Un dia Adolf Loos a Viena

Loos Haus

Per variar una mica, avui enlloc de parlar d’un únic edifici, parlem d’un arquitecte, Adolf Loos, i us proposem un dia temàtic seguint les seves obres per la ciutat de Viena. Adolf Loos està considerat un dels pares del racionalisme arquitectònic. Coetani del Jugendstil, el modernisme vienès, Loos va polemitzar molt amb aquest moviment que trobava encara massa ornamentat. Va viatjar a Chicago, als Estats Units, a finals del segle XIX i va quedar impressionat amb l’arquitectura que s’hi feia i que va marcar molt el seu estil. Era partidari d’una arquitectura funcional, sense elements decoratius, i que atorgués a cada espai una importància diferent segons l’ús que se n’hagués de fer. Va desenvolupar la majoria del seu treball a Viena i voltants, tot i que també va passar un temps a França. Els seus escrits, idees i projectes van influir molt un dels grans mestres de l’arquitetura: Le Corbusier.

Cafe Museum

Cafe museum

Decidim començar el dia “Adolf Loos” amb un bon esmorzar al Cafe Museum. És el primer gran projecte d’Adolf Loos i el que el dóna a conèixer. El triem pel seu simbolisme perquè el seu aspecte actual no és el del disseny original de Loos amb les cadires i les taules de la casa Thonet. Als anys 30 els propietaris van decidir remodelar-lo i van encarregar el projecte a l’arquitecte i dissenyador Josef Zotti. Ja al segle XXI, el Cafè va canviar de mans i una profunda remodelació el 2003 el va retornar al disseny original de Loos. Però els clients es van queixar -deien que els sofàs de Zotti eren més còmodes- i després d’un nou canvi de propietaris es va optar per tornar al disseny de Zotti. És ben bé que sobre gustos no hi ha res escrit.

Cafe Museum interior 1

Com a mínim el cafè conserva l’esperit de Loos amb un disseny simple i funcional que el va distingir dels altres cafès vienesos de l’època molt més ornamentats i recarregats. Aviat es va convertir en un espai de trobada per a artistes, arquitectes i intel·lectuals de l’època. Segur que en aquest cafè, ben a prop del Pavelló Secession, Adolf Loos va passar moltes hores discutint sobre art i arquitectura amb el seu mestre i amic Otto Wagner.

Cafe Museum interior 2

El Cafè Musem està molt a prop del Secession, de Karlsplatz i del mercat Naschmarkt. És, per tant, un bon punt de partida per explorar Viena. També per degustar l’extensa i variada pastisseria vienesa. Aquí vam arribar a comptar fins a 40 pastissos diferents a la carta!!! Triar és va fer molt difícil… També hi fan àpats amb diferents fórmules.

Loos Haus

En ple centre de Viena, a la Michaelerplatz, just davant d’una de les entrades del Palau Imperial de Hofburg, hi ha probablement l’edifici més famós d’Adolf Loos: la Loos Haus. És fàcil de trobar perquè només heu de seguir les hordes de turistes que van a visitar els Palaus Imperials i les estances de Sissí. Arribats a la plaça us heu de col·locar exactament a l’altra banda de la multitud i mirar cap al cantó contrari d’on mira tothom.

La Loos Haus és un dels edificis més polèmics de la seva època. Adolf Loos va guanyar el 1910 el concurs per construir la nova seu de la sastreria Goldman&Salatsch. Va projectar un edifici en forma de trapezi i sense cap ornamentació més enllà de la de l’entrada i la primera planta. El contrast amb la façana del Palau de Hofburg és total i, un cop vist el projecte, les autoritats van posar molts impediments i van exigir canvis.

Loos Haus mitja façana

Adolf Loos aparentment va cedir a les pressions i va assegurar que inclouria torretes per posar-hi flors a les finestres, que no tenen cap altra ornamentació. La realitat és que finalment només va col·locar torretes en algunes de les finestres i de forma totalment aleatòria.

Loos Haus detall finestra

La Loos Haus era tan trencadora amb la resta d’edificis de l’època que va provocar un fort rebombori i molta polèmica. Les crítiques van sovintejar i se’n poden trobar a la premsa de l’època. Si la Pedrera de Gaudí (un edifici coetani) va ser comparat als diaris amb una mona de Pasqua, la premsa vienesa va trobar en els mateixos carrers de la ciutat la “inspiració” de Loos per al seu edifici: una claveguera!

Claveguera, inspiració de la Loos Haus

Trobeu que la forma i la distribució de les finestres de la Loos Haus s’assembla a una claveguera?

Actualment la Loos Haus és un banc. S’hi pot entrar i admirar l’interior de marbre, fusta i miralls tan característic de les obres d’Adolf Loos. No s’hi poden fer fotografies però hi ha una petita exposició amb imatges antigues i retalls de diari que permeten veure com era l’interior de la sastreria.

Loos Haus entrada lateral

Viena té altres edificis i cases d’Adolf Loos. Potser la més coneguda és la casa Steiner. La majoria són residències privades i per tant només es poden visitar per fora. Si voleu saber on estan i fer una passejada per barris menys turístics de Viena, el millor és visitar l’Architekturzentrum, al Museum Quartier. Allà, a més d’una exposició permanent sobre arquitectura austríaca (l’entrada costa uns 5€), també podeu agafar un mapa gratuït on estan marcats tots els edificis amb interès arquitectònic de Viena i organitzar-vos la vostra pròpia ruta. A l’estiu fan visites guiades per la ciutat però són en alemany.

En aquest mapa us hem marcat totes aquestes cases. Cliqueu per fer-lo més gran i veure els noms i les indicacions.

 

Loos American Bar

Loos American bar

I per acabar aquest dia temàtic us proposem fer una copa al Loos American Bar de Viena. Està al centre, molt a prop de la catedral. Dissenyat per Adolf Loos, el bar va obrir les portes el 1908 i es conserva gairebé intacte. És un bar de copes minúscul, amb prou feines hi caben tres taules, i fosc. Aconseguir entrar-hi és gairebé un miracle i seure una qüestió de paciència. Però no se’ns acut una millor manera d’acabar el “dia Adolf Loos” que degustant un bon cóctel mentre admirem l’esplèndida decoració interior de marbre, ònix, fusta i miralls que multipliquen l’espai i doten el bar d’una atmosfera màgica. I ens encantem imaginant quantes copes s’hauran servit en aquest bar de més d’un segle d’història i quantes confidències afavorides per l’alcohol hauran escoltat les seves parets…

Loos American Bar cartell

6 thoughts on “Un dia Adolf Loos a Viena

 1. Genial ruta i un dia molt ben aprofitat! A mi la Loos Haus va ser un dels edificis que més em van impactar la primera vegada que vaig anar a Viena. Em va agradar molt més que no pas el recarregat Hofburg i quan em vaig assabentar que el marit de Sissí odiava tant l’obra de Loos que feia tenir les cortines tancades que donaven a l’edifici, no vaig poder evitar esbossar un somriure… 😉

 2. Gràcies! Ens alegrem que t’agradin les entrades de Viena, sobretot a tu que et coneixes tan bé la ciutat!
  Realment, no hi ha color si es tracta de triar entre la Loos Haus i el Hofburg. De fet nosaltres com que teníem pocs dies ni tan sols hi vam entrar. I encara menys veient la gran quantitat de turistes que hi feien cua!

 3. Un post molt bo, nois, però disculpeu-me si us sóc sincer i us dic que em costava centrar-me després de llegir que a la carta del Café Museum tenen més de 40 varietats de pastissos… Mare meva!!!
  Fora bromes, és genial llegir una bona ruta per la ciutat inspirada en l’arquitecte Adolf Loos.

  Manel
  PD: Per cert, ara ens ha tocat a nosaltres citar-vos en el nostre darrer post. Gràcies pels vostres consells gastronòmics a Brussel.les.

  • No només estan a la carta, els tenen tots allà en una vitrina enorme tallats ens racions individuals esperant que algú se’ls mengi… Per a un amant dels pastissos com tu, Viena és el més semblant al paradís! Hi has d’anar, ja!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s