El Parlament d’Escòcia d’Enric Miralles

Vista General del Parlament d'Escòcia d'Enric Miralles

Vista General del Parlament d'Escòcia d'Enric Miralles

L’efervescència d’aquests dies a Catalunya i els paral·lelismes amb Escòcia i el referèndum que s’hi celebrarà el 2014, ens han fet recordar el viatge que hi vam fer fa dos anys i sobretot la visita al Parlament escocès, obra mestra de l’arquitecte català Enric Miralles. Al final de la Royal Mile, el carrer més famós d’Edimburg que uneix el Castell amb el Palau de Holyrood, se situa el Parlament Escocès, l’edifici projectat per Miralles i inaugurat el 2004. És probablement l’última gran obra del genial arquitecte català on es concentren tots els elements que defineixen la seva arquitectura. El projecte va ser molt polèmic des dels inicis. Miralles es va presentar al concurs internacional amb poc més que una idea, un concepte, la representació d’una fulla i d’unes branques que inclourien els elements que defineixen la història, els símbols i les tradicions d’Escòcia com a nació, però tot i així va guanyar. La proposta es va anar concretant durant el mateix procés de construcció i el resultat final és un espectacular conjunt d’edificis i jardins, que com millor s’aprecien és des del capdamunt del Holyrood Park.

Entrada Parlament d'Escòcia

Un cop passes l’entrada amb una gran pèrgola de ciment i de fusta entres en un vestíbul de sostre baix i molt poca il·luminació natural. És la zona de recepció i on hi ha els serveis i la botiga del Parlament. El sostre és una volta de formigó amb la creu de Saint Andrews gravada en relleu, com si fossin les bòdegues d’un dels molts castells que vam visitar durant el nostre recorregut per Escòcia.

Entrada i recepció Parlament d'Escòcia

Una escala amb grans finestrals ens porta cap a la joia de la corona de l’edifici: la Sala de Plens del Parlament. Una sala magnífica de fusta amb una gran obertura a l’exterior, amb moltíssima llum natural (que ha de ser el malson dels tècnics i realitzadors encarregats de la retransmissió dels plens) i amb els seients disposats en forma d’hemicicle. A nosaltres ens pot semblar la forma natural però cal tenir en compte que en el Palau de Westminster els diputats estan asseguts en dues bancades, cara a cara.

Sala Plens Parlament d'Escòcia

Enric Miralles va saber crear un ambient que transmet alhora modernitat, calidesa i transparència. Tres conceptes que la política actual, molt desacreditada, necessita moltíssim. No sé si en aquest cas l’entorn fa la cosa, però estèticament el resultat és espectacular. Els escons dels diputats, les cadires i la mesa del Parlament, tot va ser dissenyat per Miralles fins a l’últim detall i forma una sola unitat.

Escons Diputats Parlament d'Escòcia

Detall Cadires Parlament d'EscòciaMesa presidència Parlament d'Escòcia

 

 

 

 

El sostre, amb totes les bigues de fusta i els sistemes d’il·luminació i d’imatge a la vista és una obra d’enginyeria increïble. Una estructura sòlida i alhora lleugera que penja com una espasa de Damocles damunt dels caps dels diputats.

Detall Sostre Sala Plens Parlament d'Escòcia

De l’exterior, el que més crida l’atenció són les finestres i sobretot les que pertànyen a les oficines dels diputats. Sobresurten a a la façana i com que no les podem visitar per dins no sabem si inclouen un seient, com les finestres dels castells… Diuen que Miralles es va inspirar en el quadre El reverend Robert Walker patinant al llac Duddingston de sir Henry Raeburn, un dels quadres més famosos de la pintura escocesa, exposat a la National Galleries of Scotland. Tot és posar-hi imaginació…

Finestres Despatxos Diputats Parlament d'Escòcia

L’edifici ens enamora però ens preguntem si és massa avantguardista per a una ciutat amb segles d’història, molt orgullosa de les seves tradicions i en general, amb poc esperit modern. No és una crítica, sinó que ens fa reflexionar com es rebria un edifici així a Catalunya per acollir una institució com el Parlament. Malgrat que Barcelona és una ciutat que sempre ha apostat per l’arquitectura contemporània i té algun dels millors edificis del món, les institucions del país estan totes en edificis històrics. Acceptaríem un canvi tant revolucionari com el que Miralles va proposar al poble escocès? Tenim dubtes…

5 thoughts on “El Parlament d’Escòcia d’Enric Miralles

    • Moltes gràcies Enric i Celia!
      Els ànims ens són molt útils perquè començar un bloc sempre porta una barreja d’il·lusió i vergonya… Nosaltres també us anirem seguint. Ja hem donat un cop d’ull i feu molta enveja amb els vostres viatges! Sobretot Mongòlia! Està en un lloc destacat en la nostra llista de desitjos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s