La Postsparkasse d’Otto Wagner

Postsparkasse d'Otto Wagner

“Mai pot ser bell allò que no és pràctic”. Aquesta era la màxima d’Otto Wagner (1848-1918), probablement l’arquitecte que més ha contribuït a la imatge actual que tenim de Viena, no només pels molts edificis d’ell que es conserven, sinó també per la seva participació com a promotor i urbanista en el disseny de la ciutat. Va construir blocs de vivendes, edificis comercials, ponts, esglésies i estacions de metro, però probablement l’edifici que concentra més tota la seva filosofia és la Postsparkasse, la Caixa Postal i d’Estalvis a Viena.

Postsparkasse vista cantonada

Construïda entre 1904 i 1912 la Postsparkasse és una peça clau de l’arquitectura moderna a Europa. Per comparar amb els nostres referents es va construir a la mateixa època que la Pedrera (1906-1912) i mentre a Barcelona imperava el Modernisme, a Viena ho feia l’equivalent austríac, el Jugendstil. Tot i que Otto Wagner no va ser un dels fundadors del moviment sí que se’l considera un dels seus màxims exponents.

Façana Postsparkasse detall fris

Otto Wagner va guanyar el concurs públic per construir la Postsparkasse després de moltes deliberacions del jurat i alguns retocs en el projecte per reduir-ne costos. L’exterior ens mostra un edifici robust, amb poques concessions estètiques aparents. Però la genialitat de Wagner és convertir un element necessari per exigència tècnica, els perns de metall, en una solució estilística. Els perns cobreixen la façana en una malla regular que li dóna a l’edifici una aparença de gran caixa forta, molt adequada tenint en compte que és un banc.

Postsparkasse Interior general

Però si la façana és imponent, el que més destaca és l’interior, sobretot el hall principal del banc. Avui en dia continua funcionant com a tal i, -fet gairebé insòlit avui en dia-, s’hi pot entrar i fer fotografies, de manera que els turistes es barregen i conviuen amb els clients que van a fer gestions a les finestretes.

Columnes general Postsparkasse

La Postsparkasse és una obra d’art total (Gesamtkunstwerk), perquè Otto Wagner va dissenyar-ho tot, edifici i decoració interior: mobiliari, panelat de les parets, taulells, catifes, tamborets, radiadors, manetes de les portes i fins i tot les caixes de seguretat. Tot respon al principi de Wagner: el disseny ha de ser funcional, resistent, fàcil de mantenir i alhora bell estèticament.

Detall taules i columnes Postsparkasse

Un exemple d’aquest principi són els tamborets, dissenyats per Otto Wagner expressament per a la Postsparkasse. Estan fets amb cinc marcs corbats de fusta i amb un seient contraplacat perforat. Són robustos però també barats de fabricar, complint amb la visionària teoria de Wagner que avança preceptes que acabarà d’instaurar poc temps després l’escola Bauhaus i que influiran bona part del disseny del segle XX.

Calefacció Postsparkasse

Però de tots els detalls de l’interior, el que més ens va agradar van ser els radiadors. Wagner converteix el sistema de calefacció del hall principal, tan necessari en una ciutat freda com Viena, en una obra d’art. No els amaga, sinó que els fa ben evidents en la decoració amb un disseny d’una modernitat aclaparadora però sense perdre la seva funció principal.

Detall rellotge i data Postsparkasse

Al final del vestíbul hi ha un petit museu que pot complementar la visita i que conté documents, fotografies d’època, objectes i plànols originals. Nosaltres no hi vam entrar però si algú es queda amb ganes de saber-ne més de l’edifici, aquesta és una molt bona opció.

Detall columna Postsparkasse
Detalls llum Postsparkasse

Nosaltres recomenem aprofitar les nul·les restriccions i perdre el temps per passejar per l’edifici. No només pel hall principal sinó també per la planta inferior, també accessible i des d’on es veu com són els despatxos. Un petit viatge en el temps un segle enrere que permet comprovar la modernitat i la vigència de les propostes d’Otto Wagner a un preu imbatible: 0 euros.

Escala interior Postsparkasse
Interior despatxos Postsparkasse

5 thoughts on “La Postsparkasse d’Otto Wagner

  1. Preciós, oi?!!! Me n’alegro molt de que hi anessiu! És una joia i no hi van gaires turistes… Per fora sembla pesat i dur, però per dins es transforma en lleugeresa i llum. M’encanta!

    • I tant! La veritat és que ens alegrem molt que es poguessin fer fotos de dins perquè si només l’haguéssim pogut ensenyar de fora crec que no li hauríem fet justícia.
      Pensem que és una visita imprescindible a Viena, però no li diguis a ningú que si hi van massa turistes potser ens fan pagar entrada! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s