Les catedrals del vi: els cellers de Falset i de Nulles

Celler Cooperatiu Falset Marçà tines vermut

Després de la voràgine de Setmana Santa, vam voler aprofitar un dia lliure entre setmana per visitar una de les regions de Catalunya que més ens agrada: el Priorat i els seus voltants. I vam tenir la idea de combinar la nostra passió, l’arquitectura, amb una altra en què ens hi apropem com uns absoluts aficionats, l’enoturisme. Ens agrada disfrutar d’una bona copa de vi però reconeixem que no hi entenem gens més enllà d'”aquest vi m’agrada, aquest altre no”. Així que vam decidir demanar consell a unes expertes, les noies de Fourwine, i que ens recomenessin alguns cellers modernistes de la regió on combinar una visita arquitectònica amb un tast de vins. Ràpides i eficaces, ens van parlar de la Cooperativa de Falset-Marçà, la de Cornudella de Montsant i la de Nulles, totes de l’arquitecte català deixeble de Gaudí, Cèsar Martinell. Per temps, vam deixar Cornudella per un altre dia.

Cooperativa de Falset-Marçà

Celler Cooperatiu Falset Marçà Façana
Les catedrals del vi són els cellers d’estil modernista que es van construir entre el 1910 i el 1920. La majoria estan a les comarques de l’Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Terra Alta i moltes d’elles van ser construïdes per Cèsar Martinell. Se’ls anomena catedrals per la grandiositat dels edificis i per les solucions arquitectòniques incorporades, algunes comparables a les que podem trobar en esglésies i catedrals catalanes. La Cooperativa de Falset-Marçà és un bon exemple de celler modernista. Des de després de Setmana Santa organitzen visites guiades al celler cada dia a les 12.30h. Ens expliquen l’edifici i també fem un tast d’un vermut i d’un dels vins de la cooperativa.

El celler de Falset-Marçà es va construir el 1919 per encàrrec dels pagesos de la cooperativa. El finançament era limitat. Calia doncs buscar una estructura i uns materials que no fossin cars i, esgotats els diners, els mateixos pagesos van col·laborar com a mà d’obra. El primer que crida l’atenció del celler és que bona part està sota el nivell de terra. L’arquitecte, Cèsar Martinell, va orientar l’entrada al nord per evitar que el sol entrés dirèctament per les portes i els grans finestrals de la façana i poder mantenir l’interior a una temperatura adequada per a la conservació del vi. Aquesta és una de les característiques de tots els cellers modernistes. No es va tenir en compte només l’estètica sinó com fer-los el més funcional possible per a l’ús que se n’havia de fer. I el pas del temps ha demostrat que Martinell sabia el que es feia perquè en el celler de Falset-Marçà encara es continua fent tot el procés del vi, des de la recepció del raïm fins a l’embotellament, passant per la fermentació i la conservació en les tines.

Celler Cooperatiu Falset Marçà tines vermut

La visita a l’interior comença davant de dues tines impressionants on farem el primer tast: el vermut que elabora la Cooperativa de Falset-Marçà. Ben fresquet per agafar forces! La visita combina l’explicació arquitectònica de l’edifici amb altres sobre el procés d’elaboració del vi. Veurem com Martinell opta per la volta catalana com a la solució més simple i eficaç per aguantar el pes de les tines carregades de vi. I també cal parar especial atenció al sostre, restaurat fa menys d’un any, i que ha recuperat la teula plana del projecte original. El recorregut acaba a les bodegues on farem el segon tast. En el nostre cas va ser el Castell de Falset 2005, un vi negre que ens va agradar molt.  (Podeu clicar damunt les fotos de la galeria per veure-les més grans i llegir els peus de foto)

Després de comprar vi i oli, abans de continuar cap a Nulles, vam fer una parada al restaurant de l’Hostal Sport a Falset, on vam menjar una truita amb suc boníssima! No podeu marxar del Priorat sense tastar-la!

Cooperativa de Nulles

Celler Cooperativa Nulles

Canviem de comarca i anem fins a l’Alt Camp per visitar una altra de les caterdrals del vi. El celler de la Cooperativa Vinícola de Nulles és un dels més espectaculars amb les seves dues naus modernistes. La façana recorda ben bé una autèntica catedral. L’edifici va ser construït el 1919 també per Cèsar Martinell i finançat pels pagesos de la cooperativa. El material utilitzat va ser pedra i maó i en aquest cas la façana està encarada cap al sud, aprofitant la pendent que tenia el terreny per tal que tota la part de la conservació del vi quedés sota terra, amb la temperatura controlada, i la recepció del raïm es pogués fer a la part posterior de l’edifici amb facilitat.

A la Cooperativa Vinícola de Nulles també fan visites guiades de l’interior del celler però, de moment, només en cap de setmana. Tot i això, ens van deixar passejar-nos per l’interior i fer fotografies. Després ens vna resoldre tots els dubtes que teníem, ens van explicar els vins i els caves que elaboren i en vam poder tastar alguns.

L’estructura de l’interior del celler és similar a la de Falset, amb la distribució de les tines, la separació entre la sala de tractament del raïm i la de la conservació del vi, i la utilització de la volta catalana com a solució arquitectònica. La particularitat de Nulles és que es pot pujar a un segon nivell dins de la nau principal. Això permet veure de més a prop els arcs, les finestres i els boscos de columnes que ens van arribar a recordar els que havíem vist als Banys àrabs de Granada o a la Mesquita de Còrdova.  En aquest entorn privilegiat, la Cooperativa de Nulles organitza tastos i sopars a la llum de les espelmes. Ens vam quedar amb les ganes de poder assistir a un d’aquests sopars, però vam marxar ben carregats de vi cap a casa! (Podeu clicar damunt les fotos de la galeria per veure-les més grans)

 

MÉS INFORMACIÓ:

 • Lloc: Celler Cooperatiu de Falset-Marçà
 • Arquitectes: Cèsar Martinell
 • Com arribar-hi: Botiga de la Cooperativa carrer Miquel Barceló núm. 31, Falset
 • Preu visita guiada: 6€ (inclou tast d’un vermut i un vi)
 • Lloc: Celler Cooperativa de Nulles
 • Arquitectes: Cèsar Martinell
 • Com arribar-hi: carrer Estació, s/n Nulles
 • Preu visita guiada: el desconeixem perquè no hi havia visites guiades el dia que hi vam anar

5 thoughts on “Les catedrals del vi: els cellers de Falset i de Nulles

 1. Del Priorat sempre recomano el restaurant Celler de l’Àspic i de celler el Capafons-Ossó. El propietari ens va fer una macro visita de 5 hores. Una de les millors visites que he fet en un celler.

  • Queden apuntats! I més si la recomenació ve d’un expert com tu! A més, segur que al celler Capafons ens fan una bona rebuda tenint en compte que compartim cognom!
   Gràcies pel comentari, Àlex!

  • Ei, no ho digueu a ningú… Les fotos estaven tortes i desenfocades però les hem passat per Photoshop… Jajaja!
   Ai, aquestes escapadetes d’entresetmana… Què faríem sense elles! Ja estem fent les maletes per la pròxima, però no per plaer, ho fem com vosaltres, per practicar anglès i nodrir de continguts el blog! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s