El patio de los leones de l’Alhambra, restaurat

El Patio de los leones de l'Alhambra apareix entre les columnes

No, no farem una entrada sobre l’Alhambra sencera perquè no sabríem com condensar les més de 150 fotos que hi vam arribar a fer durant les més de sis hores que vam estar visitant-la (i això que les guies diuen que en tres hores ho visites tot…). És un momument conegut de sobres i un dels més visitats d’Espanya. Així que poca cosa més hi podríem afegir nosaltres. Però sí que som dels privilegiats que ja hem pogut veure restaurada una de les joies de l’Alhambra: el Patio de los leones amb la seva magnífica font. Des d’aquest estiu, i després d’una restauració que va començar el 2002 ja torna a estar obert al públic que, a més a més, pot tornar a passejar-hi i a acostar-se a la font. I és que des dels anys 90 només es podia circular per la galeria que envolta el pati perquè els visitants s’enduien la grava que hi havia amb les sabates i posaven en perill la conservació de la resta dels palaus.

Font del patio de los leones de la Alhambra

La restauració del Patio de los leones va venir precedida d’un exhaustiu estudi arqueològic que va determinar que, originàriament, el pati no comptava amb un jardí sinó que estava recobert de paviment, probablement de màrmol. És per això que en la restauració s’ha optat per aquest material que, amb la blancor recuperada de la font i els lleons, i el sol de Granada, provoca un efecte enlluernador en els visitants (i molts problemes per fer fotos!!!).

Les escultures dels lleons del Pati de los leones

Els lleons s’han anat resturant un a un des del 2007. El resultat final ha permès veure que tots són diferents, tant en els seus trets com en els motius ornamentals que els adornen, i que la majoria no conserven les orelles originals. També s’ha renovat tot el sistema hidràulic de la font per evitar que la calç pugui tornar a danyar les escultures, això sí, s’ha respectat el circuit originari i les obertures per on brollava l’aigua.

Patio de los leones de l'Alhambra

Els conservadors de l’Alhambra asseguren que amb la restauració s’ha deixat el Patio de los leones amb un aspecte més similar al que tenia en l’època nazarí. L’única diferència seria els quatre canals d’aigua en forma de creu que atravessen el pati i que serien de l’època dels Reis Catòlics.

Un dels canals que atravessa el Patio de los Leones

I una última foto perquè entengueu perquè triguem més del doble a visitar-ho tot del que diuen les guies. El que està agenollat al davant de la font intentant descobrir per on circula l’aigua és el Marc, mentre jo m’amago en una cantonada de la sala, darrera de la càmera de fotos disposada a negar que el conegui de res si venen els de seguretat a desallotjar-lo. En fi…

El Marc observant la font del Patio de los leones

4 thoughts on “El patio de los leones de l’Alhambra, restaurat

 1. Jo vaig ser-hi poc abans de que finalitzessin la restauració… i per primera vegada el 2002. Des d’aleshores he tornat a Granada periòdicament i cada cop que hi vaig m’agrada més i més… És un lloc veritablement únic. I l’Alhambra és una meravella 😉

  Gràcies per compartir les imatges! Els lleons restaurats fan patxoca!

 2. Molt bona entrada!! Però trobo molt lleig que abandonis al Marc mentre ell s’interessa per un tema important. I a sobre t’amagues!!! Je,je. Si el detenen, heu d’anar els dos a comissaria, per això sou un equip!!
  Fora bromes, segur que és un plaer veure de nou el Patio de los Leones restaurat. Nosaltres tenim ganes de tornar i poder fer una visita nocturna, que ens han dit que són molt maques.

  • Aquest cop no va passar però no seria el primer cop que els de seguretat d’un museu consideren la nostra actitud com a “sospitosa”, jajaja!
   Les visites nocturnes tenen molt bona pinta però, és clar, la primera vegada és millor una de dia. Nosaltres també ho hem deixat pendent per a la propera!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s