La Nimes contemporània

Carré d'Art de Norman Foster

Hi ha ciutats que et sorprenen gratament, que no són el motiu de la teva visita i de les que te n’acabes emportant un gran record. A nosaltres ens passa amb Nimes. El primer cop que hi vam anar va ser per un concert de Bjork, que no venia a Barcelona, i que tenia l’al·licient de fer-se a les Arènes, l’amfiteatre romà de Nimes. Però hi hem tornat tres o quatre vegades perquè ben a prop hi hem descobert un racó (que aviat compartirem amb vosaltres) que s’ha convertit en un dels nostres llocs preferits per descansar i desconnectar del món.

Nimes està a quatre horetes amb cotxe de Barcelona. Una escapada factible i molt recomenable per a un cap de setmana llarg. La ciutat és coneguda per l’impressionant llegat de l’època romana quan l’indret es coneixia com a Nemausus. De l’època romana en parlarem en el proper post, però avui volem descobrir-vos alguns edificis de Nimes, la majoria poc coneguts però destacats de l’arquitectura contemporània. I és que Nimes, com moltes ciutats franceses allunyades de la capital, va apostar fort per la cultura i el disseny durant les dècades dels 80 i els 90.

Els noms dels arquitectes ens sonaran, com el de Lord Norman Foster que, alhora que construïa la Torre de Collserola de Barcelona per als Jocs Olímpics dissenyava el museu d’art contemporani de Nimes. Inaugurat el 1993, el Carré d’Art està situat davant mateix de la Maison Carré i acull més de 400 obres dels darrers 50 anys. Està fet de vidre, acer i formigó i destaca per la seva lluminositat i la claredat en la presentació de l’estructura. L’edifici té nou pisos, però per evitar que fos més alt que la Masion Carré, la majoria estan soterrats.

Carré d'Art de Norman Foster Accés principalCarré d'Art de Norman Foster Interior

Passejant per Nimes també ens podem trobar amb un conjunt escultòric d’un dels dissenyadors més coneguts: Phillipe Starck. Amb l’Abribus, Starck va voler homenatjar dos dels símbols de la ciutat, la palmera i el cocodril, apareguts ja en l’escut d’armes de l’època romana. L’Abribus és un monument construït exclusivament amb marbre fosc i l’estructura és un exercici d’abstracció i senzillesa important: quatre pilars i un sostre a mode de marquesina i una dotzena de cubs idèntics aliniats sinuosament en direcció a una palmera. Hi veieu el cocodril?

Abribus de Phillippe Starck Blocs de marbre

Un altre edifici que val la pena a Nimes és l’Stade des Costières, el camp on juga l’equip de futbol de la ciutat. És obra de Vittorio Gregotti, un arquitecte poc mediàtic però amb molta influència en l’arquitectura italiana i que va participar en la remodelació de l’Estadi Olímpic Lluís Companys.  De l’Stade des Costières en destaquen els accessos exteriors i l’espectacular voladís que cobreix les grades.

Stade des Costieres

Però, sense cap mena de dubte, el nostre edifici preferit de Nimes són els dos blocs de vivendes socials Nemausus. Són obra de Jean Nouvel, l’arquitecte francès més mediàtic, i van ser construits entre 1985 i 1987, al mateix temps que Nouvel acabava el seu primer gran projecte, l’Institut del Món Àrab de París, del qual ja us n’hem parlat en aquest bloc.

Nemausus de Jean Nouvel Edifici NordSón dos blocs allargats i de poca alçada però els materials i la forma utilitzada els doten de molt de caràcter. En un moment en què hi havia molt debat sobre les vivendes socials a França (recordem les monstruositats que tots hem vist des del tren entre l’aeroport i París), Jean Nouvel va voler demostrar que es podien construir pisos barats però diferents, més agradables. Aquí, les façanes s’aboquen al carrer en descarat contrast amb l’entorn i la pell de l’edifici ens pot recordar un avió, un edifici industrial o fins i tot una caserna de bombers.

Nemausus de Jean Nouvel Encarat

Els materials industrials, les reixes metàl·liques, les escales a mode de passarel·la o el replà comunitari obert com un balcó són elements gens habituals en aquest tipus d’obres. Jean Nouvel va concebre els pisos amb dues façanes: la frontal, costat solana, d’accés públic, amb els replans i les portes; i la posterior, obaga, compartimentada i d’accés privat.

Nemausus de Jean Nouvel Escales accés a replansNemausus de Jean Nouvel Vistes

La parcela on es van construir els dos blocs també va condicionar molt l’obra. Jean Nouvel va optar per fer els pàrquings mig soterrats, aixecant els edifics amb columnes, i per separar i deixar espai entre bloc i bloc va col·locar un passeig arbrat només per a vianants.

Nemausus de Jean Nouvel els dos blocs

No ens vam trobar cap veí, així que no vam tenir l’ocasió de demanar si ens deixaven entrar i veure algun dels apartaments per dins, que també tenen les seves peculiaritats. Per estalviar diners en la construcció, Jean Nouvel els va deixar amb les parets despullades, sense polir i sense amagar les marques de les obres. També són més grans del que són habitualment els pisos socials. I el que havia de ser una virtut ha acabat sent un problema perquè, a França, el preu de l’habitatge social es calcula segons els metres quadrats i això fa que aquests pisos siguin entre un 30 i un 50% més cars que un pis social normal.

2 thoughts on “La Nimes contemporània

 1. Està vist que allà on aneu de visita, necessiteu contactar amb algun veí que us obri les portes del seu edifici. Seria una bona tàctica per veure l’interior de molts habitatges. I de pas us podrien convidar a sopar i tot…
  Parlant de menjar, nosaltres recordem Nimes com un lloc on vam menjar molt bé. Llàstima que en aquella època no apuntàvem les adreces dels restaurants que ens encantaven,,,

  • Sí que tenim una fixació a entrar a les cases de la gent, jeje… Ens ho haurem de fer mirar…
   I a Nimes s’hi menja molt bé, tant a la ciutat com pels poblets del voltant on, si t’agrada el vi, hi ha algunes bodegues petites molt interessants. Però això ja és matèria d’un altre post 😉
   Gràcies pel comentari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s