La casa Farnsworth

La casa Farnsworth per darrera

Vista general frontal de la Farsnworth House

Chicago és el bressol de l’arquitectura moderna i qualsevol amant de la matèria té mil motius per visitar-la. Però per a nosaltres hi ha un edifici per sobre de tots els altres que ja val el viatge en sí. Tant com per posar-lo fins i tot de capçalera del nostre bloc. És la Farnsworth House (1951) de Mies van der Rohe, una icona de l’arquitectura moderna mundial.

La Farnsworth house entre els arbres

La Fanrsworth House està situada a 90 quilòmetres al sud de Chicago i arribar-hi ja és tota una experiència en sí mateixa. La manera més fàcil és amb un cotxe de lloguer. També es pot aprofitar una de les excursions programades per la Chicago Architecture Foundation que t’hi porten en minibus en una excursió de tot un dia en què també es visiten altres edificis de Mies van der Rohe (75$ per persona i inclou transport, entrada i dinar). O fer com nosaltres i intentar una gimcana de transport públic. Primer has d’agafar un tren fins a Plano (on està la casa, però només n’hi ha dos al dia) o a Aurora (on hi ha més freqüències) i després un taxi fins a la casa (uns 100$ anar i tornar, tren i taxi). És una excursió i una despesa considerable, però veure aparèixer la casa entre els arbres és una d’aquelles experiències que no tenen preu!!
La fundació National Trust for Historic Preservation s’encarrega de la conservació i les visites a la Farnsworth House. Cal reservar online la visita (a la majoria dels edificis dels Estats Units és així), perquè les visites són guiades i hi ha un nombre de places limitat. També val la pena per no fer l’excursió en va. La casa tanca amb les primeres nevades perquè arribar-hi seria molt complicat i no torna a obrir fins a la primavera. A més, està molt exposada a les inclemències meteorològiques. De fet, quan nosaltres hi vam anar estava tancada al públic perquè un mes i mig abans l’huracà Ike havia provocat el desbordament del riu Fox i l’aigua va inundar la casa arribant al mig metre d’alçada. No ens podíem creure que tinguéssim tanta mala sort… Però uns quants mails amb la directora i els contactes del Marc va fer que ens la deixessin visitar a nosaltres sols! Un privilegi!

Entrada a la Farnsworth House

La Farsnworth House va ser un encàrrec de la Doctora Farnsworth, una nefròloga benestant que volia una casa de cap de setmana enmig del bosc i al costat del riu Fox. Li va demanar a Mies van der Rohe que s’encarregués de dissenyar-la i construir-la. Els unia una relació d’amistat (tot i que males llengües diuen que era més que amistat). La casa consta de dues grans lloses de ciment, una fa de terra i l’altra de sostre, unides per uns grans murs de vidre que tanquen la casa en tot el seu perímetre. El terra està elevat un metre i mig aproximadament per evitar les inundacions (tot i que no sempre s’aconsegueix), i se sosté sobre vuit pilars metàl·lics en forma de I a tot el voltant. Per resoldre l’elevació a la casa s’hi accedeix a través d’un gran podi, que dóna pas a un segon porxo exterior, amb sostre però sense parets. Les semblances amb el Pavelló Alemany de Barcelona de Mies van der Rohe són molt evidents.

Menjador Farnsworth house
A l’interior de la Farnsworth House, un cos central rectangular allotja el lavabo i la caldera, les úniques dues parts de la casa que no són visibles des de l’exterior. A una banda d’aquest cos hi ha la cuina i a l’altra el “menjador” i el dormitori en una sola unitat, sense cap separació entre les cambres. Unes cortines són l’única manera de garantir la intimitat. Els pocs mobles: armaris, taules, cadires i divan també van ser dissenyats per Mies van der Rohe.

Cuina de la Farnsworth House

El final de la Farnsworth House va ser polèmic i va acabar als jutjats. Un cop va veure la casa acabada, la doctora Farnsworth va denunciar Mies van der Rohe per incompliment de contracte i per excedir-se en els costos: la casa va costar l’equivalent a uns 600 mil euros actuals. No se sap si al darrera de la demanda hi havia raons personals però els jutjats van acabar donant la raó a l’arquitecte i la doctora va estar utilitzant la casa per als seus caps de setmana durant més de 20 anys fins que la va vendre.

Sala d'estar i dormitori de la Farnsworth house

Les fotografies no fan justícia a la Farnsworth House i a la sensació que tens quan veus aparèixer la casa entremig del bosc, a la fusió interior i exterior, a la natura que penetra dins la casa, al sentiment de recolliment que genera i al contrast entre la puresa i el minimalisme de la construcció i l’exhuberància de la natura. Només pensar-hi se’ns torna a posar la pell de gallina i no ens costa gens d’imaginar-nos passant-hi tots els caps de setmana d’ara en endavant!

Ja ens veiem vivint-hi!

Per si aneu de viatge a Chicago i us animeu a visitar-la, us deixem un mapa amb algunes indicacions que us poden servir per arribar-hi. Cliqueu per veure-les i fer-lo més gran.

7 thoughts on “La casa Farnsworth

 1. Preciosa! Jo me la vaig perdre quan vaig estar a Chicago, de fet, ni sabia que existís. Així que m’ho apunto per quan hi torni 😉 Aprofitant que tinc amics a la zona…

  • Oi que és increïble? Si tens l’oportunitat, ves-hi! Ara espero que els teus amics tinguin cotxe perquè l’excursió que vam acabar fent nosaltres… Buf!

   • La meva amiga té cotxe, com a bona yanki 😉 Deu n’hi do l’excursió.. però veure-la tots sols segur que no té preu, oi?

  • Ui! Doncs encara ens queda molt per explicar… Tenim pendent el Millenium Park (brutal!), la IIT, la universitat que va construir Mies van der Rohe (t’agafen ganes de tornar a estudiar) i tot Frank Lloyd Wright. Chicago és una ciutat que no te l’acabes!
   I ens van quedar coses pendents: la Robie House va tancar just un dia abans que arribéssim per fer reformes! Haurem de tornar-hi com vosaltres a Pequín.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s