El Pavelló de la Segona República de Josep Lluís Sert

Pavelló de la Segona República

Avui fa 30 anys que va morir a Barcelona un dels arquitectes catalans més internacionals i alhora menys reconeguts pel gran públic: Josep Lluís Sert. Tant és així que un dels seus edificis més significatius, el Pavelló de la Segona República Espanyola a l’Exposició de París, és probablement un dels racons menys coneguts i visitats de Barcelona.

Deixeble de Le Corbusier a París, Sert va saber combinar l’arquitectura mediterrània, amb un fort protagonisme de la llum i el color blanc, amb els preceptes del racionalisme. Després d’estudiar i treballar a París, Sert va tornar a Catalunya per participar el 1929 en la fundació de GATPAC, el Grup d’Arquitectes Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània. En començar la Guerra Civil, Sert marxa a la capital francesa i és allà on rep l’encàrrec del govern de la Segona República de construir el Pavelló Espanyol de l’Exposició de París de l’any 37. Una rèplica d’aquest Pavelló, reconstruit en motiu dels Jocs de Barcelona pel despatx Espinet-Ubach, es pot visitar a la zona nord de la ciutat, cap a la Vall Hebron.

Pavello de la Republica Sert Façana posterior
L’any 1934 s’havia convidat al govern de la Segona República Espanyola a participar a l’Exposició de les Arts i les tècniques de París. L’esclat de la guerra va fer canviar els plans del govern, que va decidir mantenir la participació en l’Exposició però convertint el pavelló en un instrument de propaganda política republicana i de denúncia dels desastres de la Guerra Civil. El govern va aprofitar la implicació de destacats artistes espanyols, compromesos amb la República, per aconseguir el seu objectiu. D’aquell Pavelló, l’obra que sense cap mena de dubte ha passat a la història és el Guernica pintat per Picasso, però tot ell va ser un compendi de talent inimaginable de repetir avui en dia.

Pavello de la Republica Sert Rampa Accés posterior

La finalitat del Pavelló i les dificultats econòmiques provocades per la Guerra Civil en van marcar la construcció: havia de ser austera i molt barata. L’experiència de Josep Lluís Sert dissenyant edificis que després es desmantellaven i es reconstruien, així com en estructures metàl·liques, li va obrir les portes a participar en el projecte. Sert va enllestir la construcció del Pavelló en 5 mesos, un temps rècord! La senzillesa del Pavelló espanyol contrastava amb la grandiloqüència i la monstruisat dels Pavellons de l’Alemanya de Hitler i de la Unió Soviètica, tots al servei de propaganda dels respectius règims.

Pavello de la Republica Sert Detall posterior
El Pavelló estava en una parcel·la inclinada i havia de respectar la flora ja existent. Per això, es va dissenyar amb forma de prisma rectangular. Tenia estructura metàl·lica a vista, tancaments de vidre i fibrociment, i no feia ús ni de maons ni de morter. Per accedir-hi, es passava per sota del porxo, just on hi havia el Guernica de Picasso. En la reconstrucció actual s’hi ha col·locat un mural perquè es vegi on anava, completament a la intempèrie durant sis mesos. És una de les raons per les quals l’estat del Guernica és tan delicat.

Pavello de la Republica Sert Antic Porxo Accés i Guernica

Tot i que en aquestes fotos no s’acaba d’apreciar bé, de totes les columnes que hi hauria d’haver al porxo, agrupades de dos en dos, en falta una, just davant del Guernica. Diuen que la va fer treure el mateix Picasso per permetre que, almenys des d’un dels punts del porxo, es pogués veure el quadre sencer sense cap columna que el tapés.

Pavello de la Republica Sert
Davant del Guernica, hi havia la Font de Mercuri d’Alexander Calder (se’n conserva una còpia a la Fundació Miró). D’allà s’accedia a un pati amb un bar-terrassa cobert per un tendal, i un escenari on es feien les activitats culturals programades. Una programació que anava a càrrec ni més ni menys que de Luis Buñuel!

Pavello de la Republica Sert Pati Escenari
El Pavelló tenia dos pisos i a través d’una rampa situada al pati s’accedia dirèctament al segon pis on hi havia l’entrada al que era pròpiament l’edifici.

Pavello de la Republica Sert Rampa Accés al segon pis

Pavello de la Republica Sert Rampa d'AccésEl recorregut per l’interior del Pavelló era descendent i a les escales et trobaves obres com “El pagès català” de Joan Miró, que va desaparèixer després de l’exposició, o els excel·lents cartells i fotomuntatges del cartellista Josep Renau.

Interior Pavello de la Republica Sert Mur del Pagès Català
Altres obres que es podien admirar al Pavelló eren “Montserrat” de Julio González o “El pueblo español tiene un camino que conduce a una estrella” d’Alberto Sánchez. Un conjunt d’obres mestres irrepetibles, ja que el Pavelló va ser l’últim punt de trobada de l’avantguarda espanyola.

Interior Detall Biblioteca Pavello de la Republica Sert
Actualment, la reconstrucció del Pavelló Espanyol de la Segona República acull una Biblioteca i un dels arxius més importants sobre la Segona República Espanyola, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la transició. És una biblioteca que pertany a la Universitat de Barcelona. Si es vol visitar també s’hi fan visites guiades i gratuïtes (almenys de moment), només cal reservar al telèfon 934285457. Just al davant del Pavelló i per ajudar a ubicar-vos hi ha els famosos “Mistos” de Claes Oldenburg, una de les millors escultures urbanes de Barcelona.

Mistos i Pavelló Segona República

Entorn Pavello de la Republica Mistos Claes Oldenburg
Després de la Guerra Civil, Josep Lluís Sert s’exilia primer a París i després als Estats Units. Va ser professor de la Universitat de Yale i Degà a Harvard, on a més va construir-hi importants projectes. La seva obra més coneguda a Barcelona és la Fundació Miró.

3 thoughts on “El Pavelló de la Segona República de Josep Lluís Sert

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s