Chicago, la ciutat d’Obama

Comerç animant a votar a Chicago

Hi ha un anunci que diu que hi ha coses que no es paguen amb diners. I això els que viatgem ho sabem molt bé. Clar que els viatges valen diners (molts menys dels que els no-viatgers es pensen) però permeten viure experiències úniques, irrepetibles i que no hi ha fotos ni relats que en facin justícia. I entre tots els nostres records n’hi ha un que supera als altres per la sensació d’haver format part de la història amb majúscules: estar a Chicago, la ciutat d’Obama, el dia que els Estats Units van escollir el primer president negre.

Vist ara amb perspectiva pot semblar que no n’hi ha per tant, o que ens mou un americanisme ingenu, però no és el cas. No és només tot el que va fer diferent aquelles eleccions, també com les viuen als Estats Units, un país expert en convertir qualsevol esdeveniment en un espectacle. Els dies previs ja ens vam adonar de les diferències amb casa nostra. El bombardeig de missatges dels dos candidats és constant i utilitzen tota mena de mitjans, alguns de tan inversemblants com aquests petits velers que vam veure a Nova York.

Vaixell Mccain

 

 

 

 

També els comerços i les empreses animen a votar amb cartells als aparadors i algunes fins i tot es pronuncien a favor d’un dels dos candidats. El mateix fan les famílies que col·loquen cartells als jardins de casa seva amb els noms del tíquet demòcrata o republicà, o les persones que es passegen amb la xapa del candidat ben visible a la jaqueta.

Un cop a Chicago ens vam assabentar que es preparava una gran festa per seguir la nit electoral a la ciutat. No només la festa oficial d’Obama a Grant Park on, és clar, només es podia entrar amb invitació, sinó que a tots els voltants del Parc, es col·locarien pantalles perquè la població pogués seguir el recompte a l’aire lliure. Era tanta l’expectació i a més, el temps acompanyava (va fer una nit excepcionalment càlida per a l’època), que les autoritats de Chicago temien veure’s desbordades i van començar a emetre missatges per dissuadir que la gent baixés al barri del Loop, on es feia la festa per evitar que es col·lapsés la ciutat i es produissin aldarulls. Per això, el dia abans vam decidir anar a explorar el terreny i veure si ens semblava prou “segur”. Mai havíem vist tantes unitats mòbils de tantes cadenes de televisió!

Unitats mòbils a Chicago

També ens va quedar clar qui no estava convidat a la festa.

Preparatius pantallesCartell Mccain

 

 

 

 

 

Ben bé un parell d’hores abans que tanquessin els col·legis electorals, les riuades de gent baixant cap a Grant Park eren enormes, molta gent jove, però sobretot famílies senceres que no volien que ni els avis, ni els nens es perdessin aquell moment “històric”. Les llums de la ciutat també acompanyaven. Si hem de fer un paral·lelisme amb casa nostra, hem de dir que s’assemblava més a una nit de final de Champions en què jugués el Barça que no pas a una nit electoral. El guanyador a cada estat se celebrava com si fos un gol.

Edifici animant a votarNit electoral

 

 

 

 

 

Nosaltres ens vam acabar col·locant entre una parella de Texas (ella hispana, ens va anar fent d’intèrpret quan ens perdíem alguna cosa) i una família nombrosa afroamericana, amb l’àvia en cadira de rodes, que no va parar de plorar en quan van començar a sortir els resultats. Per a persones com ella, que havien viscut la segregació i que tenien molt present l’esclavitud, aquella era una nit d’una emoció indescriptible. L’apoteosi va començar quan es van tancar els col·legis de la costa oest i es va donar Obama com a virtual guanyador i va arribar al punt culminant amb el discurs del ja futur president. Descriure l’ambient eufòric que ens envoltava és impossible, només podem dir que no ho oblidarem mai i que com les xapes que repartien, podrem explicar sempre que “We were there!”.

Xapa Obama

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s