La Tate Modern de Londres

De totes les vegades que hem estat a Londres, només hi ha un edifici que hem repetit sempre: la Tate Modern. Podem dir, doncs, que és el nostre racó preferit de Londres i, per tant, era el primer del que us volíem parlar. Situada a la South Bank de Londres, la Tate Modern allotja el fons nacional d’Art Modern, que va des de principis del segle XX fins als nostres dies. A més, acull habitualment exposicions temporals, de les millors que es fan en art contemporani al món. Però no és només pel fons i per les exposicions que val la pena visitar-la, també pel magnífic edifici, una antiga central elèctrica, i la transformació per convertir-la en museu. Aquesta vegada, el motiu de la visita (o l’excusa per anar fins a Londres), era la retrospectiva de l’artista nordamericà Roy Lichtenstein (1923-1997).

Originalment, la Tate Modern era una central elèctrica, la Bankside Power Station, i encara se’n pot apreciar l’estructura exterior. La va dissenyar Sir Giles Gilbert Scott a mitjans del segle passat. Gilbert Scott pot no sonar-vos d’entrada, però segur que reconeixeu una de les seves més importants creacions: les mítiques cabines vermelles que trobem per tot Londres. També és l’autor de la fàbrica que apareix a la mítica portada del disc “Animals” de Pink Floyd.

La Tate Modern va ser construïda amb una combinació d’estructura metàl·lica i recobriment de maó. Quan el 1994, la Tate decideix buscar un espai per allotjar el seu fons d’art modern i contemporani, es va escollir aquesta central en desús des de 1981. Es va obrir llavors una competició internacional per fer-ne la remodelació i s’hi van presentar els millors arquitectes del món. Els guanyadors van ser la parella d’arquitectes suïssos Herzog & de Meuron que es van imposar a altres noms com Renzo Piano, David Chipperfield, Rem Koolhas o Rafael Moneo.

El projecte va acondicionar totalment els interiors i l’exterior de la central, conservant-ne l’estructura original i part de la disposició. És ben evident a la Sala de les Turbines, l’enorme hall d’entrada a la Tate Modern. És una sala espectacular, de dimensions gegantines, que aquest cop estava buida, però que permet la instal·lació de projectes artístics impressionants. En altres viatges hi havíem vist “Marsyas”, una immensa estructura escultural de lona, d’Anish Kapoor, o ” Little Sun” d’Olafur Eliasson, recent guanyador del premi Mies van der Rohe d’arquitectura pel Concert Hall de Reykjavik.

La Sala de les Turbines ocupa la meitat de l’espai de la Tate Modern. L’altra meitat és on estan distribuïdes l’enorme botiga, amb un exhaustiu fons de llibres d’art, disseny i arquitectura, i les sales d’exposicions. Les sales estan repartides en diverses plantes que acullen les exposicions temporals i la col·lecció permanent. Unes petites sales de descans, que des de la Sala de Turbines es veuen sobressortir pintades de color turquesa, permeten asseure’s i reposar durant el recorregut. La Tate Modern també té una cafeteria i un restaurant amb excel·lents vistes de Londres i s’hi fan múltiples activitats i conferències.

Nosaltres us recomanem que us acosteu a la Tate Modern des de l’altra banda del riu Tàmesis, creuant el Millenium Bridge. La Tate Modern està exàctament davant de la Catedral de Saint Paul, però a l’altra riba. Es tracta, doncs, d’agafar el metro o l’autobús fins a Saint Paul i creuar el pont. El Millenium Bridge es va començar a construir el 1998 i es obra del despatx de sir Norman Foster en col·laboració amb l’escultor sir Anthony Caro. Es va inaugurar l’any 2000, dins dels actes del Mil·leni, però després es va haver de tancar per reformar-lo durant dos anys. El problema era que aquest pont penjant, era massa penjant, i es movia molt quan hi passaven els vianants. Ara us assegurem que és més sòlid i que no correreu cap perill creuant-lo!

Més informació:

 • Lloc: Tate Modern de Londres
 • Arquitectes: sir Giles Gilbert Scott, remodelat per Herzog & de Meuron
 • Com arribar-hi:Metro parada Saint Paul
 • Preu: l’entrada a la col·lecció permanent és gratuïta, només s’ha de pagar per les exposicions temporals i el preu varia però pot estar al voltant de les 15 lliures

11 thoughts on “La Tate Modern de Londres

  • Gracias Fran!
   Tres veces que hemos estado en Londres, tres veces que hemos ido a la Tate. Es un museo insuperable, por colección, por exposiciones y por edificio. Y además, tienes razón que las vistas son increíbles. Es nuestro imperdible de Londres!
   Un abrazo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s