La Serpentine Gallery de Londres, un tresor amagat a Hyde Park

Passejar per Hyde Park un dia de sol és un dels plaers d’un viatge a Londres: oblidar-te de la ciutat i relaxar-te descansant en aquest espai verd alhora que gaudeixes d’alguna de les moltes activitats culturals que s’hi organitzen. I enmig de Hyde Park, amagat dins dels Kensington Gardens, hi ha un dels llocs que més ens agrada de Londres i que no es pot perdre cap amant de l’art i l’arquitectura contemporànies: la Serpentine Gallery.

Aquesta galeria, situada al costat del llac Serpentine, va néixer el 1970 i es va instal·lar en aquest deliciós pavelló de te de l’any 1934. Un edifici clàssic, victorià, per acollir les propostes més punteres en art contemporani. Aquí hi han exposat Man Ray, Henry Moore, Andy Warhol, Anish Kapoor, Damien Hirst o Jeff Koons. Exposar a la Serpentine Gallery marca un abans i un després en la carrera de qualsevol artista. Totes les exposicions són gratuïtes i cada any passen per la galeria 750.000 visitants. (Podeu clicar qualsevol de les imatges per obrir la galeria i llegir els peus de foto)


Les propostes arítistiques de la galeria traspassen les seves parets. Com l’escultura que fins al març del 2014 presideix l’entrada a la Serpentine Gallery. És l’obra “Rock on top of another rock” dels artistes suïssos Peter Fischli i David Weiss. Són dos grans blocs de granit col·locats en un precari equilibri un al damunt de l’altre i que, en conjunt, fan 5’5 metres d’alçada. L’obra ens parla de la contradicció entre estabilitat i inestabilitat, construir i destruir. Els mateixos artistes han explicat que es van inspirar en les fites, en les piles de pedra, que es col·loquen al camp o a la muntanya per marcar un camí. Una obra molt fotogènica que ens va agradar molt.

L’altra gran intervenció anual als jardins de la Serpentine Gallery, i probablement la més coneguda i esperada, és el Pavelló d’estiu. Cada any, des del canvi de mil·leni, s’encarrega a un arquitecte de fama mundial que dissenyi un pavelló temporal al voltant del qual s’hi fan tota mena d’activitats culturals i de lleure. Els noms més grans de l’arquitectura mundial s’han fet càrrec de la proposta. La llista inclou: Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Alvaro Siza, Rem Koolhaas, Frank Gehry, Jean Nouvel, Peter Zumthor o Herzog & de Meuron. Una selecció increïble que gairebé casa amb la llista dels guanyadors del premi Pritzker i que ha acabat convertint-se en una referència indispensable de l’arquitectura contemporània.

 

L’encarregat de dissenyar aquest any el pavelló ha estat el japonès Sou Fujimoto, el més jove dels arquitectes que han participat fins ara en el projecte, reconegut per practicar una arquitectura orgànica molt respectuosa amb l’entorn. Quan nosaltres hi vam anar, a finals d’abril, el pavelló s’estava construint. Però tots els que hi vagin aquest estiu podran passejar per l’interior d’aquesta estructura lleugera com un núvol i semitransparent formada per pals d’acer de 20 mm. Els visitants són convidats a entrar, seure i fins i tot prendre alguna cosa en el cafè que s’ha instal·lat a l’interior.

I aquest mateix any 2013, la Serpentine Gallery guanyarà un nou espai. Dins mateix dels Kensington Gardens, a un curt passeig de l’actual edifici, s’obrirà la Serpentine Sackler Gallery: 900 metres quadrats destinats a exposicions dins The Magazine, un edifici històric de 1806 utilitzat històricament com a magatzem d’armes. The Magazine comptarà amb un edifici nou adjacent que acollirà el cafè i el punt de trobada de la Serpentine Sackler Gallery. El disseny i la construcció van a càrrec de l’arquitecta Zaha Hadid i, per sobre de les valles de les obres, ja es pot intuir com serà el sostre d’aquest cafè que, de ben segur, es convertirà ben aviat en una altra de les moltes icones de Londres.

 

  • Com arribar-hi: Metro parades Lancaster Gate, Knightsbridge o South Kensington; Autobus línies 9, 10, 52, 94 i 148
  • Horari: Cada dia de 10.00h a 18.00h
  • Preu: Gratuït (suggereixen deixar una lliura de donació)

2 thoughts on “La Serpentine Gallery de Londres, un tresor amagat a Hyde Park

    • Gràcies! Va ser una pena que el Pavelló no estés acabat quan hi vam anar perquè té molt bona pinta… Però a la Serpentine sempre hi trobes coses interessants. Val la pena acostar-t’hi i més si et fa tan bon dia com a nosaltres!
      Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s