Visita al MIT, el Massachussetts Institute of Technology

Escultura l'alquimista de Jaume Plensa al MIT

Ens ha costat molt triar dins l’arxiu de fotografies i records una manera de començar el nostre blog. Finalment ens hem decidit per començar amb fragments del nostre viatge més recent a New England. Com que som desordenats de mena, anirem recuperant edificis, ciutats i aventures segons ens vinguin a la ment. Suposo que ja li anirem trobant el fil… Doncs això, el mes de juny passat vam fer un viatge de tres setmanes per New England, pels estats de Massachussets, New Hampshire, Maine i Vermont, combinant dies més urbanites amb molta, molta natura. I vam començar per la capital de la regió: Boston.

A Cambridge, al costat mateix de Boston, hi ha dues de les Universitats més famoses dels Estats Units, Harvard i el MIT, el Massachussetts Institute of Technology. La majoria de turistes es limiten a visitar Harvard però per dos apassionats de l’arquitectura, el MIT era una parada obligatòria del viatge. A les guies de Boston pràcticament no apareix informació del MIT i tant la web com el Visitor Center estan molt enfocats als estudiants. Ens van explicar que durant el curs fan una visita un cop a la setmana sobre els edificis arquitectònicament més importants del campus però com que hi vam anar al juny, tot ja funcionava a mig gas. Ens van donar un mapa, com el que es pot trobar a la web, i vam començar a passejar.

La primera sopresa va ser que buscant la MIT Chapel d’Eero Saarinen ens trobem amb una magnífica escultura que reconeixem a l’instant. És una obra de l’escultor català Jaume Plensa que en un dia de sol com el nostre llueix amb tota l’esplendor. Porta per nom l’Alquimista, és del 2010, i és una donació anònima d’un antic alumne del MIT per commemorar el 150è aniversari de la seva fundació. Trobem que és una obra magnífica per a un campus i durant l’estona que hi estem són molts els estudiants que s’hi fan fotos, així que imaginem que només amb un parell d’anys ja s’ha convertit en un dels símbols del MIT.

Auditori Kresge d'Eero Saarinen al MIT

Darrera de l’escultura de Plensa, hi ha un dels centres neuràlgics del campus: el Kresge Oval, una extensió de gespa i a banda i banda dos dels edificis més importants, el Kresge Auditorium i la MIT Chapel, tots dos obra de l’arquitecte nord-americà d’origen finlandès, Eero Saarinen. De fet, és la MIT Chapel la que ens ha portat fins aquí. Tots dos edificis són del 1955 (de nou hem de fer un esforç per recordar la data en què van ser construïts quan els visitem) i són dues de les obres mestres de l’arquitectura de mitjans del segle XX.

La MIT Chapel d'Eero Saarinen des del Kresge Oval

Vista des de fora, la MIT Chapel no és gaire suggerent. Poc més que un cilindre de maons sense finestres ni obertures, s’assembla més a un búnker que a una capella. Comparteix amb el Kresge Auditorium les formes arrodonides, però mentre l’Auditori és tot vidre i dóna una imatge de lleugeresa i transparència, la Capella és robusta i tancada sobre sí mateixa, amb uns arcs a la part baixa com a única decoració. Per això, la sorpresa quan entres a l’interior és encara més gran. No sabem si habitualment està oberta al públic, però nosaltres ens vam trobar que s’hi acabava de celebrar un casament i vam poder entrar-hi i fer-hi fotos.

Interior de la MIT Chapel d'Eero Saarinen amb vistes a l'altarUna gran obertura al sostre de la MIT Chapel il·lumina l’altar de marbre blanc. És l’única llum natural perquè no hi ha cap altra finestra, però la llum rebota en la cascada de peces de metall, obra de l’escultor Harry Bertoia i que és l’única decoració de la capella. La il·luminació natural es complementa amb una lleu llum artificial, uns púlpits de fusta, unes senzilles cadires per als fidels i unes parets ondulants que donen un conjunt harmoniós en una de les capelles més boniques que hem vist mai.

Detall Altar MIT Chapel dEero Saarinen amb escultura Harry BertoiaPúlpit MIT Chapel d'Eero Saarinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D’aquí ens encaminem cap al List Visual Arts Center i el Media Lab on es fan interessants exposicions de l’art més contemporani, sobretot instal·lacions audiovisuals. L’entrada és gratuïta, només et demanen una donació voluntària i els dos edificis valen força la pena. L’edifici que acull el List Visual Arts Center és el Wiesner building, construït el 1985 per l’arquitecte I.M. Pei (l’autor de la polèmica piràmide de vidre del Louvre) i  que es va ampliar amb l’edifici del Media Lab el 2009 de l’arquitecte Fumihiko Maki.

De tornada ens topem amb un altre dels edificis més singulars del campus: el Departament d’Informàtica i el Laboratori d’Intel·ligència Artificial del MIT. I sense mirar el mapa sabem que darrera aquestes formes metàl·liques desestructurades hi ha la mà de Frank Gehry. L’edifici impressiona i més si saps que a dins hi treballen noms com el lingüista Noam Chomsky o el creador de la World Wide Web, Tim Berners-Lee. Marxem sense temps per més, sabent que ens deixem molts edificis per visitar, però les distàncies al campus són molt grans, més del que semblen al mapa i fa falta més de mig dia per visitar-lo a fons.

Edifici del MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory de Frank Gehry

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s