Els banys àrabs a Granada

Sostre sala calenta El Bañuelo

Granada conserva diferents restes dels banys de la ciutat en època àrab, tant els que hi havia dins dels Palaus de l’Alhambra com també dels que hi havia repartits per tota la ciutat. Per als àrabs, igual que per als romans, els banys no eren només un lloc d’higiene sinó també un espai social, un punt de trobada, on es conversava i s’hi feien negocis i tota mena de pactes i acords. Per a moltes dones era també un dels pocs moments en què sortien de casa.

A Granada, just al davant del pont que unia el barri de l’Albaicín amb l’Alhambra es troba un d’aquests banys: el Bañuelo o Baño del Nogal, i que juntament amb els de Baza són els més antics i complets que es conserven a Espanya. Cal vigilar de no passar-hi de llarg perquè s’entra per una petita porta lateral situada a la Carrera del Darro i anar amb compte amb els horaris perquè obren poques hores, majoritàriament al matí ja que l’única il·luminació és la natural, i de dimarts a dissabte. L’entrada és gratuïta.

Pati El BañueloEntrada a El Bañuelo

 

 

 

 

 

 

Es creu que aquests banys van ser construïts al segle XI durant el regnat de Zirí Badis. L’endemà mateix de la conquesta de Granada pels Reis Catòlics, els banys es van tancar i es van convertir en una residència privada ja que pels cristians estaven considerats gairebé com una mena de bordells. Això va permetre que no s’enderoquessin i que perduressin en el temps fins que a principis del segle XX  l’arquitecte Leopoldo Torres Balbás (un dels restauradors de l’Alhambra) els va restaurar. Per sort Torres Balbás era dels partidaris que la restauració ha de ser respectuosa i poc intervencionista, sense afegitons ni especulacions fantasioses de com haurien estat els edificis. Òbviament, els banys estan força restaurats però no han perdut la seva essència i un cop a dins és fàcil d’imaginar-te com van ser en la seva època esplendorosa.

Vista Sales El Bañuelo

Un cop passat el pati interior d’acollida i la sala del vestidor, els banys estaven distribuïts en tres sales de planta rectangular: una primera, freda, una segona, tèbia o de vapor, i una tercera, calenta. La temperatura de l’aigua augmentava progressivament d’una a l’altra.

Sala Freda El Bañuelo

Els arcs de les sales són els de ferradura, típics de l’art islàmic. Les columnes estan coronades per capitells de diverses èpoques: romana, visigoda i mossàrab. La il·luminació i la ventilació es feia a través de les obertures practicades a les bòvedes en forma d’octògon o d’estrella, que s’obrien i es tancaven per regular la temperatura.

Cúpula Sala Freda El BañueloCapitells Sala Tèbia El Bañuelo

 

 

 

 

La visita a El Bañuelo va ser una agradable sorpresa i un dels millors records que ens emportem de Granada. A més, hi vam anar just abans de visitar un dels hammams (dels que funcionen) de Granada i que ens va servir per acabar de fer una immersió en la cultura dels banys àrabs.

General Sala Tèbia El Bañuelo
A nosaltres ens van recomenar el Hammam Al-Andalus, al costat mateix d’El Bañuelo i ens va agradar molt. Molt net, cuidat i tranquil i el personal era molt amable. Vam poder aprofitar una oferta per a parelles vàlida per a les hores de menys afluència (al migdia d’entre setmana). L’ús del hammam durant una hora i mitja amb un massatge d’un quart d’hora ens va costar 23€ per persona. Només has de portar el banyador perquè la resta (tovallola, sabó per les dutxes, etc.) t’ho proporcionen ells.

I no volem acabar aquesta immersió en el món àrab medieval sense una recomenació literària: la magnífica edició de “Les mil i una nits” de l’Editorial Proa, l’única traducció íntegra i directa d’aquest clàssic de l’àrab al català, feta per Dolors Cinca i Margarida Castells, revisada per Jaume Creus i publicada el 1995. Tres volums d’un miler de pàgines cadascun que són una autèntica meravella i una lectura imprescindible.

4 thoughts on “Els banys àrabs a Granada

  1. Ben bé sembla que ens hem anat perseguint pel món, parella! Justament fa un any i poc vaig ser a Granada i, badant una mica, vaig acabar als banys àrabs. Tota una descoberta que em va encantar 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s