The Whitney Museum of American Art

The Whitney Museum

Madison Avenue és una de les principals artèries de Manhattan, un d’aquells llocs que has vist mil vegades a la televisió i que no et pots perdre quan visites Nova York per primer cop. Quan hi passeges, t’envolten gratacels d’estructura d’acer i façanes de vidre de l’anomenat estil internacional. Són els edificis que acollien les agències de publicitat i els seus executius als anys 50 i 60, una època que tan bé ha retratat la sèrie Mad men. Madison Avenue era el cor que feia funcionar el motor de l’economia americana, els Estats Units de la societat de consum en un dels seus moments més àlgids.

És en aquest context que Marcel Breuer rep l’encàrrec de construir un museu a Madison Avenue, a la cantonada amb el carrer 75. Breuer és un arquitecte i dissenyador d’origen jueu nascut a Hongria i que, per la majoria, és més conegut pels mobles que va crear que no pels edificis que va construir, com per exemple per la cadira Wassily. Va estudiar a la Bauhaus en l’època en què la dirigia Walter Gropius, de qui hem parlat quan vam visitar la Gropius House a Lincoln, Massachussets. Més tard, Marcel Breuer es va fer càrrec del taller de mobles de la Bauhaus i amb l’arribada del nazisme va fugir amb Gropius, primer a Anglaterra i després als Estats Units, on va fer de professor a la Universitat de Harvard.

El Whitney Museum havia d’acollir el que fins llavors havia estat el Whitney Studio Club. Però “what should a Museum look like? a museum in Manhattan?”. Aquesta és la pregunta que es fa Marcel Breuer quan rep l’encàrrec. Breuer creu que un museu havia de protegir el seu contingut i entén que, per a l’art, cal un consum més reposat, cal la tranquil·litat i la serenitat que no abunden en l’estressada Manhattan. Amb aquestes idees, Breuer dissenya un edifici amb façana de granit, gens transparent, amb poques finestres de diferents tamanys i aparentment disposades irregularment, però de gran monumentalitat, més recollit i intimista que els edificis que l’envolten.

Finestra detall Whitney Museum

Els crítics de l’època el van anomenar “Kunstbunker” (bunker de l’art) o “Black crusaders Castle” (el castell negre de les creuades) per la seva aparença de cub de granit fosc, sense polir, amb un fossar i una passarel·la a l’accés. Però també hi ha descripcions més positives, com les que el comparen amb un “Ziggurat”, un tipus de piràmide esglaonada de l’antiga messopotàmia, però invertida. També l’han comparat amb el personatge mitològic grec Cíclop, per l’única finestra central en la façana principal, o l’han qualificat de bloc monolític de granit en equilibri desafiant la gravetat.

Whitney Museum façana

La veritat és que Marcel Breuer aconsegueix que tant els materials com la forma atorguin personalitat a l’edifici i el diferencia del veïnat. La forta diagonal esglaonada en voladís que condueix la mirada cap als peus de l’edifici et convida a entrar i a gaudir del fossar amb escultures, a moure’ns pel preciós vestíbul vidriat i curosament il·luminat i a visitar la resta de la seva col·lecció gelosament protegida per l’edifici de Breuer.

Llibreria i restaurant Whitney Museum

Nivells Whitney Museum

A part de l’interès arquitectònic, el Whitney Museum també val la pena pel seu fons permanent i les interessants exposicions que acull. Està dedicat a l’art contemporani americà i destaca especialment la seva col·lecció d’obres d’Edward Hopper, que va llegar bona part de la seva obra al Whitney, i d’Alexander Calder. Hi ha una sala només amb mòbils de Calder que ens va encantar.

Llibreria Whitney Museum

Làmpares Whitney Musem

Al Whitney Museum s’hi pot arribar perfectament a peu passejant per Madison Avenue i encantant-nos amb les moltes botigues de luxe del barri. Si s’hi vol anar amb metro la parada més propera és la 77th Street de la línia 6, a l’Upper East Side. L’entrada general costa 18$, però hi ha diversos descomptes i el divendres al vespre només pagues el que vols. També ofereixen visites guiades diàries sobre les exposicions temporals. Segurament no és ni el més gran ni el més conegut dels museus de Nova York però us recomanem que no us el perdeu i que li dediqueu un matí o una tarda de pluja.

5 thoughts on “The Whitney Museum of American Art

 1. Molt bona entrada!!
  I això que estem intentant no llegir moltes coses sobre Nova York, perquè tenim un “mono” tremendo de plantar-nos allà. Ai!!!, Manhattan deu ser com el tabac: super-addictiu i costa un munt desenganxar-se…

  • Aaaaiiii Nova York… (sospirs). Quantes vegades creieu que s’hi pot anar abans de cansar-te’n?
   El que té de bo és que sempre pot ser una bona parada, camí (o tornant) d’un altre lloc.
   Gràcies pel comentari!

 2. Bonic bonic! quan vaig visitar NY hi vaig passar moooolt de passada i no vaig poder dedicar-li el temps que mereix… La vostra entrada m’ha ajudat a solventar el tema 😉

  Bon cap de setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s