L’Institut del Món Àrab de Jean Nouvel

Institut del Món Àrab de París des del Pont de Sully

L’Institut del Món Àrab de París és el primer gran encàrrrec d’un dels arquitectes que més ha contribuit a modificar la fesomia de moltes ciutats durant les últimes dues dècades: el francès Jean Nouvel. La seva arquitectura té gairebé tants admiradors com detractors, i en plena bombolla constructora, hi ha qui fins i tot el va acusar de ser gairebé com una “franquícia” de l’arquitectura. Però avui volem presentar-vos aquest edifici no només pel seu valor arquitectònic, també perquè creiem que és un racó poc conegut de París, molt a prop del centre turístic i que val la pena visitar com a museu i centre cultural que intenta bastir ponts entre el món àrab i el món occidental.

L'Institut del Món Àrab des del lateral

La idea de crear un Institut del Món Àrab a París neix als anys 70 i es concreta amb un acord entre França i 19 països àrabs (més tard se n’hi afegiran 3 més) per impulsar-lo. El projecte comença a rodar durant la presidència de François Mitterrand (probablement el president que més ha fet per la cultura francesa) i l’any 81 s’encarrega l’edifici a un despatx d’arquitectes encapçalat per un llavors desconegut Jean Nouvel. El solar on es construeix està en un extrem del barri llatí, just al final del Pont de Sully que creua l’Île de Saint Louis. L’Institut s’inaugura el 1987.

Plaça Institut del Món Àrab

L’edifici de l’Institut del Món Àrab recull la idea del projecte d’unir les cultures occidentals i àrabs, fent una síntesi simbòlica de les tradicions arquitectòniques dels dos móns. Amb unes formes i uns materials occidentals i contemporanis, el vidre i l’alumini, la façana està tota coberta de gelosies i l’interior s’estructura al voltant d’un pati interior com si fos un ryad.

Detall façana exterior Institut del Món ÀrabEl que més crida l’atenció són les gelosies. N’hi ha 240 en total i funcionen amb un mecanisme electrònic que en regula l’obertura cada hora segons la claror exterior i fa que canviï completament l’aspecte de la façana i que es creï un joc de llums a l’interior de l’edifici.

Vistes de les gelosies des de l'interior de l'Institut del Món Àrab

Detall gelosies façana Institut del Món ÀrabVista de la plaça des de l'Institut del Món Àrab

Des de la terrassa de l’Institut del Món Àrab també es pot gaudir d’unes de les millors vistes de París, sobretot de les dues illes del Sena, de l’Île de Saint Louis i de l’Île de la Cité, amb la magnífica catedral de Notre Dâme.

Terrassa i vistes de Notre Dame des de l'Institut del Món Àrab

L’Institut del Món Àrab acull un museu dedicat a l’art islàmic i un centre cultural on s’hi fan tota mena d’activitats -cursos, concerts, obres de teatre, exposicions- per difondre la cultura àrab a França.

Passadís Institut del Món Àrab

També disposa d’una biblioteca i d’una llibreria on es pot trobar una de les col·leccions més àmplies de llibres, sobretot novel·les, d’autors àrabs, tant en la llengua original com traduïdes al francès. És un bon lloc per comprar llibres que no arriben a casa nostra. I també val la pena mirar-ne la programació per si el viatge coincideix amb alguna de les moltes activitats programades.

Façana de l'Institut del Món Àrab

9 thoughts on “L’Institut del Món Àrab de Jean Nouvel

 1. Una entrada molt interessant!
  París sempre és un lloc per tornar, i és genial que et recomanin diferents racons, museus i espais per visitar. A més, pel que dieu, ofereix unes bones vistes de la ciutat, i això és una cosa que ens encanta! Sempre intentem trobar algun emplaçament per gaudir (i fotografiar) les vistes de la ciutat que visitem.
  Manel & Cristina

 2. Gràcies!
  A París nosaltres no només hi tornaríem sempre, també ens hi quedaríem a viure!
  Des de l’Institut del Món Àrab sobretot tens molt bones vistes de tota la part antiga i de l’Île de la Cité, però intenteu triar un dia que no nevi, com ens va passar a nosaltres, i la terrassa estigui oberta!

 3. Hola parella!
  Des del seu naixement el vostre bloc s’ha convertit en una de les nostres lectures preferides. És per això que us hem deixat una petita sorpresa al nostre bloc en forma de reconeixement… 😉

  • Moltíssimes gràcies! Ens fa molta il·lusió i se’ns acumula la feina! 😉
   De veritat que quan vam començar el blog, amb molts dubtes i molta vergonya, no esperàvem ni de lluny que ens portés tantes coses bones!

 4. Check! Després de desvirtualitzar-nos ahir, arribo aquí i em trobo que també hi he estat! L’Institut du Monde Arabe de París és tota una sorpresa quan arribes a la ciutat i és una passada. quan vaig ser-hi no vaig tenir temps per pujar a la terrassa… però m’ho apunto per quan hi torni 😉

  • Perdona per no haver respost fins ara però la feina ens ha tingut segrestats aquests últims dies! Buf…
   A nosaltres també ens va fer molta il·lusió desvirtualitzar-te i més veient que tenim tantes coses en comú. 😉
   Sort avui amb la nova feina!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s