“Designs of the time”, itinerari arquitectònic per la City de Londres

The City under construction

La City de Londres no és només el districte financer més important d’Europa, el centre on es mouen els diners, és també un dels atractius turístics de la ciutat. Aquí, l’arquitectura més contemporània, més exuberant i grandiloqüent, conviu amb els enclavaments històrics de la capital britànica. Passat i futur en un sol barri que continuament es transforma i es reinventa com queda clar en la gran quantitat de grues i obres que troba per tot arreu.

Per treure partit a tot aquest patrimoni, la Corporació de la City of London ha elaborat un itinerari, “Designs of the time”, que et guia a través dels edificis més impressionants del districte. Nosaltres el vam descobrir gairebé per casualitat. Vam entrar en un punt d’informació davant de la Catedral de St. Paul per veure si tenien un mapa més detallat de la City i localitzar-hi els edificis que volíem veure. La sorpresa va ser descobrir aquest itinerari que pots fer pel teu compte i que té més edificis fins i tot dels que buscàvem! El recorregut comença al mateix punt d’informació però nosaltres vam preferir visitar primer la Tate Modern i després el barri de Southwark i començar l’itinerari per final, al costat de la Torre de Londres.

Tower Place east Plaça coberta

La Tower Place East de Foster & Partners

Només deixar enrera la Torre de Londres, ens trobem la Tower Place East del despatx omnipresent de tot Londres, Foster & Partners, la firma encapçalada pel prolífic sir Norman Foster. Es tracta d’un complex d’oficines amb un impressionant mur de cortina de vidre suspès a l’aire  de gairebé un centenar de metres de llarg i que atravessa el pati central.

Continuant per Eastcheap destaca a l’horitzó l’edifici que promet ser la futura joia de l’skyline londinenc: el “Walkie-Talkie”. Amb aquest nom, es coneix l’edifici en construcció de l’arquitecte uruguaià establert als Estats Units, Rafael Viñoly, situat al número 20 de Fenchurch Street. De façana corba espectacular, el “Walkie-Talkie” té la base més petita que les plantes superiors. És al capdamunt on hi aniran les botigues, els restaurants i un jardí de 3 plantes amb vistes als 360º que serà el parc públic més alt de Londres. (Podeu clicar a qualsevol fotografia per obrir la galeria i llegir els peus de foto)

Passejant i mirant amunt no ens adonem que són les 5 de la tarda, hora de plegar a la City. És com si s’obrissin les portes de l’infern: hordes d’homes i dones amb americana surten de tots els edificis amb un maletí en una mà i el mòbil a l’altra. Hem de vigilar per no morir atropellats mentre intentem continuar fent el turista. Així arribem a un altre dels edificis de la ruta, a 20 Gracechurch Street. És un dels més “antics” del recorregut, de 1992, i és un edifici d’inspiració Art Deco del despatx GMW Architects. Hi han afegit façana, pati interior i accessos nous. El resultat és un punt vintage.

54 Lombard St. Edifici de GMW Architects i reformat per ORMS

20 Gracechurch Street de GMW Architects

Seguim caminant per Canon Street i arribem a Canon Place (2011) del despatx Fogo Ass. L’edifici reposa en voladís just a sobre de l’estació de metro de Canon Street i de les restes de la ciutat romana. L’edifici està recobert per una impactant façana a mode de retícula en una cantonada i una mega-estructuraa l’altre costat. Tot plegat et fa sentir petit, petit…

Just al davant mateix de Canon Place hi ha l’edifici Walbrook (2010), un altre cop de Foster & Partners. Són comerços i oficines distribuïts en 10 plantes. La façana juga a dissimular-ne l’alçada i el volum i crea al mateix temps un peculiar efecte a tot el seu voltant.

 Des d’aquí, completament esgotats, decidim deixar la resta de l’itinerari per un altre dia i anem a buscar l’estació de metro de Bank Station. És llavors quan ens apareix a banda dreta un dels edificis que més ens va agradar: una hermètica superposició de cubs de vidre creada per l’arquitecte holandès Rem Koolhaas. L’edifici acull la New Court de Londres i evidentment no s’hi pot entrar. Els vigilants també ens alerten molt amablement que no podem fer fotografies on s’apreciï l’interior, així que optem per fer-ne de lluny, del jardí interior de l’edifici i d’algun dels detalls.

Més informació:

  • Lloc: La City de Londres
  • Arquitectes: Norman Foster, Rem Koolhaas, Rafael Viñoly i altres
  • Com arribar-hi: l’itinerari comença a la parada de metro de St. Paul’s. Durant el recorregut també trobes les parades de Bank, Cannon Street, Liverpool Street i Moorgate.
  • Preu: és un self-guide tour gratuït que es pot obtenir al punt d’informació de davant de la St. Paul’s Cathedral

3 thoughts on ““Designs of the time”, itinerari arquitectònic per la City de Londres

    • Ha d’estar acabat el 2014. Encara no hi ha data d’inauguració però quan se sàpiga ja farem perquè ens convidin, jejeje!!
      La veritat és que el jardí de les tres últimes plantes promet!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s