Els millors llocs per banyar-se a Islàndia

Fontana Laugarvatn piscina

En un viatge a Islàndia el que no pot faltar mai, mai, mai a la maleta és un banyador i una tovallola. Islàndia és un paradís per als que els hi agradi submergir-se en aigua calenta, perquè per tot arreu hi ha manantials on l’aigua surt bullint de forma natural. Aigües geotermals amb múltiples beneficis per la pell, en entorns espectaculars i que són la cirereta perfecte després d’un dia de caminar per descobrir la natura més salvatge. Els banys més coneguts de tots són la Blue Lagoon, a prop de l’aeroport de Keflavik. Però ara us farem una llista que inclou també altres llocs, menys coneguts, més barats o fins i tot gratis. Com que tots tenen el seu encant i ens costaria fer un ranking, hem decidit ordenar-los tal i com els vam fer per l’itinerari que vam seguir. N’hem exclòs els hot pots dels hotels perquè pràcticament tots en tenen però són d’ús exclusiu per als clients.

1. Laugarvatn Fontana Spa

El poble de Laugarvatn és una bona opció per allotjar-se en ple cercle daurat. Està a mig camí entre Pingvellir, Gulfoss i Geyser, tres de les principals atraccions d’Islàndia i que no es perd cap viatger per la seva proximitat amb la capital. Laugarvatn està al costat d’un llac, en una zona amb una gran activitat geotèrmica i on hi ha manantials d’aigua calenta que s’utilitzen des de 1929. Els banys actuals es van obrir el 2011 després d’un concurs entre arquitectes i artistes islandesos per fer-ne tot el disseny. El resultat és un petit i cuidat spa en una de les ribes del llac. Compta amb tres piscines amb aigua calenta a diferents temperatures. La més gran conté escultures de l’artista islandesa Erla Thórarinsdóttir, que estan pensades per ajudar a relaxar-se i gaudir de l’aigua geotermal.

Però el que més ens va agradar i que no vam trobar en altres banys d’Islàndia són les saunes de vapor. Construïdes al costat del llac, s’escalfen de forma natural amb l’aigua calenta que entra per sota de la sauna. Els llistons de fusta dels bancs deixen passar el vapor i l’única manera de regular-ne la temperatura és anar obrint la porta més o menys. T’has de posar com unes estoretes sota el cul perquè si no, et cremes, però anar sentint el soroll de les onades de l’aigua per sota dels bancs és molt relaxant. També hi ha una sauna finlandesa i un accés a la platja del llac, tot i que nosaltres hi vam trobar un cartell prohibint-ne el bany perquè l’aigua era massa calenta. (Podeu clicar qualsevol de les fotografies per obrir la galeria i llegir els peus de foto)

Ara n’estan ampliant les instal·lacions i les obres tapaven les vistes del llac, però sembla que estan construint una quarta piscina. L’spa compta també amb una cafeteria on fer un àpat senzill que inclou pa cuit sota terra, aprofitant l’escalfor natural, i truita del llac fumada. Ens va agradar perquè és un lloc molt tranquil, encara poc conegut pels turistes i amb molts islandesos entre els usuaris.

 • horari: 10.00h-23.00h
 • preu: 2800 corones (uns 18€) però és fàcil trobar cupons amb un 10% de descompte.

2. Piscina de Seljavallalaugff

Aquesta piscina ens dóna pistes del peculiar caràcter dels islandesos. A prop d’Skogar, però enmig del no-res i a quilòmetres del que nosaltres entendríem com a poble, als anys 20 es va decidir construir el que havia de ser una piscina olímpica per a fer-hi cursets de natació. Finalment, algú va posar seny i es va quedar en una piscina de “només” 25 metres. L’any 23 es va acabar i el 27 van començar els cursets. Fins el 1936 va ser la piscina més gran d’Islàndia. Des del 1990 n’hi ha una altra més a prop d’Skogar però l’antiga continua oberta i es neteja abans de començar la campanya d’estiu per als que s’hi vulguin banyar a qualsevol hora del dia o la nit “sota la seva responsabilitat”.

Per arribar-hi cal caminar 15 minuts des de la pista de terra on deixes el cotxe. Hi ha un petit vestuari que fa la impressió que se’t pot caure a sobre i l’aigua de la piscina és d’un color verd que no convida gaire a banyar-se. Però el Marc es va animar… L’aigua és calenta i l’entorn és realment impressionant, als peus del volcà Eyjafjallajökull. Tant és així que amb l’erupció del 2010 va quedar plena de cendres i els pagesos de la zona van haver d’anar amb les seves excavadores a netejar-la.

3. Hot pots de Hofell

Ens els va recomenar el guia que ens va portar amb llanxa per la llacuna de Jökulsárlón, la llacuna dels icebergs. Estan a pocs quilòmetres de Hofn i els mantenen els propietaris d’una guesthouse propera. És un lloc fantàstic amb vistes a la glacera. Són sis piscines petites amb aigua calenta geotermal natural i aquí, la manera de regular-ne la temperatura és amb una única manguera d’aigua freda que nosaltres vam monopolitzar. L’aigua era molt molt calenta i vam sortir de dins amb un to rosadet. Ens sembla que si ens haguéssim quedat una mica més dins de l’aigua ja hauríem quedat ben cuits, tipus frankfurt.

De tota manera, és un lloc molt molt recomenable i molt tranquil “obert” les 24 hores del dia. Hi ha un vestuari separat per homes i dones i una dutxa força rudimentària. Tot està molt net i a l’entrada trobarem una petita bústia amb un cartell demanant-nos de col·laborar amb 500 corones islandeses (uns 3€) per al manteniment de les instal·lacions.

4. Platja de Kopasker

Una meitat de Viatges amb Cartabó (el Marc) té l’obsessió de banyar-se al mar allà on anem. Tenint en compte que no acostumem a viatjar gaire al tròpic, us podeu imaginar que no són banys fàcils… A Islàndia hi ha platges espectaculars, de catàleg, però banyar-se és molt perillós, no només per la temperatura de l’aigua, sobretot per les fortes corrents i onades. En algunes platges vam trobar cartells alertant d’aquest perill, però en d’altres (per exemple a Vik), no posa res i és igualment perillós. On sí que et pots banyar i, aparentment, les platges s’assemblen més a les nostres, és als fiords de l’est. Ara, l’aigua està glaçada i només és apta per a valents (o per a inconscients!).

5. Banys de Myvatn

Se’ls coneix com la Blue Lagoon del nord. Són més petits, però menys turístics i més barats. I a nosaltres ens van agradar molt més! L’origen és similar al de la Blue Lagoon, la creació d’una llacuna per l’existència d’una central geotèrmica propera amb una aigua que surt a 130 graus i que arriba entre 36 i 40 graus als banys. Però a Myvatn, la central ni es veu ni se sent.

No hi ha el fang de sílice per fer-te mascaretes però l’aigua és més calenta que a la Blue Lagoon i en alguns llocs fins i tot crema! El terra de la llacuna és de sorra, sense pedres, molt agradable, i hi ha racons on seure i relaxar-se. Els vestuaris són molt nous i molt complets, amb secadors per al cabell i centrifugadores per treure l’humitat dels banyadors. Pots llogar la tovallola però us recomanem portar la vostra. Com en els altres banys, us demanaran que us dutxeu i us renteu a consciència abans d’entrar a la llacuna perquè no hi aboquen cap mena de producte químic ni desinfectant.

 • horari: 9.00h-24.00h (a l’estiu); 12.00h-22.00h (la resta de l’any)
 • preu: 3200 corones (uns 20€) a l’estiu; 2800 corones, la resta de l’any

6. Blue Lagoon

És un dels atractius turístics més promocionats i per tant més massificats de tot Islàndia. Vam tenir molts dubtes sobre si anar-hi o no. Gairebé tothom que hi havia estat ens deia que no valia la pena, excepte un parell d’incondicionals del lloc. Finalment, vam decidir que calia formar-nos la nostra pròpia opinió d’un lloc tan conegut.

I el nostre veredicte és que si teniu la oportunitat d’anar a d’altres banys, sobretot a Myvatn, efectivament, no val la pena. És car i hi ha molta gent tot i que és prou gran com per tampoc agobiar-te. Tot està pensat per al turista: una consigna on deixar les maletes grans, tractaments d’spa de pagament, tovalloles i banyadors de lloguer, botigues de souvenirs i, fins i tot, un bar dins de la llacuna on pots pagar amb la mateixa pulsera amb què tanques la teva guixeta al vestuari. Què no ens va agradar? Doncs, que el soroll que fa la central tèrmica d’on surt l’aigua de la llacuna se sent molt i arriba a molestar. A més, en comparació amb els banys de Myvatn i altres hot pots, vam trobar l’aigua un pèl freda.

Només us el recomanem si no heu pogut anar a d’altres banys, si us sobra temps abans d’anar a l’aeroport (estar a 15 minuts de Keflavik) o si, com nosaltres, us pot més la curiositat.
Des d’aquest any, fa falta reservar a través de la web dia i hora d’entrada. També podeu aprofitar les excursions que organitzen Reyjkavik Excursions que inclouen trasllat de l’hotel a la Blue Lagoon, entrada i trasllat després a l’aeroport (tot i que en el nostre cas el servei va ser força lamentable).

 • horari: 9.00h-21.00h (al juliol i la primera quinzena d’agost amplien fins a les 24.00h)
 • preu: 40€ (si vols el pack amb el trasllat de l’hotel a la Blue Lagoon, l’entrada i després el trasllat a l’aeroport, costa 9800 corones, uns 62€)

Aquesta és la nostra tria, però n’hi ha molts d’altres! Pregunteu a cada hotel o alberg on us allotjeu i us sabran indicar. Us deixem un mapa amb la nostra selecció perquè us sigui fàcil ubicar-los. Podeu clicar per fer-lo més gran i llegir les instruccions per arribar-hi.

11 thoughts on “Els millors llocs per banyar-se a Islàndia

  • Exhaustiu vol dir “llarg”? Jajajaja! La veritat és que tenim tendència a l’expansió, ens hauríem de controlar una mica perquè si no ho fem acabarem avorrint fins i tot als incondicionals com tu! ;p
   Si t’animes a anar-hi, Islàndia t’agradarà molt! Hem vist molts puffins!
   Una abraçada!

  • Ens fa enveja fins i tot a nosaltres només de recordar-ho! 😉
   La veritat és que és un dels grans atractius d’Islàndia. Vagis on vagis sempre tens a prop un lloc on banyar-te amb aigua termal i relaxar-te després d’un dia de no parar.

 1. Dura la vida del blogger, eh? S’han de provar totes les coses que es parlen al post, i és un no parar… Je,je,je.
  Magnífica entrada, molt útil per la gent que vulgui visitar Islàndia. Els banys d’aigües termals són la millor recompensa del dia, sobretot si s’arriba cansat després de tota una jornada de caminar i voltar per glaceres, cascades i rius…

  • Gràcies!
   A Landmannalaugar no hi vam poder anar tot i que ja ho teníem tot lligat perquè encara no havien obert la carretera! Ens va fer molta ràbia perquè ens n’havien parlat molt bé… Hi haurem de tornar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s