5 raons per visitar Basilea, la capital de l’art contemporani

Basilea Art Basel

Aquest cap de setmana, del 13 al 16 de juny se celebra a Basilea Art Basel, la fira d’art contemporani més important del món. És, doncs, una bona excusa per visitar aquesta ciutat suïssa, anomenada Basel en alemany i Bâle en francès i a pocs quilòmetres de la frontera amb els dos països. Però hi ha molts altres motius per viatjar fins a Basilea i els intentarem resumir en aquesta entrada.

1. Passejar pels estrets i cuidats carrers del nucli antic de Basilea

Com tota bona ciutat suïssa, la ciutat de Basilea està sempre impecable. Els carrers semblen acabats de pavimentar i les cases de pintar amb uns colors preciosos. Els balcons són plens de flors i ve de gust passejar aprofitant els dies més agradables de la primavera. Pràcticament no hi circulen cotxes i, quan fa bon temps, les places s’aprofiten per col·locar-hi agradables terrasses on berenar a mitja tarda o jugar a la petanca. A l’hivern segur que el paisatge és ben diferent i ho podem comprovar veient que totes les cases tenen a l’entrada uns curiosos “artefactes” que sospitem són per netejar la neu de les sabates abans d’entrar. (Podeu clicar al damunt de qualsevol fotografia per fer-les grans i llegir els peus de foto)


2. Visitar l’Ajuntament “vermell” de Basilea

L’Ajuntament de Basilea es pot qualificar com a mínim de “curiós”. Pintat d’un cridaner color vermell es va construir entre 1504 i 1514 i és d’estil gòtic i gòtic-tardà. Està a la Marktplatz i acull les reunions del govern i del parlament cantonal. L’edifici es pot visitar i l’interior és gairebé tan acolorit i pintoresc com la façana. A la Marktplatz, a davant de l’Ajuntament, s’hi celebra cada dissabte el mercat setmanal de Basilea i és un bon moment per degustar algunes de les delícies gastronòmiques de Suïssa, sobretot els formatges!

 

3. Descobrir l’art més contemporani

La celebració d’Art Basel ha concentrat a Basilea algunes de les millors mostres d’art contemporani del món. Hi trobem excel·lents museus d’art i d’art contemporani com la Fundació Beyeler, amb alguns dels fons artístics i de les exposicions més interessans que es fan a Europa. També hi trobem molta arquitectura contemporània, amb una gran representació d’edificis de la parella Herzog & de Meuron, originaris de Basilea, i que estan construint el nou recinte de la Fira.

Però a Basilea ni tan sols cal pagar entrada per gaudir de l’art contemporani. Si estem atents en podem trobar en els racons més impensables de la ciutat: dalt de tot d’un edifici, penjant d’una via elevada o en alguna de les places. I sobretot no us perdeu les divertides fonts creades per Jean Tinguely (1925-1991) , aquest peculiar pintor i escultor avantguardista suís conegut per les seves màquines-escultura.

 

4. Visitar la Catedral de Basilea

La Catedral original de Basilea es va destruir amb el terratrèmol que va afectar la ciutat el 1356. Posteriorment es va reconstruir en estil gòtic i tot i que va arribar a ser un dels centres catòlics més importants durant l’Edat Mitjana, va acabar jugant un paper important durant la Reforma protestant, i des del segle XVI és una església evangèlica. De color vermellós (encara que menys que l’Ajuntament), tots els universitaris europeus l’haurien de visitar només perquè és el lloc on està enterrat Erasmus de Rotterdam, el filòsof que ha donat nom al programa europeu més exitós! També val molt la pena passar una estona al preciós claustre que hi ha al costat de la Catedral i que ens va semblar un dels racons més tranquils i bonics de Basilea.

 

5. Creuar el Rin en una divertida barca

La ciutat de Basilea està construïda al voltant del riu Rin. Els ponts que el creuen ens donen algunes de les millors imatges de postal de la ciutat. Però no és l’única manera de creuar el riu! Just a sota de la catedral una barca permet passar d’una riba a l’altra. La barca, lligada a un cable, aprofita la corrent per creuar. No cal dir que aquesta barca l’utilitzen bàsicament els turistes però val la pena provar-ho almenys una vegada. I si fa bon temps, podem fer com fan tots els habitants de Basilea, anar a prendre el sol o passejar al costat del riu!

 

Ah! I un motiu de propina per visitar Basilea. Si us allotgeu en un hotel de la ciutat, amb el preu de l’habitació s’inclou un passi de transport públic gratuït per a tots els dies de la vostra estada. Podreu utilitzar els tramvies que circulen per tota la ciutat completament gratis! Això és cuidar el turista i fomentar el transport públic!

Basilea tramvies

 

7 thoughts on “5 raons per visitar Basilea, la capital de l’art contemporani

  1. Doncs sí que fa bona pinta Basilea, sí… Per cert, a París em vaig recordar de vosaltres quan, voltant sense rumb per Montmartre vaig trobar una casa dissenyada per Adolf Loos 😉

    Una abraçada i perdó per una llarga absència (he estat una mica malalta)

  2. Quina bona idea això de mostrar Basilea amb 5 propostes. Fan venir moltes ganes de visitar-la. Sobretot veient com cuiden als turistes. Això d’incloure el transport si ens allotgem en algun hotel sembla fantàstic!!!

    • La veritat és que està molt bé i no sabem si hi ha altres ciutats que ho fan. Però és l’únic detall que tenen amb els turistes perquè de la poca amabilitat i hospitalitat suïssa en podem parlar llargament!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s