The Gropius House, Lincoln, Massachussets

Vista de la Gropius House des del Visitor Center

Acabats d’aterrar a Boston i sense pràcticament visitar res de la ciutat, la Martha i el Howard, una encantadora parella de Massachussets que el Marc va conèixer a Barcelona , ens passen a buscar per portar-nos a la que ells consideren una de les meravelles de l’estat, poc coneguda pels turistes estrangers: la Gropius House, la casa als Estats Units de l’arquitecte alemany Walter Gropius, construïda el 1939.

Vista general de la Gropius House amb el porxo de l'entrada i l'escala lateral

D’entrada, amb les seves formes quadrades, el voladís de la porta principal i l’escala lateral de cargol, hem de fer un gran esforç per recordar que la Gropius House té més de 70 anys! És molt més moderna que totes les que hem vist pel camí i imaginem que deuria causar força sorpresa entre els seus veïns que, en aquella època, no devien estar gaire familiaritzats amb la revolució per l’arquitectura i el disseny que estava suposant la Bauhaus a Europa. Així ens ho confirmen durant la visita quan ens expliquen que, mentre l’estaven construint, els veïns es van pensar que era… una gasolinera!!!

Espectacular porxo d'entrada a la Gropius House


Quan Walter Gropius va arribar als Estats Units, convidat com a professor de la Universitat de Harvard i fugint del règim nazi, va triar aquest barri residencial de Lincoln, a pocs quilòmetres de Boston per instal·lar-s’hi. Gràcies al suport d’una mecenes que li va cedir els terrenys i li va finançar les obres, Gropius va poder construir-hi la casa per a la seva família. Ell i la seva dona es van enamorar de New England i van voler dissenyar una casa que unís els elements de l’arquitectura tradicional de la regió amb els preceptes de l’escola Bauhaus, de la qual n’era fundador. Des de l’exterior es poden reconèixer aquests elements tradicionals que veurem a les cases durant tot el viatge: la combinació dels llistons de fusta i els maons. Però Gropius hi dóna el toc personal, els llistons no estan col·locats en horitzontal com en l’arquitectura tradicional sinó en vertical, per evitar les filtracions de la pluja. L’arquitecte alemany també hi afegeix elements purament Bauhaus com el vidre i l’acer.

Vista de l'espectacular finestral del menjador des de l'exterior de la Gropius House
Les finestres de la part frontal de la Gropius House són petites per garantir la intimitat com en les cases de Frank Lloyd Wright, però quan dones la volta a la casa, descobreixes els grans finestrals que comencen ja als laterals, integrant l’edifici i els espais interiors amb l’entorn i dotant-los d’una gran llum natural. L’interior de la casa conserva els mobles fets a mà a la Bauhaus i que la família Gropius va portar des d’Alemanya. És doncs un gran exemple del disseny funcional, modern i pràctic de la Bauhaus. També hi descobreixes el rastre dels molts i importants amics que freqüentaven la família amb pintures, escultures i murals de grans artistes com Joan Miró i Henry Moore. No es pot fotografiar l’interior però en aquest enllaç es poden veure imatges del que ens hi trobarem.

Més vistes del menjador i el porxo posterior de la Gropius House

On aquesta fusió exterior-interior es pot apreciar més és, sense cap dubte, a la part posterior de la Gropius House. En el segon pis, des de les habitacions es pot accedir a una àmplia terrassa oberta que queda al damunt del menjador. I a la planta baixa, Gropius hi crea una espècie de porxo tancat amb tela reixada que permet utilitzar-lo tant a l’estiu com a l’hivern i on l’arquitecte hi tenia una taula de ping-pong, la seva altra passió. El jardí d’hivern es fusiona amb el d’estiu, un jardí d’inspiració japonesa creat per la dona de Gropius als anys 50 després d’un viatge a Àsia.

Vistes des del pati interior de la Gropius House

La casa es manté intacta amb tots els mobles i objectes de la família, ja que la voluntat de Walter Gropius va ser deixar-la com a casa museu. Quan va morir, el 1969, hi va continuar vivint la seva dona fins el 1983. Dos anys després de la mort de la dona, la Gropius House ja va obrir al públic com a casa-museu i es pot visitar durant tot l’any. El preu de la visita és d’uns 10$ i és millor reservar perquè només es pot visitar en tours guiats amb places limitades a les hores en punt.

Vista frontal de la façana posterior de la Gropius House

One thought on “The Gropius House, Lincoln, Massachussets

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s