Viatge a la prehistòria: visitem Skara Brae a les Orkney Islands

Casa Skara Brae

Avui també parlem d’arquitectura i de cases però, això sí, gens contemporànies. Us proposem traslladar-nos 5.000 anys enrera i visitar Skara Brae, un poblat de l’Edat de Pedra que està a les Orkney Islands, al nord d’Escòcia, més antic que les piràmides de Gizeh o que Stonehenge i molt menys conegut. La visita a Skara Brae és un autèntic viatge en el temps i està tan ben conservat que fins i tot et sembla sentir els crits de “Wilmaaaa” entre el vent i les onades.

Vista general d'Skara Brae

La visita a Skara Brae comença en un centre d’interpretació on et passen un audiovisual i hi ha un petit museu amb restes de les excavacions. Tot és molt interactiu i pensat per a escoles, perquè els nens puguin tocar i experimentar la vida a l’Edat de Pedra. Amb tota la informació ja surts a l’exterior on t’espera l’impressionant poblat, el millor conservat d’Europa. Diversos panells et van donant informació al llarg de tot el recorregut. L’assentament està construït al costat de la platja i va quedar cobert per una gran duna fins que una forta tempesta se la va emportar l’any 1850 deixant al descobert el poblat.

Casa Skara Brae des de dalt

Impressiona l’estat de conservació de l’interior de les cases de Skara Brae amb el que seria el “mobiliari” de l’època que, al ser de pedra ha arribat fins als nostres dies. Les cases tenen una sola habitació al voltant d’un foc central. A banda i banda, construïts dins de les parets hi ha dos llits i en l’altra paret, la que queda davant de l’entrada hi ha una mena d’armari on es creu que guardaven els objectes valuosos. Exacavats al terra o a les parets hi ha uns forats, com uns dipòsits que devien servir per conservar els aliments.

Una de les cases més antigues d'Skara Brae

Una de les cases més antigues d’Skara Brae

Se sap que Skara Brae va estar habitat fins al 2.500 aC. En els 2500 anys d’història, doncs, es van construir cases en diferents fases i la majoria de les que es conserven són les més “noves”. Les antigues són una mica més petites i senzilles en la construcció de l’interior. En aquesta, els llits estan marcats amb una matussera separació dins mateix de l’habitació, mentre que en les altres ja estan construïts dins de la paret i queden més a recer.

Una de les primeres preguntes que ens fem és què porta a un home de la Prehistòria a instal·lar-se aquí. A veure, el lloc és preciós, al costat d’una platja de postal, però estem a Sant Joan i fa un vent i un fred que no us podeu ni imaginar. Com que no portem anorac (no crèiem que ens fes falta en un viatge per Escòcia al mes de juny) acabem posant-nos tota la roba d’abric que tenim una a sobre de l’altra. No ens podem ni imaginar com és l’hivern aquí, però per si de cas ens expliquen que les cases estaven unides per “carrers” que en realitat eren més aviat passadissos coberts.

Passadissos entre les cases de Skara Brae

Passadissos entre les cases de Skara Brae

Perquè et puguis acabar de posar a la pell d’Skara Brae, el jaciment compta amb una casa reconstruïda on pots entrar a l’interior. La porta és molt petita però no perquè fossin molt baixets sinó per evitar que hi entri el fred. Dins et pots posar de peu amb normalitat.

Interior Casa Skara Brae

Sortida d'una casa d'Skara Brae

Skara Brae està obert cada dia de 9.30h a 17.30h i és millor arribar d’hora per evitar els autobusos de turistes. El preu de l’entrada és de 6.90 lliures però si tens previst visitar les Highlands i Edimburg et surt a compte agafar algun dels passis per entrar a monuments històrics de l’associació Historic Scotland perquè t’estalvies diners.

L’altra pregunta és: val la pena arribar fins a les Orkney Islands? Nosaltres ens ho vam estar pensant molt. Són gairebé tres hores de cotxe des d’Inverness més el ferry. Hi ha dues possibilitats agafar-lo a John O’Groats (menys freqüències però molt més econòmic) o a Thurso. Nosaltres el vam agafar des de John O’Groats i no ens en penedim gens d’haver-hi anat. Va ser un dels millors moments del viatge. No només per totes les restes neolítiques de les illes (n’explicarem més en noves entrades) sinó també pel paisatge, el clima i el caràcter de la gent que viu en aquestes illes tan al nord. Sí que ens penedim de només haver-hi passat 24 hores perquè ens vam haver de limitar a la illa principal i encara així ens van quedar coses per veure. Això sí no vam marxar sense veure i fotografiar un dels objectes de desig del nostre viatge! A les Orkney Islands hi vam trobar Puffins!!!

Puffin

7 thoughts on “Viatge a la prehistòria: visitem Skara Brae a les Orkney Islands

  1. Primer de tot… Puffins are cool! 😉 I després, molt bona entrada! Scotland és fantàstica i mai em canso de tornar-hi…

    • Exacte! Estava cobert per sorra i vegetació i es pensaven que era una gran duna natural fins que una tempesta s’ho va endur tot i va deixar el jaciment al descobert.
      La visita a les Orkney val molt la pena, no només per Skara Brae sinó també per veure com viu la gent en unes illes tan petites i amb un clima tan dur.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s