L’Illinois Institute of Technology de Mies van der Rohe a Chicago

S.R. Crown Hall-1956 Front Facade by Mies van der Rohe

Visitar l’IIT, l’Illinois Institute of Technology de Chicago, era un dels nostres somnis. Aquesta universitat, situada al sud de Chicago, és el projecte més gran que va construir l’arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe i que va suposar la culminació pràctica de tot el seu pensament. El campus ocupa 40 hectàreees entre edificis i zones verdes. Una vintena d’aquests edificis van ser construïts per Mies van der Rohe entre els anys 1942 i 1958. Mies va pensar en tot: en la distribució del campus, en l’estructura dels edificis, en l’organització i el mobiliari de les aules, l’administració, els laboratoris, fins i tot en una planta de calderes o en la capella. Tot seguint un patró de 24’x24′, poc perceptible si no és amb una maqueta o a vista d’ocell, però que a escala humana es tradueix en una harmonia que fa pensar en un dels lemes de Mies van der Rohe: “God is in the details”.

S.R. Crown Hall

S.R. Crown Hall-1956 Main Entrance Platform by Mies van der Rohe

Entrada a l’S.R. Crown Hall de Mies van der Rohe

El Crown Hall és l’edifici estrella del campus i la seu de la Facultat d’Arquitectura. Allà ens esperava amb els braços oberts i disposats a fer-nos de guia el vicedegà de la facultat, Peter Beltemacchi, un home encantador que havíem conegut mesos abans a Barcelona. Anar amb ell ens va permetre visitar tots els racons del campus i entrar en algunes de les classes. Ens va sorprendre sobretot com estaven organitzades al Crown Hall. L’interior de l’edifici és un gran espai obert sense parets fixes, només amb unes separacions mòbils. No hi ha cadires, només unes taules on recolzar les maquetes i els estudiants treballen en grups reduïts al voltant de les taules o asseguts a terra. Les classes més teòriques es fan en una immensa aula magna. En Peter ens va explicar que aquesta manera de fer les classes estava molt lligada a la manera d’entendre l’arquitectura i l’ensenyament de Mies van der Rohe que, havia estat director de la Bauhaus en l’última època de la mítica escola. Fugint de la rigidesa de l’aula i la classe magistral aconsegueixen fomentar la creativitat i el treball en equip dels alumnes. Ens va semblar que estaven a anys llum de les facultats europees…

Edificis de l’IIT

Amb en Peter Beltemacchi vam continuar visitant la resta del campus aprofitant que ens va fer un dia espectacular i inusualment càlid per Chicago tenint en compte que estàvem a principis de novembre. Va ser un passeig molt agradable envoltats d’edificis de Mies van der Rohe. Fins i tot hi ha un punt del campus on tens quatre edificis seus al teu voltant, un a cada punt cardinal. Va ser el somni fet realitat. Podeu seguir el nostre passeig en aquesta galeria d’imatges.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La Residència d’Estudiants de Helmut Jahn

El campus de l’IIT s’ha anat ampliant amb alguns edificis contemporanis. Destaca la residència d’estudiants construïda per un dels arquitectes que més ha estat influït pel llegat de Mies van der Rohe, Helmut Jahn. D’origen alemany, Jahn es va traslladar a Chicago per estudiar arquitectura a l’IIT. Anys més tard hi va tornar amb l’encàrrec de construir-hi la residència d’estudiants, inaugurada el 2003. L’edifici, de metall i de vidre, és espectacular i molt lluminós i inclou fins i tot un jardí interior.

 

McCormick Tribune Campus Center

Un altre dels edificis contemporanis és el McCormick Tribune Campus Center construït per l’arquitecte holandès Rem Koolhaas el 2003. És el primer edifici de Koolhaas als Estats Units que per fer-lo va guanyar un concurs internacional on s’hi van presentar noms com Zaha Hadid, Kazuyo Sejima o el mateix Helmut Jahn. Originàriament era un pàrquing que tenia a més el problema que el metro hi passava per sobre. Koolhaas proposa un edifici d’una planta que integra amb un espectacular túnel al sostre la línia i la parada del metro. Un dels hàndicaps del terreny passa a convertir-se en un dels seus principals atractius. L’edifici és el centre de la vida dels estudiants de l’IIT. Acull els menjadors dels estudiants, un restaurant, sales de joc i el centre de visitants del campus. En un lloc així no ens importaria tornar a ser estudiants!!!

Train Tunel above the IIT McCormick Tribune Campus Center-2003 by Rem Koolhaas

La parada de metro i el McCormick Tribune Campus Center de Rem Koolhas

 

MÉS INFORMACIÓ:

  • Lloc: L’Illinois Institute of Technology a Chicago
  • Arquitectes: Ludwig Mies van der Rohe, Helmut Jahn i Rem Koolhas
  • Com arribar-hi: Metro Green Line parada 35th-Bronzeville-IIT
  • Preu de l’entrada: passejar pel campus i entrar al McCormick Tribune Campus Center és gratuït. També s’0rganitza una visita diària guiada, cada dia a les 10 del matí. Fora d’aquesta hora, hi ha la possibilitat d’agafar un audiotour de 90 minuts. Totes dues opcions costen 10 dòlars. Més informació a la Mies van der Rohe Society.

4 thoughts on “L’Illinois Institute of Technology de Mies van der Rohe a Chicago

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s