Un creuer arquitectònic per Chicago

Vistes de Chicago des del Chicago River

Chicago és de les ciutats dels Estats Units que hem visitat, la que més ens agrada. És una destinació obligada per als amants de l’arquitectura contemporània. Per això cada vegada que algú ens diu que hi va li enviem un mail amb una llista interminable de coses que no s’ha de perdre (no només d’arquitectura, que també ens agrada menjar i divertir-nos, eh!). I la primera recomenació sempre és la mateixa: fer un primer contacte amb la ciutat amb els itineraris pel riu Chicago que organitza la Chicago Architecture Foundation.

Creuer de la Chicago Architecture Foundation amb la Sears Tower al fons

La Chicago Architecture Foundation va néixer als anys 60 amb l’objectiu de preservar l’immens patrimoni arquitectònic de la ciutat. I com que la millor manera de preservar-lo és donar-lo a conèixer, als anys 70 van començar a organitzar els primers itineraris. Ara en fan més de 50 i el més famós és aquest, el Boat Tour with the Best, que es fa amb un vaixell pel riu i pel llac Michigan, i que ofereix una visió immillorable dels impressionants gratacels que formen l’skyline de la ciutat.  Dura una hora i mitja aproximadament i costa uns 38$ per persona. Hi ha tres o quatre viatges per dia i els bitllets es compren al mateix moll de sortida, just a sota del pont que creua el riu al final de la North Michigan Avenue i que uneix la principal artèria de compres de la ciutat (com una mena de Passeig de Gràcia), amb el Loop i el Millenium Park.

Halsted St.Bridge at Goose Island

L’itinerari, guiat per un dels voluntaris de la Chicago Architecture Foundation, permet veure i conèixer com es va construir la tercera ciutat dels Estats Units. Els primers assentaments daten del segle XVIII però és en el segle XIX que la ciutat viu la seva eclosió i es converteix en un gran centre econòmic i comercial gràcies a la privilegiada posició al costat del llac Michigan. Els ponts que creuen el riu ens traslladen a aquest passat més industrial. El 1871, Chicago pateix un devastador incendi que arrassa tota la ciutat. Però del desastre en fa oportunitat i arquitectes de tot el món hi viatgen per reconstruir-la. D’aquesta època, de finals dels XIX i principis del XX, daten la primera onada de gratacels i edificis de l’escola de Chicago com el Reid Murdoch Building de 1914.

Reid Murcoch Building

El Reid Murdoch Building i al fons les Corncob Towers

Quan l’expansió de Chicago va patir una aturada amb el crack econòmic del 29, la ciutat ciutat va organitzar els anys 1933 i 34 la Fira Internacional “A century of progress exposition” centrada en la revolució tecnològica i científica, que va ser un gran èxit i va impulsar Chicago un altre cop com una de les urbs més modernes del món.

Merchandise Mart

El Merchandise Mart, tan gran que és una ciutat dins de la ciutat

És en aquests anys 30 on un altre gran arquitecte, l’alemany Mies van der Rohe s’instal·la a Chicago i col·labora també en el gran desenvolupament de la ciutat. En el recorregut, vam poder veure i fotografiar dos edificis que mostren la petjada de Mies a la ciutat: l’edifici IBM (de l’arquitecte) i la Lake Point Tower (d’uns deixebles seus).

Edifici IBM de Mies van der RoheLake Point Tower de despatx Schipporeit and Heinrich

La perspectiva que t’ofereix veure els edificis des del riu et permet descobrir racons que queden amagats des de terra. Com la part baixa de la Marina City, les dues torres també conegudes com a Corncob Towers perquè semblen dues panotxes.

Moll de les Twin Corncob Towers a Marina CityDetall parking Twin Corncob Towers

També des del creuer és l’únic lloc on va trobar que es podia fotografiar sencer l’edifici més alt dels Estats Units: la Sears Tower. Tot i que el nom oficial ara és Willis Tower tothom continua coneixent l’edifici amb el seu nom antic. Dalt de tot hi ha un mirador amb unes vistes increïbles però a nosaltres ens van recomenar més les que es veien des d’un altre edifici: la John Hancock Tower.

Sears Tower

Sears Tower

Tenim moltes, moltes més fotos d’edificis que vam fer durant el creuer, però les deixem per properes entrades, tampoc volem avorrir. Només una foto més: l’impressionant skyline de Chicago des del llac Michigan.

Vistes de Chicago des del Llac Michigan

6 thoughts on “Un creuer arquitectònic per Chicago

 1. Crec que ens entendriem molt bé viatgerament… Chicago és la meva ciutat preferida dels EEUU, meravellosa, moderna i fantàstica i increïblement cosmopolita. Hi tornaria mil vegades 😉

  Hi ha un edifici preciós de Frank Lloyd Wright que es diu The Rookery al centre. Des de fora sembla poca cosa, però un cop entres és espectacular. Segur que hi vau entrar, oi? 😉

  • Ups, doncs a aquest no hi vam entrar… I això que vam fer un master en Frank Lloyd Wright! Apuntat per a la propera vegada que hi anem perquè ens en morim de ganes…
   I sí que ens entendríem bé viatjant, sí… Sembla que ens hem anat seguint pel món! ;P

   • Ostres, una ciutat ben farcida d’edificis increïbles!! li diuen la ciutat del vent, oi?
    Nosaltres la tenim pendent, vam estar a NY i Washington, però no teniem temps per més, l’excusa perfecte per tornar a NY!! 😉

   • El vent és una cosa que no surt a les fotos però us podem ben assegurar que en feia! Malgrat que era un dia esplèndid vam acabar el creuer una mica congelats…
    Chicago és menys turística que Nova York però més “real” i sobretot més jove i més indie… L’ideal és combinar les dues ciutats: primer una paradeta a Nova York i després Chicago. Nosaltres ho vam fer així. 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s