Oak Park, les arrels de Frank Lloyd Wright

Home and Studio de Frank Lloyd Wright Vista lateral

Frank Lloyd Wright (1867-1959) és l’arquitecte nord-americà per excel·lència i un dels pares de l’arquitectura moderna. Als afores de Chicago hi ha una barriada, anomenada Oak Park, on trobarem la concentració més nombrosa d’obres del prolífic arquitecte, que va arribar a dissenyar més de mil projectes i a construir-ne uns 500 durant els seus més de 90 anys de vida. Oak Park és on es va establir quan va arribar a Chicago amb poc més de 20 anys i va començar a fer d’aprenent en un despatx d’arquitectura. I és aquí també on va posar les bases del seu estil més conegut: “les Prairie Houses”.

Per arribar a Oak Park cal agafar la blueline del metro des del centre de Chicago i arribar gairebé fins al final, fins a la parada d’Oak Park. Des d’allà es camina una mica per arribar a la que va ser la seva casa, la “Home and Studio” de Frank Lloyd Wright. És on hi ha el centre de visitants i des d’on surten les visites guiades que no només t’ensenyen l’edifici sinó també les vint-i-set cases que va dissenyar al barri. Voluntaris i exprofessors universitaris s’encarreguen de fer les visites i d’explicar-te tota mena de detalls tant de la seva arquitectura com de la seva vida personal.

Home and Studio de Frank Lloyd Wright

La “Home and Studio” va ser construïdda el 1889 per Frank Lloyd Wright per instal·lar-s’hi amb la seva família. Aquí va viure fins al 1909. Originàriament era una casa força petita però la va remodelar en diverses ocasions per acollir-hi la seva família cada cop més àmplia -va tenir sis fills- i també per incloure el seu propi despatx on rebia els clients. Un cop més no ens deixen fotografiar l’interior de la casa, però sí els molts detalls de la rica decoració exterior.

Detall Escultura Home Studio FLLWDetalls columnes Home Studio FLLW

Una de les obsessions de Frank Lloyd Wright era preservar la intimitat dels habitants de les cases. Per això les entrades no són mai evidents ni frontals. Les finestres sempre són elevades i destaquen pels emplomats, una de les característiques més reconegudes de l’arquitectura de Frank Lloyd Wright. Els emplomats a més de ser un element decoratiu, eviten que s’hagin de col·locar cortines i preserven l’interior.

Les “Prairie Houses” d’Oak Park

Per mantenir la seva extensa família, Frank Lloyd Wright no en té prou amb el sou d’aprenent al despatx d’arquitectes i comença a agafar encàrrecs en solitari. Els primers li arriben dels seus veïns d’Oak Park on experimenta i consolida el seu estil de “Prairie Houses”, una arquitectura total que té en compte tant l’exterior com l’interior de les cases i l’entorn on es construeixen. Frank Lloyd Wright també dissenya el mobiliari, el vestuari i els complements dels que hi viuran. Fins i tot en alguns casos arriba a especificar com havia de ser l’uniforme del servei! Són algunes de les anècdotes que ens expliquen mentre fem la visita pel barri i veiem des de fora algunes de les cases que va projectar i que avui són residències privades.

Casa (1900) Edward R. Hills

Casa (1900) Edward R. Hills

Casa (1895) Nathan G. Moore

Casa (1895) Nathan G. Moore

Casa (1900) Edward R. Hills

Casa (1900) Edward R. Hills

Les “Prairie Houses” estan concebudes a partir d’un nucli central que és la llar de foc i al voltant es disposen la resta d’habitacions. Són cases amb una estructura horitzontal, amb sostres plans i poca alçada i una clara influència japonesa. Cases que tenen més de 100 anys però que destil·len modernitat.

Casa (1901) Frank W. Thomas

Casa (1901) Frank W. Thomas

Casa (1902) Arthur Heurtley

Casa (1902) Arthur Heurtley

Casa (1906) Peter A. Beachy

Casa (1906) Peter A. Beachy

Casa (1909) Laura R. Gale

Casa (1909) Laura R. Gale

La Unity Temple

De tornada al metro es pot fer una petita parada en un dels pocs edificis religiosos projectats per Frank Lloyd Wright, la Unity Temple (1905-1908), una església de la congregació a la qual pertanyia l’arquitecte. És un edifici imponent que trenca qualsevol idea prèvia sobre els espais religiosos tant interiors com exteriors.

Edifici Unity Temple de Frank Lloyd Wright

El material utilitzat, ciment armat, és molt auster perquè la congregació tenia molt poc pressupost. De nou, estem davant de l’arquitectura “total”. Frank Lloyd Wright en dissenya fins al més petit detall tant de l’exterior com de l’interior, on optimitza l’espai creant dos seccions separades, una per als serveis religiosos i l’altra per a les activiats de la comunitat. L’església continua en funcionament i membres de la comunitat t’acompanyen durant la visita que es pot arribar a fer una mica llarga.

Entrada Unity Temple de Frank Lloyd WrightInterior Unity Temple de Frank Lloyd Wright

La visita a Oak Park ocupa gairebé un dia sencer (si us passa com a nosaltres que tampoc us lleveu molt molt d’hora) però és indispensable per conèixer l’obra d’un dels arquitectes que més ha influït en l’arquitectura contemporània.

Columnes Unity TempleLlum Unity Temple

9 thoughts on “Oak Park, les arrels de Frank Lloyd Wright

  1. Ahhhh! Una caseta com aquestes i una bona temporada vivint a Chicago és el que ens aniria bé ara mateix.
    Un post molt xulo. I les fotos ajuden moltíssim a visualitzar el barri.
    PD: I si ja esteu de visita per on creiem, que disfruteu moooolt

    • Home, si us feu amb una caseta d’aquestes ja podeu comptar que us vindrem a visitar sovint, jeje…
      Nosaltres estem apurant les últimes hores de la nostra escapada prenadalenca. Tenim curiositat per saber com ha anat la vostra… Ja explicareu!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s