edifici que presideix el port de Reykjavik va lligada íntimament a la crisi econòmica que va esclatar a Islàndia el 2008. En plena bombolla immobiliària, un dels principals bancs del país va projectar aquest centre de conferències i concerts al port. Un projecte monumental que havia d’incloure també un hotel amb 400 habitacions, apartaments de luxe i centres comercials, i que va quedar aturat quan el banc va fer fallida. Només se n’havia construït un terç del total i el govern islandès es va trobar amb el dilema de decidir si tirar endavant el projecte o enderrocar-lo. La pressió popular, i sobretot que enderrocar-lo era més car encara que continuar-lo, va fer que el Concert Hall s’acabés i que, després de moltes dificultats, s’inaugurés l’any 2011. (Podeu clicar qualsevol imatge per fer gran la galeria i llegir els peus de foto)

 

El projecte es va veure rebaixat i només es va acabar l’edifici que acollia les sales de concerts i el centre de conferències dissenyat en col·laboració entre la firma danesa d’arquitectura Henning Larsen Architects i la islandesa Bateríi∂ Archictects. L’impacte de la crisi es nota en els accessos a l’Harpa, encara inacabats i patrimoni ara mateix dels skaters. Just al costat sí que es poden veure els fonaments de l’hotel del port que finalment es construirà tot i que amb menys habitacions.

Però la part més espectacular de l’Harpa és la façana tridimensional de vidre, obra del genial artista danès e islandès Olafur Eliasson, de qui ja havíem vist el seu treball a la Tate Modern de Londres i que aquí se supera amb un dels projectes més ambiciosos de la seva carrera. Milers de vidres cobreixen la façana fent una funció estètica però també arquitectònica ja que són bàsics per aïllar acústica i tèrmicament l’edifici. Però, a més a més, creen un joc calidoscòpic de llums i miralls que fa que la façana canviï segons l’època de l’any o del dia. De fet, l’idea original d’Eliasson és crear 365 espectacles de llum diferents perquè n’hi hagi un per cada dia de l’any i encara hi està treballant.

 

La inauguració de l’Harpa, i el reconeixement internacional que ha rebut, és un gran orgull per als islandesos. El nom, Harpa, a més de de ser un instrument musical, és també el nom del mes del calendari nòrdic que marca l’arribada del bon temps, el moment en què tot rebrota després d’un llarg, fosc i difícil hivern. Una metàfora de la crisi econòmica i de la construcció d’un nou model econòmic i social per a Islàndia.

Aquest orgull es desprèn en tota l’explicació que ens fa la guia en la visita que fem a l’edifici i que és molt recomenable perquè et permet visitar tots els racons i les quatre sales de concerts. Això sí, en algun moment tindrem la sensació que ens estan intentant “vendre” l’edifici! I és que la celebració de convencions i seminaris internacionals és una de les possibilitats més fermes que tenen per treure rendiment a aquest magnífic però enorme edifici de 28.000 metres quadrats.

Només entrar a l’Harpa, ens trobem en un lluminós i espaiós hall on estan els serveis d’informació de l’edifici, una cafeteria amb vistes al port i tres botigues molt interessants: una llibreria-floristeria, una botiga d’objectes de disseny nòrdic i una altra especialitzada en música islandesa. A l’última planta hi ha un altre restaurant, més car, amb un bar de cóctels que es poden prendre en uns sofàs col·locats al llarg de l’escala, al costat de l’espectacular façana de vidre.

 

Però l’Harpa és sobretot la seu de l‘Orquestra Simfònica d’Islàndia i l’Òpera d’Islàndia. Compta amb quatre sales de concerts de tamanys i qualitats acústiques diferents i que reben els noms de diferents elements naturals d’Islàndia. La sala més petita és la Kaldalón, nom d’una llacuna glaciar dels Fiords de l’oest. L’acústica està especialment preparada per a concerts de música clàssica però pot acollir també projeccions o lectures. La sala Silfurberg s’inspira en un cristall de calcita transparent que pràcticament només es troba a Islàndia. Està connectada amb la sala següent, la Nor∂urljós, i està pensada sobretot per fer-hi fires, conferències o concerts de música electrònica. Nor∂urljós vol dir textualment “llums del nord”, és a dir, les aurores boreals. La sala que porta aquest nom està dissenyada per a la música electrònica i permet fer uns jocs de llum espectaculars que recorden justament les aurores boreals.

La sala principal és l’Eldborg que pren el nom del cràter d’un volcà situat a prop de Borgarnes. El vermell del foc presideix aquesta sala que té capacitat per a 1800 persones. L’empresa nord-americana Artec hi ha dissenyat un complex i modern sistema de panells que s’obren i es tanquen, teles i sales de reverberació que permeten adaptar l’acústica a les necessitats de cada concert i tipus de música. Estèticament és un dels auditoris més impressionants que hem visitat mai però, a més, segons els músics es també una de les més ben construïdes per a la celebració de tota mena de concerts.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • Com arribar-hi: Reikjavkik és una ciutat que es pot recórrer a peu. L’Harpa està al port, al costat del centre, i es fàcilment localitzable des de bona part de la ciutat.
  • Horari: Cada dia de 8:00 a 00:00
  • Preu: L’entrada a l’edifici és gratuïta; el preu dels espectacles varia.
  • Visites guiades: Cada dia a les 11.00 i a les 15.30. Costen 1500 isk (uns 10€)

8 thoughts on “L’Harpa Concert Hall, l’orgull d’Islàndia

  1. Com sempre, ens impressioneu amb les vostres dades i fotografies sobre magnífics edificis d’arreu del món. Recordem mínimament el Harpa Concert Hall durant la nostra visita a Islàndia, però ja sabeu que això és normal en nosaltres… A vegades ens encantem amb petits detalls d’una ciutat, i d’altres, passem per alt llocs molt més importants.

    • Creiem que quan hi vau anar feia molt poquet que l’havien inaugurat… Però ja és això, segur que nosaltres també ens vam deixar moltes coses de Reykjavik que d’altres consideren imprescindibles.
      Nosaltres recomanem fer la visita guiada no només per l’edifici sinó perquè amb l’explicació pots intuir moltes coses del caràcter i el funcionament de la societat a Islàndia. Val la pena!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s