La Nave de Música al Matadero de Madrid

Nave de Música general Matadero

L’anunci del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe ens va enxampar fent les maletes cap a Madrid on hi anàvem un parell de dies amb l’objectiu de veure l’exposició de Dalí al Reina Sofia. Però tant bon punt vam saber els guanyadors, ràpidament vam afegir un altre objectiu: acostar-nos al Matadero, el centre de creació contemporània de Madrid, i més concretament a la Nave de Música, el projecte de Maria Langarita i Víctor Navarro que ha merescut la “Menció Especial Arquitecte Emergent” del Premi.

Necessitarem més d’una entrada per explicar-vos el Matadero, perquè el projecte i les instal·lacions ens van deixar al·lucinats. 12 hectàrees, o el que és el mateix, 48 naus, situades al barri de Legazpi i que fins fa escassament 17 anys encara funcionaven com a escorxador, però que ara són un centre cultural i creatiu que agrupa totes les disciplines artístiques. Les instal·lacions formen part del càtaleg d’edificis protegits de Madrid i són un exemple excel·lent de l’arquitectura industrial de principis del segle XX. (podeu clicar al damunt de les imatges per fer-les grans)

En aquest context, el despatx dels joves arquitectes Maria Langarita i Víctor Navarro va rebre el 2011 l’encàrrec de tranformar una d’aquestes naus, la número 15, per acollir l’esdeveniment musical Red Bull Music Academy. Es tracta d’un festival anual, que se celebra cada any en una ciutat diferent, i que uneix músics, productors i dj’s, amb l’objectiu d’innovar i intercanviar experiències. No són només concerts, també tallers i tota mena d’activitats al voltant de la música. L’any 2008 es va celebrar a Barcelona i el 2011 ho havia de fer a Tòquio, però es va haver de buscar una seu alternativa després del tsunami del mes de març.

El Red Bull Music Academy del 2011 va passar, doncs, a celebrar-se a Madrid. Però l’organització tenia menys de 5 mesos per trobar un espai i adequar-lo. Amb aquestes premises, el despatx Langarita-Navarro va plantejar una instal·lació temporal i gens invasiva. El projecte preserva completament la nau amb façana de maó i estructura metàl·lica. A l’interior, estudis de gravació, escenari de concert i sales d’assaig estan construïdes amb materials i estructures que en faciliten la reestructuració i la reutilització o reciclatge en el futur.

Nave de música general interior

Però, malgrat la urgència de l’encàrrec, Langarita i Navarro van pensar en un projecte que fos sostenible també a mitjà termini i que, un cop passat l’esdeveniment, es pogués reconvertir fàcilment en el centre de la programació musical del Matadero. La fusta dels pavellons i les plantes que ocupen tot el recinte són els protagonistes d’una nau on abunden els espais oberts i comuns que han de facilitar la relació i l’intercanvi entre els artistes i els músics residents. La Nave de Música és també un bon exemple de l’arquitectura actual que s’allunya dels excessos de la construcció dels anys d’esplendor de la bombolla immobiliària i aposta per projectes més barats, respectuosos i sostenibles.

Actualment la Nave de Música està gestionada per Red Bull i és un dels espais considerats “privats” del Matadero, és a dir, que estan tancats i no es poden visitar si no hi ha una activitat programada, en aquest cas un concert. Entenem justament que en un espai tan obert si la gent hi pogués passar lliurement, difícilment els artistes i músics que hi treballen en residència es podrien concentrar. Però també és una pena haver de conformar-te en mirar-te’l des de fora quan justament està pensat com un espai de trobada i interacció. Ens vam quedar amb les ganes de passejar per dins, però des del Matadero ens van explicar que estan treballant per recuperar les visites guiades que es feien en el recinte i que potser s’hi inclouria la Nave de Música. A veure si és veritat…

Més informació:

  • Lloc: la Nave de Música al Matadero de Madrid
  • Arquitectes: María Langarita i Víctor Navarro
  • Com arribar-hi: Metro Legazpi
  • Preu: és un espai privat i per tant no s’hi pot entrar si no s’hi fa un concert; les activitats del Matadero són generalment gratuïtes

One thought on “La Nave de Música al Matadero de Madrid

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s