Salem, la ciutat de les bruixes

Cementiri de Salem

Salem és una ciutat de l’estat de Massachusetts situada a escassos 25 quilòmetres de Boston. Podria haver passat a la història per ser un dels primers enclavaments britànics a la costa est dels Estats Units o per haver tingut un dels ports més pròspers d’Amèrica al segle XVIII, però el que realment l’ha fet coneguda són els judicis de bruixes que van tenir lloc el 1692 i que es consideren un dels primers fenòmens d’histèria col·lectiva documentats.

Cementiri de Salem

Per entendre què va passar, cal tenir en compte que els primers pobladors dels Estats Units eren majoritàriament britànics puritants, una branca del protestantisme que aplicava amb molt rigor la puresa de la religió. En aquest context, tres dones van ser acusades de bruixeria a causa del comportament estrany d’un grup de nens del poble. Van ser torturades per obligar-les a confessar i van acabar acusant altres persones de bruixeria. Els nous acusats van assenyalar altres veïns en un intent desesperat de salvar-se i així es van anar produint una sèrie d’acusacions en cadena que no es van aturar fins que van començar a sortir el nom de rics comerciants de la zona i fins i tot de la dona del governador. Abans, però, ja s’havien executat a 14 dones i 5 homes que es van negar a confessar. Un senzill memorial recorda el nom de totes les víctimes.

Monument en record de les bruixes de Salem

Banc amb el nom d'una de les bruixes de Salem

 

 

El que va ser un episodi de fanatisme religiós i de revenges entre veïns, Salem l’ha convertit en un atractiu turístic. Per tota la ciutat hi ha botigues de “bruixes” i “bruixeria”, moltes d’un gust dubtós, es fan visites guiades temàtiques per “veure” fantasmes, i qualsevol establiment -bar, restaurant o hotel- té referències a les bruixes en el seu nom o un fantasma com a habitant. És com viure en una mena de Halloween permanent que arriba al seu punt màxim aquest cap de setmana.

Cerveseria de bruixes a Salem

Però Salem té altres atractius que la fan molt més interessant que no pas les bruixes. Va tenir un dels ports més importants del segle XVIII, el comerç amb l’Índia va enriquir molts comerciants i la va convertir en una de les ciutats més pròsperes dels Estats Units. Va arribar a comptar amb 50 molls en funcionament. Avui només se’n conserven tres, alguns dels edificis oficials de l’antic port i algunes de les mansions de l’època. Tot està en poc més de dues illes de casa i al centre de visitants donen tota la informació necessària o s’hi pot reservar una de les visites guiades que fan els rangers.

Port històric de Salem

Centre de Visitants del Port de SalemAntic moll del port de Salem

 

 

 

 

 

 

Un dels edificis oficials que es conserva és el de l’antiga duana del Port de Salem, on s’expedien tots els certificats, es declarava la mercaderia transportada i es pagaven les taxes corresponents.

Antiga duana del Port de Salem

Per tot el centre històric es poden veure les mansions d’alguns dels homes que van fer negoci a Salem o que van fer carrera política des d’aquí.

Cartell casa SalemMansió senyorial Salem

 

 

 

 

 

 

Salem pot ser una excursió d’un dia des de Boston (s’hi pot arribar en tren o amb ferry des de la capital de Massachusetts) o també és un bon camp base per explorar la zona nord de l’estat. Nosaltres vam optar per allotjar-nos-hi un parell de dies. Volíem visitar un parell de llocs que estaven a prop de Boston però on calia anar en cotxe. Salem era una millor opció per evitar l’horrorós trànsit d’entrada i sortida de la capital.

I ens n’alegrem perquè la ciutat és molt tranquil·la (fora de Halloween, és clar), i a més hi vam descobrir un gran B&B, el Morning Glory, amb uns increïbles hostes, el Bob i el Marcel. El B&B està situat al costat de la Casa de les set teulades, un altre dels atractiuts de Salem i que explicarem en una altra entrada. Tenen quatre habitacions (totes amb el nom d’una de les “bruixes” executades). Nosaltres ens vam allotjar a la Bridget Bishop, la més petita, però molt comfortable. A més, el B&B té una magnífica terrassa amb vistes al mar i et proporcionen tot el que necessites per fer-hi un picnic.

B&B Morning Glory Salem

Terrassa B&B Morning Glory Salem

 

 

 

 

 

Òbviament, com tots els B&B de Salem, el Morning Glory té el seu propi fantasma. Però com que nosaltres hi vam anar en temporada baixa suposem que hauria aprofitat per fer vacances i no vam tenir el plaer de conèixer-lo. De fet, vam trobar molt més inquietant la nina que hi havia a la nostra habitació…

Nina de l'habitació del B&B Morning Glory

3 thoughts on “Salem, la ciutat de les bruixes

  1. Boníssima entrada, molt oportuna en aquests dies de celebració de Halloween.
    Els americans són especialistes en treure partit econòmic a qualsevol referència de la seva història, i segur que això és nota en aquesta ciutat. Però a més d’això, fa bona pinta visitar-la per les altres coses interessants que expliqueu.
    No vau comprar cap nina com la de l’habitació? Trobo que era un bon record per portar a casa i regalar als familiars…

    • Què va! La nina la vam castigar a l’armari perquè teníem la sensació que ens vigilava!!
      La veritat és que Salem és molt maco si aconsegueixes obviar tot el punt kitch al voltant de les bruixes. I la mateixa història de les bruixes és molt interessant i et dóna moltes pistes del paper de la religió als Estats Units.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s