La Fira de Barcelona i les torres de Toyo Ito

Toyo Ito Entorn Torres Porta Fira

Ara fa tot just una setmana es donava a conèixer el guanyador del Premi Pritzker d’arquitectura, el més prestigiós de l’especialitat. I a diferència dels últims anys on s’havia apostat per noms menys coneguts, el guanyador d’aquest any, el japonès Toyo Ito, és un dels grans noms de l’arquitectura contemporània, molt conegut a casa nostra.

Toyo Ito Entorn Hotel Porta Fira

I és que Toyo Ito és responsable de dos dels gratacels més reconeixibles de l’skyline de Barcelona, tot i que en realitat estan a l’Hospitalet de Llobregat, i que per a molts visitants que arriben de l’aeroport és la primera imatge que s’emporten de la nostra ciutat. Són les dues torres de la Plaça Europa de l’Hospitalet: l’Hotel Porta Fira i la Torre Reàlia (2010).

Toyo Ito Capdamunt de les Torres

L’Hotel Porta Fira

Destaca sobretot la torre de l’Hotel Porta Fira pel contundent color vermell de l’estructura i per la forma cilíndrica que es va eixamplant irregularment en els pisos superiors. Tota la façana està coberta per panells vermells d’alumini allargats i finestres trapezoidals no aliniades que li donen aquesta aparença tan característica. Malgrat l’alçada, amb 113 metres és el cinquè edifici més alt de l’àrea metropolitana, i les 28 plantes, la torre té un aspecte lleuger i molt ben integrat amb l’entorn.

Toyo Ito Hotel Porta Fira Torre Esquerra

La torre acull l’Hotel Porta Fira de quatre estrelles. L’edifici va ser escollit el millor gratacels de l’any 2010 a l’Emporis Skyscraper Award. Val la pena entrar-hi i donar una volta pel vestíbul on veurem part del disseny interior projectat per Toyo Ito, així com un mural de tot el seu projecte per a Fira de Barcelona.

Toyo Ito Hotel Porta Fira VestibulToyo Ito Mural Hall Auditori

 

 

 

 

 

La Torre Realia

L’altra torre de Toyo Ito, la Torre Realia, podria semblar que no té res a veure amb la de l’Hotel Porta Fira. Tot i ser un metre més baix i tenir la façana de vidre, és un gratacels més pesat i corpulent. Però l’empremta vermella al mig de la façana l’emparenta amb l’altra torre, en una relació com de ying i yang, de ple i buit. A nosaltres ens agrada imaginar com si una torre hagués sorgit de l’interior de l’altra en una mena de joc de nines russes. Què en penseu?

Toyo ItoTorre Reàlia

L’edifici de la Fira de Barcelona a la Gran Via

Les dues torres presideixen l’entrada al nou recinte de Fira de Barcelona a la Gran Via de l’Hospitalet. El mateix Toyo Ito va explicar que es va inspirar en les dues torres venecianes que presideixen l’entrada al recinte de Fira de Montjuïc. Les noves instal·lacions de Gran Via també estan dissenyades per Toyo Ito.

 

Toyo Ito Fira de Barcelona Accés

L’ampliació de la Fira de Barcelona de Toyo Ito comprèn 240 mil metres quadrats destinats a exposició repartits en 8 pavellons i dotats amb la més avançada tecnologia. Aquí s’hi ha fet per exemple l’última edició del Mobile World Congress. La millor manera d’accedir a tot el complex és amb els Ferrocarrils Catalans des de Plaça Espanya i baixar a la parada Europa-Fira.

Fira de Barcelona Toyo Ito collage

Toyo Ito Fira Façana Lateral

La sanefa blanca foradada asimètricament creada per Toyo Ito i que es va repetint a la façana del pavelló principal s’ha convertit en la imatge de la Fira. Toyo Ito també es va ocupar del disseny de la plaça d’accés a la Fira i del mobiliari urbà. Tot plegat amb formes arrodonides que flueixen amb l’entorn i en colors blancs purament mediterranis. Toyo Ito s’ha declarat públicament un ferm admirador de l’obra de Gaudí i en aquest conjunt s’hi poden arribar a trobar petites reminiscències.

Toyo Ito Bancs Plaça Accés

 

Aprofitant aquest gran projecte a Barcelona, Toyo Ito va deixar també la seva empremta al Passeig de Gràcia, pràcticament al davant de una de les principals obres del seu admirat Gaudí, la Pedrera. De Toyo Ito és la façana de sinuoses ondulacions i obertures d’un modern edifici d’apartaments de luxe que s’emmiralla en el modernisme gaudinià.

Toyo Ito Mural Signatura

7 thoughts on “La Fira de Barcelona i les torres de Toyo Ito

  1. Moltes vegades hi passem pel davant però no ens havíem fixat mai en tant detall, creiem que l’hotel de color vermell estava fet de formigó. La veritat és que no cal anar molt lluny per descobrir petites joies! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s