Radisson Blu Royal Hotel Copenhagen d’Arne Jacobsen

Façana de l'Edifici del Radisson Blu Royal Hotel Copenhagen

Hi ha molts motius per escollir Copenhagen per a una escapada d’hivern: passar fred, visitar els mercats de Nadal que es fan en aquesta ciutat, submergir-nos de l’esperit nadalenc al Tivoli o ajudar a fer les compres al Pare Noel si es disposa d’un pressupost folgat. Però en el nostre cas, Copenhagen estava al capdamunt de la nostra llista d’escapades feia temps per la fascinació que tenim pel disseny nòrdic: simple, estètic i funcional. I si hi ha un nom que s’escriu en majúscules dins del disseny nòrdic aquest és el d’Arne Jacobsen. Per això fent una excepció en el nostre pressupost habitual i en la preferència per hotels petits, vam decidir allotjar-nos al Radisson Blu Royal Copenhagen. L’allotjament per a nosaltres és una part molt important del viatge, però en aquest cas gairebé era el motiu mateix del viatge.

Detall de quan era el SAS Royal CopenhagenVista contrapicada del Radisson Blu Royal Hotel Copenhagen

Arne Jacobsen va concebre l’hotel des dels fonaments fins a l’últim detall. No només en va ser l’arquitecte, també va dissenyar tot l’interior, les habitacions, el mobiliari i fins i tot els coberts del restaurant! Es va inaugurar el 1960 i era l’hotel de la companyia aèria escandinava SAS. En el seu moment va ser el primer gratacels de la ciutat -20 pisos d’alçada- i va ser molt criticat pels veïns de Copenhagen que consideraven que alterava l’skyline de la ciutat. Però justament aquesta alçada permet que des de les habitacions es gaudeixi de les millors vistes de la ciutat, sobretot del Tívoli, el segon parc d’atraccions més antic d’Europa (del 1843) que està just al davant.

Vistes del Tívoli des d'una habitació del Radisson Blu Royal Copenhagen

L’interior de l’hotel i sobretot les habitacions han anat canviat respecte al disseny dels anys 60 d’Arne Jacobsen per anar-se adaptant a les necessitats i les comoditats del viatger actual. Però l’hotel conserva una habitació, la 606, l’Arne Jacobsen Suite, moblada tal i com eren originàriament. De fet, es pot reservar i dormir-hi tot i que no sabem a quin preu (no ens ho van voler dir). Per sort, quan ens hi vam allotjar estava buida i el personal de l’hotel ens la va deixar visitar i fotografiar.

Habitació original dissenyada per Arnie Jacobsen al Radisson Blu Royal Hotel CopenhagenEl color de les parets, els panells de fusta, la moqueta, les cortines, les lampares… Tot és originari de l’època. Però sobretot el que teníem més ganes de veure era les cadires: les dues famoses Egg  (a la foto de dalt, la gran de l’esquerra) i Swan (a la foto de dalt, la més petita a la dreta). Arne Jacobsen va revolucionar el disseny amb aquestes cadires de formes arrodonides, sense una sola línia recta. Avui en dia encara es fabriquen (a un preu poc assequible), en tota mena de colors i materials però les originals són aquestes.

Sofà 3300 d'Arnie Jacobsen

Les formes arrodonides  i orgnàniques de les cadires contrasten amb les línies rectes del sofà i les butaques. Són el model 3300TM, també dissenyat per Jacobsen per a la terminal de SAS. Les làmpares estan muntades sobre un carril elèctric que permet desplaçar-les horitzontalment. El que no és de l’època, com és evident, és el telèfon… Però nosaltres ja a ens hi veiem allotjats aquí, a principis dels 60… és com estar dins la sèrie de Mad men!

Llits i tauletes de nit de l'Arnie Jacobsen Suite

One thought on “Radisson Blu Royal Hotel Copenhagen d’Arne Jacobsen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s