El xalet de Catllaràs, una obra desconeguda de Gaudí

El Xalet de Catllaràs d'Antoni Gaudí

Què tenen en comú les muntanyes del Catllaràs, Antoni Gaudí i una mina de carbó? Pot semblar que res, però el nexe d’unió s’ha de buscar en Eusebi Güell, el principal mecenes del genial arquitecte català. A principis del segle XX, Eusebi Güell és un potent empresari i les seves influències cobrien bona part del territori català. Al Catllaràs, al Berguedà, hi havia unes mines de carbó que proveïen les necessitats d’energia de la nova fàbrica de ciment Asland al Clot del Moro, a la Pobla de Lillet, propietat de Güell. Com que les mines estaven força allunyades de la fàbrica, aviat es van trobar amb la necessitat de construir un edifici per allotjar els treballadors i les seves famílies. Malgrat que durant molt de temps l’edifici va estar abandonat i oblidat, i ha patit importants modificacions arquitectòniques, avui tots els experts coincideixen a afirmar que aquest xalet o refugi va ser obra d’Antoni Gaudí.

Vista frontal del Xalet de Catllaràs

Ubicat en una clariana i orientat a la cara nord de la serra, el xalet de Catllaràs sorprèn pel seu perfil en voltà de canó on els dos vessants del sostre fan a la vegada de façana que a més, no és recta, és arrodonida. L’edifici, de planta rectangular, té tres pisos. Cada pis té diverses finestres en forma de mansarda (per als no entesos, són les típiques finestres que hi ha en els edificis antics a les teulades inclinades, la finestra sí que és recta i sobresurt una mica, com si fos un mirador).

Finestres del Xalet de Catllaràs

L’entrada, al contrari del que és habitual, estava situada en un dels laterals llargs i se sap que antigament una original escala exterior donava accés a cada apartament. Aquest és un dels elements que s’ha perdut amb el temps i que n’ha afectat més l’estètica exterior, perquè s’ha substituit per una escala metàl·lica que no té res a veure amb la que va concebre Gaudí. Originàriament, l’escala també proveïa l’edifici de lavabos i espais extres per emmagatzemar. L’interior de l’edifici era molt auster i funcional. A la primera planta hi havia el menjador, la cuina i les habitacions per al personal de servei i manteniment. El segon pis, més ben aïllat que les plantes superior i inferior, era per al personal directiu i les seves famílies. I a la tercera planta s’allotjaven la resta dels treballadors.

Escala entrada lateral al Xalet de Catllaràs

Just abans de la Guerra Civil, el xalet va caure en desús i se’n va cedir la propietat a l’Ajuntament de la Pobla de Lillet. El 1971 es va restaurar i modificar arquitectònicament per convertir-lo en una casa de colònies. Fa poc, la casa també va tancar. Ara, l’Ajuntament de la Pobla de Lillet n’estudia possibles usos, però amb l’actual context de crisi és difícil pensar que pugui obrir-se al públic de forma immediata. Mentrestant, si es va d’excursió o de cap de setmana a la Pobla de Lillet, se surt a caminar pel Catllaràs o es va a escalar al Roc de la Lluna, sempre alegra l’esperit veure una perla arquitectònica com aquesta enmig de la muntanya.

El Xalet de Catllaràs entre els arbres

Si voleu més informació per passar un cap de setmana a La Pobla de Lillet la trobareu en aquesta magnífica entrada de Viatges, rutes i festes a descobrir pel món.

També us adjuntem un mapa amb les explicacions per arribar al Xalet. Cliqueu a View Larger Map per fer-lo més gran i perquè us surtin els detalls  de la ruta.

9 thoughts on “El xalet de Catllaràs, una obra desconeguda de Gaudí

  1. Oooooh!!! No tenia ni idea de que aquest xalet de Gaudí existia… m’heu deixat ben astorada… Tant que la propera vegada que vagi a La Pobla de Lillet el cercaré i no pararé fins a trobar-lo… Per cert, una llàstima que la crisi i el desús puguin posar en perill la supervivència d’un edifici tan singular 😦

  2. Felicitats per aquest blog, m’agrada molt, llàstima que l’he descobert tard per què m’hagués anat bé per les classes de historia de l’arquitectura de l’any passat.
    Salutacions i molts ànims.
    Sever.

  3. Us hem de dir que aquest cap de setmana passat hem visitat el xalet i ens va agradar molt! de fet estàvem per la zona i ens vam enrecordar del vostre article i ho vam consultar. Una casa en un lloc espectacular! ara, ens va fer una mica de pena que estigués deixat i no se’n fes ús, segur que tindria moltes visites si s’obrís al públic! 🙂

    • Ostres! Ens fa molta il·lusió que hi penséssiu i encara més que us agradés! La veritat és que l’entorn també és molt bonic… I pensar que durant molts anys va ser una casa de colònies! A veure, si la situació millora i si no, haurem de pensar una campanya de “Salvem el Xalet de Catllaràs”! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s