Dubtes i respostes abans d’un viatge a Islàndia

Acabem de tornar d’un viatge a Islàndia que donarà per molts i molts posts. Dues setmanetes que ens han permès donar la volta a la illa i veure (gairebé) tot el que volíem. Ara, entre rentadora i rentadora (quina mandra fa desfer la maleta), volem respondre algunes preguntes que ens van sorgir mentre preparàvem el viatge i que poden ser útils per a futurs viatgers a aquest país.

1. Quants dies fan falta per donar la volta a la illa?

Amb dues setmanes n’hi ha prou, tot i que l’ideal creiem que serien 20 dies si el temps i el pressupost ho permet. D’aquesta manera t’assegures que si la meteorologia t’impedeix visitar algun lloc sempre tens més marge per improvisar. I si no, doncs pots fer-ho tot més relaxadament.

2. És necessari llogar un 4×4?

En temporada normal (de mitjans de maig a setembre), no. Nosaltres hem fet el viatge del 10 al 25 de juny i tot i haver estat un dels hiverns més llargs i durs dels últims anys a Islàndia, ja ens hem trobat totes les carreteres habituals obertes a tota mena de vehicles excepte algunes de les dels Fiords de l’oest. I els que pensin en llogar un 4×4 per fer les carreteres de muntanya, les anomenades F, i que estan prohibides als vehicles normals, han de saber que les assegurances de les companyies de lloguer NO cobreixen cap incident en una d’aquestes carreteres. Per tant, si passa res, va a càrrec del client. Aquestes carreteres impliquen creuar rius amb el 4×4 i aquí ja no és una qüestió només del vehicle, també de saber-ne. Francament nosaltres no ens hauríem atrevit. Tenint en compte que el preu del lloguer d’un 4×4 dobla el d’un cotxe normal, creiem que val més la pena invertir els diners que un s’estalvia en contractar alguna de les excursions amb guies experts que et porten a llocs on només s’arriba per carreteres F i evitar maldecaps. És el que vam fer nosaltres per anar a Pórsmörk. (Podeu clicar al damunt de qualsevol imatge per obrir la galeria i llegir els peus de foto)

3. Llavors, quin cotxe llogo i què he de tenir en compte?

Així com creiem que un 4×4 és innecessari, sí que us aconsellaríem que no agaféssiu un cotxe de la gamma més petita. Penseu que algunes de les carreteres no estan asfaltades i que a Islàndia fa molt de vent. Un cotxe una mica més gran dóna més estabilitat, seguretat i comoditat en la conducció i no hi ha gaire diferència de preu. Nosaltres vam agafar la categoria compacte i ens van acabar donant un de més gran, un Chevrolet Cruze familiar que ens va donar molt bon servei.

Quan us l’entreguin, reviseu bé el vehicle i sobretot les rodes. El mal estat de les carreteres les desgasta molt i ens han explicat que durant la temporada gairebé no fan cap manteniment als cotxes, així que si hi aneu a finals d’agost, és probable que us els trobeu una mica atrotinats. Si la roda es punxa, la despesa va a càrrec vostre. I val la pena agafar l’assegurança pels impactes de grava perquè amb aquestes carreteretes, tornar sense el copet d’una pedreta és gairebé un miracle. En el nostre cas, eren 9€ diaris de suplement. En canvi, l’assegurança per les tormentes de sorra i de cendra ja ens va semblar un excés… També seria mala sort!

I per als que vulguin estalviar, ens han explicat que a Islàndia s’estan posant de moda companyies locals que lloguen cotxes força vells molt bé de preu. Tens el risc que se t’espatlli a mitges vacances però… és una opció.

4. És car l’allotjament?

Depèn. Els hotels són cars i multipliquen els preus de forma escandalosa (i sovint injustificada) entre l’1 de juny i el 31 d’agost. Però hi ha altres opcions més econòmiques. La xarxa d’albergs és excel·lent, tots tenen habitacions privades amb o sense bany, i alguns d’ells s’assemblen més a un B&B amb dret a cuina que a un alberg. El públic és molt familiar i les reserves es poden fer molt fàcilment a través de la pàgina de Hi Hostels i sense cost d’anul·lació fins a 24 hores abans. També hi ha molts càmpings que tenen cabanes (cottages) a bon preu i amb dret a cuina.

Un altre tipus d’allotjament és el de les granges que a l’estiu funcionen com a B&B. Estan agrupades a l’associació Icelandic Farm Holidays i el preu varia segons les comoditats que ofereixen. En aquesta època de l’any també es transformen escoles i residències d’estudiants en hotels per a turistes però no podem explicar-vos com estan perquè no n’hem dormita a cap. I com a última opció, l’acampada és lliure en els terrenys públics (tot i que en algunes condicions meteorològiques s’ha d’estar molt motivat per plantar la tenda).

5. Què i on menjar?

El menjar als restaurants islandesos ens ha sorprès molt gratament. Tenen una carn, un peix i un marisc excel·lents i fan unes sopes contudents i ideals per entrar en calor. Però els preus són astronòmics i poden desmuntar el pressupost de qualsevol. A més, en algunes zones pots haver de fer molts quilòmetres fins al restaurant més proper. Per tant, portar menjar per improvisar un pícnic no és només una qüestió d’estalvi, també de supervivència.

Teòricament no es pot entrar embotit al país, però les autoritats aeroportuàries semblen més motivades a controlar els vols provinents dels Estats Units per atrapar Iphones i Ipads que a requisar el fuet o el pernil del turista “motxil·lero”. Nosaltres no vam tenir cap problema. El repte va ser proveir-se de pa. Si en veieu, encara que no en necessiteu de moment, compreu-ne! No sabeu quan en tornareu a trobar, sobretot si és festiu… Hem vist hordes de turistes entrar en un super un diumenge a les 12 quan obrien i arrassar amb la prestatgeria del pa!

6. Cal portar diners en efectiu?

Els islandesos adoren les targetes de crèdit! Hem vist pagar un iogurt en un supermercat amb targeta! Només ens hem trobat que no les acceptessin en un parell d’albergs i en algun museu rural. El millor és treure una mínima quantitat en un dels caixers de l’aeroport o canviar els euros a la mateixa terminal. L’oficina està oberta també de matinada. Amb 50.000 corones islandeses (l’equivalent a uns 300€) en tindreu més que de sobres per a dues setmanes.

7. Quines coses no poden faltar a la maleta?

 • Antifaç per dormir: al juny no s’arriba a fer mai fosc i si vols dormir és imprescindible perquè les finestres de les habitacions tenien un simple foscurite que només matisava la llum
 • Barret-mosquitera: si teniu la sort de visitar Myvatn en un dia de sol i sense vent descobrireu perquè el seu nom vol dir llac de les mosques. La bona notícia és que no piquen, la dolenta és que sense mosquitera és impossible sortir del cotxe! Nosaltres les vam haver de comprar allà i ens van costar 700 corones (uns 4,5€).
 • Prismàtics: sobretot si sou aficionats a l’ornitologia o voleu descobrir foques dormint a la costa o balenes navegant a l’horitzó.
 • Banyador, tovallola i xancletes per visitar tots els banys, piscines i hot pots de la illa!
 • Roba impermeable. No només quan plou et mulles a Islàndia. Un dia de vent pot fer que acabis xop com un ànec visitant qualsevol de les seves impressionants cascades.
 • Ulleres de sol i protecció solar alta. Penseu que és com anar a la neu. No tens la sensació que el sol escalfi però va fent i n’hem vist més d’un que ha acabat de color vermell intens.
 • I amb la motxilla amb vosaltres porteu cada dia uns mitjons de recanvi! Per si acabes sucant el peu fins al turmell creuant un dels molts riuets.

8. Com funciona el Tax Free?

Segons la nostra experiència, malament. Islàndia promociona que és un país on tots els turistes poden beneficiar-se d’un 15% de descompte en totes les seves compres. Només has de demanar el formulari de Tax Free cada cop que compres, omplir el tiquet amb les teves dades, entregar-lo a l’oficina de l’aeroport el dia que marxes i et carreguen l’import de la devolució a la targeta de crèdit. Nosaltres ho vam fer en quatre botigues diferents i després només ens van acceptar dos dels tiquets. Segons l’argument de l’oficina els tiquets que ens van donar a les botigues estaven mal fets. En el tiquet de caixa que ens van grapar al de Tax Free s’hauria d’haver desglossat tota la compra. A nosaltres ens costa de creure que la botiga d’un museu i la d’una llibreria del centre de Reykjavik que bàsicament venen a turistes no sàpiguen com els han de fer però el cas és que no ens els van acceptar. Curiosament eren els dos de més import.

Amb aquest post intentem donar resposta a alguns dels dubtes que se’ns van plantejar abans del viatge i que creiem que poden ser útils a d’altra gent. Si en teniu d’altres, no dubteu a preguntar! A nosaltres també ens va anar molt bé llegir aquests posts d’altres companys bloguers:

També us poden interessar altres entrades que hem escrit sobre Islàndia:

10 thoughts on “Dubtes i respostes abans d’un viatge a Islàndia

 1. Un magnífic post ple de bons consells per tothom que, tard o d’hora, visiti aquest increïble país. Ah! Impagable la vostra foto amb el barret mosquitera.
  I gràcies per incloure el link amb l’explicació de la nostra ruta.

  Manel i Cristina

  • Sabíem que la foto de la mosquitera us agradaria… Quin malson de mosques! Un dia que hauríem pogut anar amb màniga curta i feia angúnia i tot!
   Ens alegra que us agradi el post, sobretot a vosaltres que hi heu estat. Gràcies pel comentari!

   • Gracies pels cosells.
    M’agradaria saber a on es compra el barret mosquitera, el trobo molt util.
    Denou gracies

   • Hola Lurdes! Benvinguda al blog!
    Nosaltres els vam comprar a Myvatn mateix, a una de les oficines d’informació turística. Tots els llocs de souvenirs en tenien i no costaven gaires diners. Suposo que al Decathlon també se’n poden trobar però només els necessitareu si us fa un dia de sol i sense vent, com ens va passar a nosaltres.
    Ens n’alegrem que els nostres consells us hagin estat útils. Si teniu cap altre dubte, pregunteu! Serà un plaer ajudar-vos…

 2. Genial el post! Molt bons consells! Ens hi hem sentit molt identificats. Totalment d’acord amb això del cotxe, nosaltres vam fer la volta a l’illa amb un Toyota Yaris, hehe! I les sopes, són boníssimes i benvingudes, fins i tot a l’agost. Que bé que us hagi agradat tant! Per a nosaltres, Islàndia és un país molt especial i el viatge va ser inoblidable. Ja tenim ganes de llegir els propers posts 🙂
  Jordi i Su

  • Gràcies! Suposo que tots ens acabem trobant amb el mateix… Per a nosaltres també ha estat un viatge inoblidable i ple de contrastos. Dues setmanes que se’ns han fet curtes! Sort que el podrem anar revivint al blog.
   I gràcies pels vostres consells, ens van anar molt bé!

 3. Molts bons consells que ens apuntem pel dia que ens decidim a visitar Islàndia! El que més ens ha sobtat ha estat la xarxa per les mosques, je je! al veure la foto pensàvem que anàveu a treure mel com els apicultors! Si que deuen ser pesades les mosques! 🙂

  • Són insuportables! I diuen que cada any n’hi ha més… Sense la mosquitera no podies fer res perquè els atreu el CO2 i per tant van directes al nas i a la boca… Fastigós! Però Myvatn és un dels llocs més espectaculars d’Islàndia. Així que, mosquitera i endavant!
   I segur que Islàndia us agradaria… És un país de contrastos espectaculars!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s